Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 29.03.2011.
01:15 >> 09:29h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Kosmet: Selo spalo na 25 staraca

U mesnoj zajednici Borčani, daleko u brdima podno zloglasne Bajgore, odakle se, "kao na tacni" vidi i kontroliše cela dolina Ibra od Kosovske Mitrovice do Leposavića, nekada je živelo više od 1.000 duša. NATO bombardovanje i stalne napade Albanaca iz susednih sela Seljance i Poljance, "preživelo je" 150 žitelja, a do pre dve godine u Borčanima je živelo oko 100 ljudi.

- Bili smo "poslednja linija" odbrane doline Ibra, preživeli smo pakao tokom NATO bombardovanja i kasnije stalne nasrtaje najesktremnijih Albanaca sa Bajgore, dolazak Kfora, pretrese kuća, pretnje i šikaniranja...

Većina kuća zaključana

Mislili smo da je najgore prošlo i da ćemo mirno i lepo živeti od poljoprivrede, stizala su nam i velika obećanja iz Leposavića i Beograda, ali ništa od obećanog nije ostvareno - priča Bogoljub Janićijević iz zaseoka Brzance gde više nema nijednog žitelja.


Ponesen praznim obećanjima, a posebno najavama da će se do Borčana graditi asfaltni put, u Brzancu sam sagradio kuću, a u centru sela, u bivšoj školi, otvorio prodavnicu. Oboje sam zaključao i otišao u Leposavić, jer se u bespuću nije moglo živeti. Otišli su još mnogi, u Borčanima više nema nikakve perspektive - kaže Janićijević.

"Komšije" sa Bajgore se primirile


Dok su bili brojni, dok su pružali otpor i štitili svoje kuće i njive od nasrtaja "komšija" sa Bajgore, žitelji Borčana su stalno bili na meti ekstremnih Albanaca: pucali su na njihove domove, krali im stoku, sekli šumu...


- Sad su se primirili, ne vrše nikakav pritisak, valjda vide da smo "ostavljeni i zaboravljeni" i da sami odlazimo, tužan sam zbog svega - ističe Tomislav Matić, žitelj Borčana.


Stari pomreše, mladi odlaze, Borčani i okolna sela ostaju pusti, ono što nikako nije uspevalo Albancima, koji su po svaku cenu želeli da nas oteraju, uspelo je pogrešnoj politici države Srbije i ljudima koji vode severni Kosmet.

Da je, kako nam je obećavano, samo asfaltiran put do Borčana, svi bi ostali, a i mnogi od ranije odseljenih bi se vratili - kaže starina Milan Petrović, koji naglašava da je u selu ostalo još samo 14 domaćinstava sa 25 žitelja, mahom staraca koji su na putu ili "za onaj svet" ili kod dece po centralnoj Srbiji.


Ostao sam sa majkom Ankom i sestrom Jasnom u selu, sestra je jednom nogom već u Kragujevcu, a i ja razmišljam o odlasku. Kako trenutno stoje stvari, za koju godinu ovde neće biti nijednog stanovnika - kaže Stanislav Dimitrijević, najmlađi žitelj "celog kraja" koji naglašava da je put ka Leposaviću, preko Sočanice, prohodan samo za traktore i da u bespuću nema ni najosnovnijih uslova za pristojan život.

RASUSMO SE PO SVETU: Vukajlo Simić

- Bio sam ponosan na moje komšije sunarodnike, jer smo izdržali sve pritiske kada je bilo najteže.

Nismo se selili kada su svi odlazili sa Kosmeta, odbranili smo se u ratno vreme, a "rasusmo se" u miru, "bez puške i bez metka".

Ko će sada da čuva dolinu Ibra - pita se starina Vukajlo Simić, koji zbog bolesti mora uskoro sinovima u Beograd.


Odmah posle NATO bombardovanja, u Borčane se iz Kragujevca vratio Živadin Ilić, koji je, umesto u Zastavi, šansu za bolji život video u rodnom kraju, maloj farmi i stočarstvu.


- Izgleda da sam se prevario, ode narod, moraću najverovatnije i ja, potrudiću se da bar odem među poslednjima - ističe Živadin i naglašava da se, iako živi i radi u selu koje je "odsečeno od ostalog sveta, zaboravljeno i otpisano", još nada putu i boljem životu.

Nemoćna opština


Opština Leposavić je prošle godine, uz pomoć Vlade Srbije, asfaltirala desetine kilometara seoskih puteva i ulica. Put ka Borčanima nije rađen, jer je reč o "skupom projektu" za koji opština nije imala para.

 

Predsednik opštine Branko Ninić (DS) na vlasti je kratko, pa nije imao prilike i vremena da daje obećanja žiteljima Borčana koji za svoju "propast" krive ranija opštinska rukovodstva. Ninić kaže da će se, dok god bude žitelja u Borčanima, zalagati za izgradnju puta i boriti za ovaj deo opštine.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 04:18
Sto je selo opustelo ima hiljade razloga,a najvazniji razlog je teror siptara. Koliko sela je opustelo sirom Srbije,a tu nije bilo terora siptara,nego nebriga drzave. Pola Srbije bukvalno prazno osim glavnih gradova i prigradskih naselja.Uvozimo zatrovanu hranu,a bogata plodna zemjlista zvrje napustena.Drzava ne cini nista po tom pitanju,cak sta vise ovako im odgovara,jer uvozom hrane u Srbiju vlast uzima veliku proviziju i trpa u svoje dzepove.
Utorak 29.03.2011. 08:29
Ovo je najbolji primer kako država i ova vlast brine za svoju teritoriju i svoje stanovništvo. U zadnoj deceniji u Srbiji su 75 sela ostala bez ijednog stanovnika. U kuršumlijskoj opštini na granici sa Kosovom svakodnevno se iseljava stanovništvo jer država ne brine o njima, jer svakodnevno su izloženi napadima šiptarskih terorista koji polako bez otpora prodiru u centralnu Srbiju. Šta rade naša vlada, naši poslanici, političke stranke? Brinu jedino kako da što više povećaju svoje plate, kako da dobiju što više para za svoje političko delovanje (koje nema nikakvog efekta), kako da što više opljačkaju narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online