Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Utorak 29.03.2011.
12:05
D. Dekić - Vesti A

Podela Kosova ipak na stolu?

Ako Beograd bude kooperativan, Brisel bi mogao da ga nagradi statusom kandidata za EU i otpočinjanjem pregovora za članstvo

Protest Srba na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić prvi put, i to iz Brisela, domaćoj javnosti priznao je da Srbija ne može u EU sa nerešenim problemima.
 

- Kada je reč o Kosovu treba da se počne od realnosti koja postoji na terenu. Jasno je da u budućnosti Albanci neće hteti da prihvate vlast Srba nad njima, kao što ni Srbi, naročito na severu, neće želeti da prihvate vlast Albanaca - rekao je Tadić i naglasio da Srbi sa Kosova sebe ne smatraju "Kosovarima", nego Srbima.
 

Brisel bi, prema saznanjima "Vesti", mogao da zažmuri na nedostatke u reformama Srbije po EU standardima, ako Beograd bude kooperativan za zelenim stolom u rešavanju problema na Kosovu, i da Srbiju nagradi statusom kandidata za EU i otpočinjanjem pregovora za članstvo.

U delu srpske političke javnosti se spekuliše da je Vašington spreman da da doprinos ubrzanju evro integracija Srbije i prihvati opciju podele ako srpske vlasti i pismeno overe da se odriču teritorije južno od Ibra.
 

Beograd doprinosi podeli

 

Ranđel Nojkić kaže da Srbi na jugu osećaju da Beograd ima dva različita stava prema njima.
 

- Vidi se da naši sunarodnici na severu ne pristaju na ono na šta smo mi prinuđeni, a to je da koristimo albanska dokumenta i poštujemo njihove zakone. Severno od Ibra su Srbi relaksirani i ne računaju kako je nama - ukazao je Nojkić.

-Time bi se ispunili i zahtevi Srbije da se pregovori koji su u toku ne završe tako što će jedna strana dobiti sve, a druga ništa - objašnjava naš sagovornik iz opozicionih redova.
 

Prema oceni predsednika Pokrajinskog odbora SPO Ranđela Nojkića logično je da SAD, iako su protiv podele, ponude Srbiji na potpis takvu opciju, pošto se takvom rešenju Rusija izričito protivi i traži poštovanje Rezolucije 1244. Adut Vašingtona za Moskvu bi, kako je naveo, bio potpis spremnosti Srbije na podelu.
 

- Srbi južno od Ibra nisu iznenađeni konstatacijom Tadića koja ukazuje da država polako prihvata da rešenje Kosova bude u okviru prijema Srbije u EU. Ali, treba da se zna i da je za nas južno od Ibra podela neprihvatljiva i pogubna opcija - kaže Nojkić.
 

Marko Jakšić

Asociranjem na podelu Tadić, prema oceni funkcionera DSS i jednog od predstavnika Srba sa KiM Marka Jakšića, pokazuje da će se krilatica "ili Kosovo ili EU", svesti samo na ovo drugo, što je Beograd tri godine unazad i proturao, obmanjujući građane da je nezavisnost Kosova neprihvatljiva.
 

- Srbija bi time dobila nepunih pet odsto na severu, a zauzvrat Kosovu prepustila 95 odsto teritorije. Ne znam da li je to i kakva podela, a podsećam Tadića da je položio zakletvu da će čuvati suverenitet i teritorijalni integritet države - kazao je Jakšić.

On je podsetio da su Srbi južno od Ibra, već praktično prepušteni tzv. albanskoj državi.
Kroz pregovore Beograda i Prištine Srbija će, smatra Jakšić, prepustiti registraciju tablica, poštanski kod, a potom i imovinu i ići na opciju mekog priznanja, što znači da će se samo na rečima i zalagati za Kosovo u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 12:10
Ne EVROPSOJ UNIJI I NATO Nema podele KOSMETA NIKAD.KOMET JESRBIJA ZA VJEK I VJEKOVE AMIN.
Utorak 29.03.2011. 12:24
podela kosmeta ne donosi nikakvu dobrobit Srbiji pa neznam zbog cega treba Srbija da odustane od svoje teritorije i u korist koga????? aaaa siptarcine neka idu u svoju zemlju albaniju i neka oni napustaju kosovo aaaaaaa ne Srbi MJ njihovu siptarsku.
Utorak 29.03.2011. 12:22
Dok su ovi na vlasti sta drugo ocekivat od njih nego da uniste i rasparcaju Srbiju na dobrom su putu.Treba nama Vojo Seselj za presednika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online