Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
15:41
Srna A

Hag traži doživotnu za Perišića

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da se general Momčilo Perišić proglasi krivim po svih 13 tačaka optužnice i da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora.

Momčilo Perišić pred sudom u Hagu
 


"Perišić i Slobodan Milošević bili su dva najbitnija čoveka u pružanju pomoći Vojsci Republike Srpske i Vojsci Republike Srpske Krajine. Perišić se pred kraj svog mandata usprotivio Miloševiću, ali tokom ratova u BiH i Hrvatskoj nije, i njegovo suprotstavljanje na kraju mandata ne bi trebalo da ima težinu olakšavajuće okolnosti", rekao je tužilac Mark Harmon na kraju izlaganja završne reči.


Harmon je istakao da, prilikom odmeravanja kazne u ovom predmetu, "treba uzeti u obzir i činjenicu da je Perišić pomagao u skrivanju generala Ratka Mladića, koji je jedan od preostale dvojice optuženih pred Tribunalom koji su u bekstvu".
 

"Olakšavajuća okolnost mogla bi biti saradnja Perišića s tužilaštvom. On se jeste dobrovoljno predao i razgovarao je sa tužilaštvom, ali to ne znači da nije bio rezervisan i da je bio potpuno iskren", rekao je Harmon.


Odbrana: Perišićeva krivica nije dokazana

 

Odbrana nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića pozvala je danas sudsko veće Haškog tribunala da pažljivo pregleda završni podnesak optužbe i utvrdi vanrazumne sumnje generalovu odgovornost po svakom od elemenata krivičnih dela za koja se on tereti.

 

General Perišić optužen je da je pružanjem kadrovske, logističke i materijalne podrške Vojsci Republike Srpske i Srpskoj Vojsci Krajine, navodno, značajno doprineo zločinima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu.

 

Tužilaštvo je na kraju izlaganja svojih završnih argumenata zatražilo kaznu doživotnog zatvora za Perišića. Odbrana, međutim, smatra da tužilaštvo od veća traži da "spekuliše i nagađa, zato što pomoć srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj nije stizala samo iz Vojske Jugoslavije".

 

"Postojali su razni izvori materijala i naoružanja. VRS je primala pomoć iz niza izvora, uključujući VJ, mi to ne osporavamo, ali nije napravljena distinkcija između pomoći MUP-a, SR Jugoslavije i Ministarstva odbrane, a sve su to nezavisni organi nad kojima Perišić nije imao nikakvu kontrolu", rekao je branilac Gregor Gaj-Smit u završnom izlaganju.

 

Odbrana traži i da se napravi razlika između pojmova "uticaj" i "kontrola". Kao primer za tvrdnju da Perišić nije imao kontrolu nad komandantom VRS, generalom Ratkom Mladićem, Gaj-Smit je naveo oslobađanje francuskih pilota, o čemu je Perišić razgovarao sa Slobodanom Miloševićem.

 

"Pokušali su da nađu način da ga prevare, da pristane da sa njima sarađuje. Da je imao kontrolu nad Mladićem, Perišić bi mu to naredio, ali pitanje ’šta raditi sa Mladićem’ se stalno postavljalo", rekao je Gaj-Smit.

 

On je dodao da "niko nije kontrolisao Mladića" i da je on "radio kad i šta je hteo, ne obazirući se ni na koga". 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 15:55
Јако ми је жао због генерала Перишића, који је за Српство урадио пуно тога. Када је на крају видео, шта ће се десити са издајничким руководством Србије од 5-ог октобра, покушао је да се спаси, тако што је почео сарађивати са амер.обавештајцима. Одавао им је информација а Крга га је ухапсио са америма приликом предаје докумената на Иберској маг. Он је очит пример, да се сарадња са ђаволима(Запад) не исплати, јер су га они и поред свега спендрали у "свој" трибунал и не дају му олакшавајућу околност због сарадње. Из овога би морали извући поуку сви данашњи издајници. Газде их редом,након обављеног посла, пуштају низ воду. Ипак су Слобо и Шеки у неким стварима били цареви.
Utorak 29.03.2011. 17:08
ja bi sve izdajnike streljao a one sto su na vlasti,e njih bi duplo streljao!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online