Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 02.04.2011.
18:24 >> 23:31h
Večernje novosti A

Artemijevci pronašli novi "hram"

Sledbenici raščinjenog vladike Artemija otvorili su novi nezvanični hram u Beogradu. Posle zatvaranja ”katakombe” u centru grada, bivši monasi Raško-prizrenske eparhije utočište su našli na periferiji prestonice, u naselju Barajevo.

Stambena kuća - pretvorena u  manastir svetog Justeina ćelijskog, novo utočište Artemijevih sledbenika
 

Stambenu dvospratnu kuću, bez ikakvih religijskih oznaka, nekadašnji klirici Srpske pravoslavne crkve proglasili su ”manastirom svetog Justina ćelijskog” i u njemu će ubuduće držati svoja bogosluženja.


Kako navode, improvizovani hram nalazi se u posebno adaptiranom prostoru za bogosluženja.
 

Monasi verni bivšem episkopu raško-prizrenskom preselili su se na tridesetak kilometara od gradskog jezgra, pošto je njihova kapela u privatnom stanu u beogradskoj Njegoševoj ulici zatvorena zbog negodovanja stanara zgrade.

Teodosije: Artemije formirao sektu

 

Vladika raško-prizrenski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Teodosije optužio je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija da je formirao "sektu" i rekao da ne postoji opasnost od raskola u SPC na Kosovu.

 

"Monah Artemije i njegovi sledbenici formirali su separatnu parackrvenu organizaciju van kanonskog ustrojstva pravoslavne crkve. To je rezultat gubitka zdrave crkvene svesti i pretvaranja pravoslavne vere u ideologiju", rekao je Teodosije za sutrašnji novosadski Dnevnik.

 

Prema njegovim rečima, na Kosovu ne postoji opasnost od stvaranja "neke kosovske crkve 'artemijevaca'", jer monah Artemije i njegove pristalice nemaju podršku na Kosovu.

 

Vladika Teodosije je kazao da je bezbednost srpskog stanovništva, kao i sveštenstva i monaštva SPC na Kosovu poboljšana.

 

"Uslovi za slobodno kretanje su uglavnom mnogo bolji, ali u nekim oblastima pojava sveštenih lica na ulicama još je vezana sa opasnošću, posebno u Dečanima, Đakovici, Srbici", naveo je Teodosije.

 

Dodao je da se na Kosovu nastavlja i proces obnove hramova SPC koji su uništeni ili oštećeni od završetka rata 1999. godine do danas.

 

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 19:48
mnogo lepa vest bice sladje kad se mi svetosavski srbi okupimo na jednom mestu pored svega sad su mi reci one sve jasnije iz Tarabicevog prorocanstva kad rekose bice Srba tek onoliko da ce stati pod jednu sljivu dakle svi sledebenici Vladike(on je moj Patrijarh i srca i duse) Artemije koji budu polazili za njim toliko ce i Srba da bude pravih Gospod Bog neka im da veliku snagu da istraju Braca Svetosavska
Subota 02.04.2011. 19:29
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/244697/Svestenik-kanonski-nepriznate-CPC-prelazi-u-SPC umesto da nam vrate vladiku artemija tamo gde pripada, amfilohije nam uvodi cpc u spc, i to pravo u beogradsku patrijarsiju. sve srbin do srbina,zar ne? dokle vise?
Subota 02.04.2011. 20:08
СРБИ НАРОД МОЈ ХРИСТОВ НАРОД А НЕ ПАПИН!!! Св. САВА МНОГАЈА ЉЕТА ВЛАДИКО!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online