Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.04.2011.
13:02
D. Lukić - Vesti A

Zavera oko KiM (2): Nedodirljivi šef mafije

U seriji izveštaja sa brojnim detaljima o nedelima albanske političke mafije - u svakom je figuriralo ime Tačija. Makalester navodi da su prvi izveštaj o organizovanom kriminalu i zločinima Albanaca na Kosovu sačinili već 2000. godine dvojica pripadnika vojne obaveštajne službe NATO pakta u Prištini.

Danijel Server
 

U tom izveštaju, kako piše "Post", stoji da je Hašim Tači "Uspostavio punu kontrolu nad lokalnim kriminalnim organizacijama koje, pak, imaju punu kontrolu nad velikim delom Kosova". O izveštaju se, kako se navodi, nije sve doskora ništa znalo, a bio je odaslat na važna mesta u instancama zemalja-članica NATO.


U narednom periodu, između 2000. i 2009. godine, sačinjena je serija sličnih izveštaja, sa još više detalja o nedelima albanske političke mafije "i u svakom je figuriralo ime Tačija".


Makalester navodi da su svi ovi papiri bili u posedu obaveštajnih službi SAD i NATO, čak su se dva izveštaja našla i na internetu. U jednom takvom tajnom raportu od 36 kucanih stranica, do kojeg je došao "Global post", Tačiju je posvećeno više stranica, sa detaljnim dijagramom na kome se on povezuje sa visokim komandantima OVK uvezanih u različite kriminalne aktivnosti, kao što su reketiranje, likvidacije ljudi, trgovina drogom, cigaretama i ženama.


- Gde god vam do ruku dođe neki poverljivi brifing o kriminalu, naći ćete Tačijevo ime, poverava "Postu" visoki diplomata u NATO paktu. Upitan da li je i pre ovih izveštaja slušao o Tačijevim vezama sa organizovnim kriminalom, Danijel Server, bivši američki diplomata na Balkanu, odgovara:


- Apsolutno. Optužbe protiv njega su već opšta stvar, kaže Server i pri tom skreće pažnju da i Hilari Klinton "odlično zna" za dokumente koji teško optužuju njenog prijatelja Tačija i da za to nije bilo potrebno da čeka izveštaj Dika Martija u Evropskom parlamentu.


Server misli da će američka administracija i dalje sprečavati da izađe na videlo cela istina o Tačiju i kriminogenom delovanju albanskog vrha u Prištini.


- Želim da znate, predsedniče vlade, da koliko god smo bili sa vama na teškom putu do vaše samostalnosti, isto tako ćemo ostati sa vama i od sada. Mi smo vaši partneri, mi smo vaši prijatelji, mi smo potpuno odani vašoj budućnosti", rekla je Hilari Klinton Hašimu Tačiju prilikom njihovog susreta 13. oktobra prošle godine, podseća Server. Ovo je kazala, uprkos svih njenih uvida u kriminalni dosije aktuelnog kosovskog premijera. Čak je i već pomenuti Krasnići, koji je nedavno izabran u kosovski Parlament, rekao za Tačija, u intervjuu "Global postu", da je"glava ovdašnje mafije".
 

Američki zid ćutanja

Istražujući istine u "mračnom svetu Kosova", novinari "Global posta" su, kako stoji u njihovom izveštaju, bili suočeni sa "organozovanim zidom ćutanja" u redovima američke administracije, kad god bi se pomenuli Tači i mafija OVK.
- Funkcionerima administracije kao da se zaveže jezik kad im se postavi pitanje zašto su sve američke vlade štitile Tačija uprkos tome što su sve, od Bila Klintona do danas, imale u rukama, crno na belo, dokaze o njegovim vezama sa organizovanim kriminalom", stoji u izveštaju.

 

Nema intervjua

Ambasador SAD u Prištini, Kristofer Del, odbio je nekoliko puta da razgovara sa istraživačima "Global posta". Njegova sekretarica je pristala da primi pismena pitanja, ali ambasador na njih nikada nije odgovorio. Svi funkcioneri u Stejt departmentu su, takođe, odbili da kažu bilo šta na temu Tačija, uključujući i samu Hilari Klinton, zatim bivšu šeficu Stejt departmenta Medlin Olbrajt i njenog negdašnjeg sekretara Džejmsa Rubina (muža novinarke Kristijan Amanpur). Zvanični predstavnik Hašima Tačija odbio je seriju zahteva za intervju, a sam Tači nije odgvorio na pismenim putem dostavljena pitanja.


Sutra čitajte: Zavera oko KiM (3): Duga lista zločinaca

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2011. 13:18
....a jel' treba komentar na ovo?...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online