Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 05.04.2011.
12:51
Vestionline A

"Američka politika na KiM: Pomoći Tačiju, okriviti Srbe"

Trenutni razgovori između Beograda i Prištine mogli bi biti prilika za SAD da naprave pomak od politike koja je postala zavisna od njihove pune podrške Hašimu Tačiju, bez obzira na optužbe protiv njega, smatra bivši američki diplomata Džerard Galuči.

Kako da se Amerika izvuče iz rupe koju je sama iskopala?, pita Galuči

"Američka politika za Kosovo se svodi na dva dela: pomoć Tačiju i okrivljavanje Srba", piše Galuči u autorskom članku objavljenom na sajtu "Transkonflikt", navodeći da nije tajna da su SAD ocenile da je Tači ključan za održavanje kontrole nad kosmetskim Albancima.

Čuvanje Tačija kao pouzdanog i kooperativnog premijera postalo je samo po sebi važan element američke politike, ukazao je Galuči.

Prema Galučiju, za zaustavljanje albanskog iredentizma i prihvatanja forme - ako ne i suštine - Ahtisarijevog plana, Tači je zauzvrat dobio potpunu podršku SAD, kako za sebe, tako i za zahteve za nezavisnost i "teritorijalni integritet" (što znači kontrolu nad severom) od strane Prištine.

"Tako su SAD sledile put koji je često korišćen u davanju podrške nekima poput iranskog šaha, Mobutua, Pinočea, Sadama (pre 11. septembra), Ben Alija, Mubaraka i Gadafija...", piše Galuči.

Stvarni problem je, ocenio je Galuči, stav koji su SAD zauzele kako bi izbegle da se pozabave tim neredom čijem nastajanju na Kosovu su - zajedno sa svojim partnerima zemljama Kvinte - doprinele favorizovanjem jedne strane, istovremeno previđajući postojeće probleme i ukopavajući sopstvenu poziciju kako bi održale situaciju "stabilnom".

Jedna od posledica je nesmotreni napor Amerike u odvraćanju pažnje od problema u Prištini, fokusiranjem na navodne pretnje po bezbednost i zakonodavstvo od strane kosmetskih Srba sa severa.

"Ako ovo nastavi da poprima oblik uslovljavanja severa da prihvati vlast Prištine, doći će do daljih sukoba", smatra Galuči, koji je služio kao regionalni predstavnik UN-a u Kosovskoj Mitrovici od jula 2005. do oktobra 2008. godine.


"Nažalost, osobina mnogih koji su sami sebe ukopali u rupu je da kopaju dalje. Umesto toga, neko bi trebalo da pomogne SAD da izađu iz svoje rupe", smatra Galuči i zaključuje da bi "trenutni razgovori između Beograda i Prištine mogli da posluže kao merdevine".

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2011. 20:17
sta je cudno u tome pa Amerikanci su napravili al-kaidu. oni su odavno prodali dusu. a sto kaze Bora "prodane duse mogu da mi p...."
Sreda 06.04.2011. 07:40
"Nažalost, osobina mnogih koji su sami sebe ukopali u rupu je da kopaju dalje. Umesto toga, neko bi trebalo da pomogne SAD da izađu iz svoje rupe" To treba samo zakopati i gotovo sami su se doveli tamo. Znam da se mnogi boje pomisli da ratuju sa natom ali oni su vazdusna sila i to je to znaci ako rus da s-300 nema sile!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online