Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 10.04.2011.
12:05
J. Arsenović - Vesti A

Popisom na Kosovu ucenjuju Srbiju

Posle izjave predstavnika Brisela u Beogradu da bez jasnih podataka o stanovništvu, zemlje u regionu neće moći da započnu pregovore o pridruživanju EU, postavlja se pitanje da li će Srbija na putu ka EU biti uslovljenja i priznavanjem kosovskog popisa?

Popisa na severu neće ni biti: Kosovska Mitrovica
 



- S obzirom na izbore koji se bliže, režim Borisa Tadića praktično jedini pristojan adut u predizbornoj kampanji ima u dobijanju statusa kandidata i zato pretpostavljam da će Beograd pristati na sve što od njega traži Brisel, pa i priznavanje rezultata šiptarskog popisa. Možda ne javno, ali ispod žita, kao što je i druge stvari radio u proteklom periodu, kao što je pravio Srpsku listu za učešće na izborima koje organizuje Priština - kaže za "Vesti" Marko Jakšić, predsednik Zajednica srpskih opština i naselja.
 

Osim u Crnoj Gori i Hrvatskoj, popis stanovništva je 1. aprila počeo i na Kosovu i Metohiji, u organizaciji secesionističkih vlasti u Prištini, ali je zvanični Beograd poručio da taj popis, ukoliko nije pod kontrolom UN, neće priznati.
 

I dok šef kancelarije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer smatra da popis na Kosovu teče glatko, u Ministartvu za KiM Vlade Srbije procenjuju da ti rezultati neće biti relevanti jer isključuju 200.000 prognanih Srba i njihovu uzurpiranu imovinu koju Albanci mogu da popisuju kao svoju.


Pre nekoliko dana je ministar za KiM Goran Bogdanović objašnjavao da zbog neprihvatanja prištinskih vlasti da popis u sredinama južno od Ibra nadgledaju UN, stav Srbije je da kosovske institucije ne mogu da popisuju Srbe i njihovu imovinu. I dok Bogdanović kaže da je Priština jedino pristala da se popis uz kontrolu UN obavi na severu Kosova, Marko Jakšić koji živi u severnom delu Kosovske Mitrovice, kaže da se kod njih niko ne popisuje, niti da dolaze popisivači.
 

- Ne verujem da bi ljudi pristali da se popišu čak i ako bi Unmik došao. Beograd je nejasan i priča nebuloze, pre svega da se ne zamera EU. Govori da će Unmik da završi popis kao da je on za to obučen. Pretpostavljam da popisa na severu neće ni biti. Istovremeno Priština uz pomoć Tačijevih Srba već preti Srbima južno od Ibra da se popišu ili će im neka prava biti uskraćena, kao da u nezavisnom Kosovu mogu da imaju nekakva prava. Beograd je te Srbe prepustio Albancima, dok se trudi da severni deo pripoji Srbiji. Sadašnji srpski režim je pasivan, žmuri, igra zapadnu igru i spreman je da na sve popusti - upozorava Jakšić.
 

Dve baze podataka


Državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović kaže da se može dogoditi da se jedan mali broj Srba sada popiše, a veći ne, a onda će se na jesen popisati većina, kada popis bude organizovao Beograd.


"Biće očito dve baze podataka i svako će ih koristiti po svom nahođenju", smatra Ivanović.
 

Prema nezvaničnim podacima, broj kosovskih Srba sada je oko 120.000, dok je na poslednjem popisu sprovedenom na Kosovu i Metohiji 1981. u pokrajini bilo 209.498 ili 13, 02 odsto Srba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2011. 14:35
Marko Jakšić je pre neki dan izjavio da pozdravlja odluku vlasti u Beogradu da se popis bojkotuje. U istom tekstu je Oliver Ivanović izjavio kao i sada da će država Srbija na Kosmetu organizovati popis u septembru. Obojica lažu debelo. Prvo Srbija nije donela nikakvu odluku da se bojkotije bilo šta na teritoriji Kosmeta. Drugo jel iko od njih "političara" veruje da će Srbija pred sastanak EU u oktobru na temu kandidature Srbije da organizuje izbore ? Nemaju bre srce da vrate 1000 policajaca što im je svet ODOBRIO po R1244, a ne da oni nešto tamo petljaju na svoju ruku. Zamlaćuju taj narod dole kao sa izborima, a eno ih Briselu sa Editom Tahiri na pregovorima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online