Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 16.04.2011.
03:18
Beta A

Jeremić: Srbija podržava odluke RS

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nastavlja da podržava Republiku Srpsku, kao i dluke koje ona donosi u okviru svojih demokratski izabranih institucija.

Jeremić je naveo da je danas "mnogo ljudi u svetu zabrinuto" zbog situacije u BiH, navodeći da to potvrđuje i odluka Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH, koji je danas izrazio zabrinutost zbog namere RS da raspiše referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Međutim, demokratske odluke su donete, u okviru demokratski izabranih institucija RS, Srbija ih podržava i nastaviće da ih podržava", kazao je Jeremić posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci.

Milorad Dodik i Vuk Jeremić

Navodeći da Srbija poštuje teritorijalnu celovitost BiH, šef srpske diplomatije je pozvao da se u situaciji "kada su određene odluke donete i kada treba da se sprovedu u delo, smire strasti i da se tom procesu pristupi racionalno i na način koji neće dovesti do destabilizacije u ovom delu Evrope".

"Srbija podržava RS, Srbija će nastaviti da podržava RS, ali Srbija upućuje i snažan apel svim stranama da se smire strasti, da se sedne za sto, da počne da se dogovara. Samo dogovor tri naroda i dva entiteta u okviru Dejtonskog ustava može doneti mir i stabilnost na ovim prostorima", kazao je Jeremić.

On je poručio da je mir i stabilnost na ovim prostorima vitalni interes Republike Srbije.

U BiH još vlada kolonijalizam

Jeremić je kazao da se Bosnom i Hercegovinom i dalje upravlja na način koji više odgovara "logici vladanja 19. i 20. veka, a ne 21. veka", ocenjujući da je "vreme kolonijalnih upravnika prošlo".

"Ovu zemlju, kao i sve ostale zemlje sveta, treba da vode demokratski izabrani predstavnici naroda. Ovo je jedan očigledan primer kako odlaganje neophodnih odluka, i tu mislim na odluku o ukidanju Kancelarije visokog predstavnika (OHR), može da dovede u situaciju da imamo nepotrebne tenzije", kazao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, ratnohuškačke poruke, kakve je danas koristio bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, situaciju mogu da učine samo gorom nego što jeste.

"Srbija želi da doprinese stabilizaciji prilika, kako u RS tako i u celoj BiH. To je bila naša politika u prošlosti, tako ćemo nastaviti da se ponašamo i u budućnosti", istakao je je Jeremić.

Dodik: Incko krši Dejton

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da odluka parlamenta RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilastsvu BiH nije odluka koja ruši ustavni poredak BiH i poručio da će RS sprovesti taj referendum.

"To nije kršenje Dejtonskog sporazuma. Visoki predstavnik je strana u sporu, jer je on taj koji je kršio Dejtonski sporazum i mi želimo da čujemo narod - da li radimo ispravno ili ne", kazao je Dodik.

Navodeći da RS "nema nameru da se bori protiv međunarodnih faktora", on je naveo da je namera RS da iskoristi svoje pravo koje je dobila u Dejtonu i pojača svoju autonomiju.

POVEZANE VESTI

Subota 16.04.2011. 05:41
Референдум-самосталност!
Subota 16.04.2011. 08:33
Na Kosmetu je čista kolonijalna uprava, pa ni reč nije rekao na tu temu u Briselu. Tamo mu pregovaraju Stefanović i Tahiri pred razrednim starešinom Kuperom. Mali Pozderac se razmahao po dedovini, dokle mu gazda ne cimne povodac. Gde god se on pojavio prošli smo kao sa Vanuatu, Kiribati i Tuvalu ili Nobel i Sijaobing. Dejton je zadnja slamka spasa koju je Milošević izborio da se koridor kod Brčkog ne preseče i to dok smo još bili naoružani. Sve ovo pre liči da neko ne vodi ekonomiju kako treba, pa će opet da pukne po sirotinji, a Mile pravac Beograd svojoj kući.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online