Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2009.
10:36
Tanjug A

Evropski zvaničnici pozdravljaju napredak Srbije

Posle donošenja odluke da se Srbiji deblokira Prelazni trgovinski sporazum oglasili su se mnogi strani zvaničnici i šefovi diplomatija. Predsednik Tadić je rekao da je ovo druga "veoma dobra vest" i da će Srbija sada pažljivo proceniti kada bi mogla da podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.

Maksim Ferhagen

"Bilo je potrebno rešiti niz konkretnih problema", rekao je Tadić u izjavi novinarima u Pragu, gde boravi na kongresu Partije evropskih socijalista, i podsetio da je u saradnji sa Haškim tribunalom trebalo dati uverljive dokaze da Srbija zaista čini sve da završi taj proces.

Maksim Ferhagen, ministar spoljnih poslova Holandije, jedine države EU koja je uslovljavala nastavak evrointegracija Srbije hapšenjem preostale dvojice haških optuženika, izjavio je, posle odluke o deblokadi Prelaznog sporazuma, da je sada trenutak da se stimiluše pozitivan razvoj situacije u Srbiji.


Šef holandske diplomatije je, međutim, istakao da je neophodno da se nastavi pritisak kako bi se održao ovakav zadovoljavajući nivo saradnje sa Hagom i da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i dalje predstavlja najvažniji cilj.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger je u izjavi novinarima u Briselu pozdravio odluku Saveta ministara spoljnih poslova EU o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom ocenivši da kraj blokade sporazuma stvara "pozitivnu dinamiku" u korist Srbije.

"To je veoma bitno, pošto se jačaju proevropske snage u Srbiji", naglasio je Špindeleger.

  

Dejvid Miliband

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband je posle susreta u Londonu sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem pozdravio "nekprekidan napredak" koji Srbija postiže u saradnji sa Haškim tribunalom.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin ocenio je da će odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma uticati povoljno na privlačenje stranih investitora u Srbiju, jer predstavlja garanciju da će poslovni ambijent u Srbiji biti usklađen sa standardima koji postoje u EU.

"Naša jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma bila je, na kraći rok, trošak za srpsku privredu, ali se sada pokazuje kao dobra investicija na duži vremenski period", izjavio je Bugarin Tanjugu.

Prema njegovim rečima, tek odmrzavanjem Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, zahvaljujući režimu dijagonalne kumulacije porekla roba, proizvođači i investitori u punoj meri mogu iskoristi mogućnosti koje pruža zone slobodne trgovine Zapadnog Balkana, odnosno CEFTA.

To će u praksi značiti da će sirovine ili delovi koji su uvezeni sa tržišta CEFTA i ugrađeni u proizvode u Srbiji, sada pri izvozu u EU imati tretman domaće robe i neće podlegati carini.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online