Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.04.2011.
02:28
Vestionline A

Tahiri: Za Prištinu neprihvatljivi pregovori o podeli Kosova

Dijalog sa Beogradom postaće neprihvatljiv za Prištinu, ukoliko i u jednom trenutku politička pitanja poput podele Kosova postanu tema, izjavila je šef kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, prenose beogradski mediji.

Edita Tahiri
 

Tahirijeva je dodala da je kosovska strana pregovore prihvatila pod uslovom da se oni isključivo bave tehničkim pitanjima.


"Ipak, šef srpskog pregovaračkog tima (Borislav Stefanović) do sada se pokazao kao veoma konstruktivan pregovarač koji je usmeren na pronalaženje rešenja, a to daje razloga za optimizam", rekla je Tahiri za sutrašnji "Blic", komentarišući izjavu Stefanovića da srpski tim ne beži od razgovora o podeli.


Tahiri je naglasila da Stefanovićeva izjava neće ugroziti pregovore, ukoliko se oni budu odnosili samo na tehnička pitanja, kako je predviđeno rezolucijom Generalne skupštine UN.


Ona je rekla i da je za prištinski tim priča o podeli Kosova politička ideja koju su slušali od političara Slobodana Miloševića i dodala da smatra da takve ideje "danas istinski prete miru i stabilnosti u regionu".


Upitana da prokomentariše činjenicu da se za podelu Kosova zalažu i bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri i mnogi evropski i američki eksperti, Tahiri je rekla da je "za region veoma opasno da se ponovo otvara pitanje granica, jer to znači i otvaranje nove faze komplikacija i konfrontacija, u trenutku kada smo svi okrenuti evropskim integracijama".


Tahiri nije želela da spekuliše o gledištima EU na pitanje Kosova, jer je "volja naroda Kosova nezavisna demokratska Republika Kosovo, koju političari samo sprovode".


Na pitanje kako će biti poštovana želja Srba sa Kosova da budu deo Srbije, Tahiri je prokomentarisala da su Srbi sa severa samo deo svih Srba koji žive na Kosovu, dok su ostali Srbi već postali deo kosovske realnosti i kosovskih institucija.


"Problem je u tome što su Srbi sa severa pod velikim uticajem Beograda i sugorna sam da će, ako Beograd prestane da utiče negativno na njih, brzo uvideti da imaju dobru budućnost na Kosovu", rekla je Tahiri za "Blic", poručivši Beogradu "da prestane s takvom praksom".


Tahiri je rekla i da ne veruje da će inicijativa Srbije da istragu o trgovini ljudskim organima pređe u nadležnost SB UN, jer većina članica UN podržava Euleks.


Tahiri je potvrdila i da će jedna od tema pregovora biti i razmena eksponata koji su, kako je rekla, "pozajmljeni" iz Kosovskog muzeja i koje Srbija nije vratila, a da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji, odnosno "sve crkve i verski objekti nasleđe koje nema veze sa etničkim pitanjima".


"Za Albance među kojima ima i pravoslavaca i katolika i muslimana, kosovske svetinje predstavljaju zajedničko nasljeđe svih naroda na Kosovu", smatra Tahiri.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2011. 06:35
Jedna LEGITIMNA oslobodilacka akcija na Kosmetu i nema vise potrebe za pregovorima. A ako treba neko u hag evo ja cu dobrovoljno ici samo da se resi arnautsko pitanje
Utorak 26.04.2011. 11:18
nase crkve ZAJEDNICKA VREDNOST!!!!!!!!.....pa oni su te crkve rusili....oni su narod koji ih je gradio nabadali na kolac.....oni su kulturno nsasledje Srba nastojali stalno da unista, a sada kad su oikupirali SVETU SRPSKU ZEMLJU bi da prisvoje sve kulturne vrednosti Srba....NECE MOCI.......
Utorak 26.04.2011. 15:11
Ma kakva podela - samo citavo kosovo u srbiji,a tebi edita ako sta ne pase izvoli u albaniju tamo vam je i mesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online