Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 30.04.2011.
15:23
Beta A

Još se ne zna ko će zameniti Pitera Fejta

Evropska Unija potvrdila je da izaslanik Piter Fejt nije više specijalni predstavnik EU na Kosovu, ali da još uvek nema zvaničnih odluka ko će biti na njegovom mestu, piše prištinski "Koha Ditore".

Piteru Fejtu istekao mandat na Kosovu i Metohiji
 

Portparolka visoke predstavnice EU za socijalnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančić, rekla je da se između zemalja članica EU vode konsultacije "oko jačanja prisustva EU na Kosovu uzimajući u obzir Lisabonski sporazum i evropsku agendu za Kosovo".

Međutim, diplomati zemalja članica EU priznaju da se "stvorila velika konfuzija oko prisustva EU na Kosovu, uključujući i vakum na čelu misija", piše prištinska štampa.

"Jedina stvar koja se zna jeste da Piter Fejt više neće biti specijalni predstavnik EU na Kosovu. Za sada ima više pitanja nego odgovora", navele su diplomate.

Evropska unija je proglasila konkrus samo za poziciju šefa kancelarije Evropske komisije na Kosovu, a Ulrike Lunaček je jedina koja je do sada priznala da je konkurisala za ovu poziciju.

U Briselu još uvek nema odluke da li će u budućnosti ista osoba voditi i kancelariju Evropske komisije, kao i oko naziva budućeg prisustva EU na Kosovu.

Kao kompromisno resenje pominje se opcija "Kancelarija EU na Kosovu" koja bi bila prihvatljiva i za Srbiju i za pet zemalja EU koje nisu priznavale Kosovo, piše "Koha Ditore".

Bogdanović: Od Fejtovog naslednika očekujem saradnju

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da od budućeg predstavnika Evropske unije na Kosovu očekuje uravnoteženiji pristup prema Pokrajini i samim tim komunikaciju sa Beogradom koja do sada nije postojala.

Goran Bogdanović: Sa Fejtom nije bilo komunikacije
 

"Očekujem da će budući predstavnik međunarodne zajednice imati uravnoteženiji pristup prema Kosovu. Smatram da ćemo na taj način imati i komunikaciju i zajedno sarađivati i rešavati te probleme", rekao je Bogdanović.

"Sa Piterom Fejtom nismo imali nikakvu komunikaciju, ne samo zato što je on jako zagovarao nezavisnost Kosova već i zato što su njegovi stavovi, retorika i pristup rešavanju problema bili neprihvatljivi za srpsku zajednicu", kazao je ministar.

Prema ministrovim rečima, svi problemi koji postoje se moraju rešavati na terenu i to zajednički u saradnji sa međunarodnom zajednicom i Albancima.

Bogdanović je dodao da očekuje da će EU ubuduće imati pragmatičniji stav prema situaciji na Kosovu, a ne kao do sada da dešavanja u tom delu Pokrajine gleda samo crno-belo.

"Nadam se da se ubuduće neće apostrofirati samo sever, a da se ne vidi šta se dešava južno od Ibra, da se stalno neće potencirati da je kriminal samo na severu a da se južno sređuje situacija", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 15:46
Ja mislim da bi vojvoda Seselj bio dobar za naslednika.... da ih dotera u red sve i Beograd i Pristinu
Nedelja 01.05.2011. 01:14
raspisan je konkurs uslov je da je srbomrzac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online