Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 04.05.2011.
02:51
Danas, Beta A

Stefanović: Na Kosovu ću objasniti šta Srbija misli

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović rekao je da će pre nastavka pregovora sa delegacijom Kosova u Briselu sredinom maja posetiti Prištinu da bi albanskoj javnosti "objasnio beogradsko viđenje situacije".

Borislav Stefanović
 

Stefanović je u intervjuu za "Danas" rekao da se četvrti krug razgovora delegacija Beograda i Prištine u Briselu očekuje sredinom maja i da će najverovatnije trajati dva dana.


Stefanović pre toga namerava da poseti Prištinu da bi se "sreo i s nekim od albanskih sagovornika iz Brisela i albanskoj javnosti, preko njihovih medija, objasnio beogradsko viđenje situacije". Tada će, kako je najavio, posetiti i Srbe na Kosovu - i severno, i južno od Ibra.

Šta sa podelom Kosmeta?

Stefanović je rekao da njegova nedavna izjava da je i podela Kosova tema, nije bila probni balon.


"Razumem nervozu koja se pojavila u Prištini zbog te izjave, iako oni vrlo dobro znaju da različite opcije postoje za trajno rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Mi nismo advokati, i ne zalažemo se ni za jednu od tih opcija. Ne pričamo o podeli, samo sam rekao da smo spremni da razgovaramo o svemu", rekao je Stefanović.


Stefanović je rekao da pregovarački tim Beograda ne može preći granice Ustava Srbije i skupštinskih rezolucija - "liniju koja bi nas na bilo koji način dovela do priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti ili da rešenjima damo potvrdu njihovog viđenja statusa".

Šta je tehnika, šta politika?

On je naveo da je vrlo teško razdvojiti tehničko i političko jer se za svako od pitanja, bez obzira koliko imalo tehničkih elemenata, ne može reći da nije i političko pitanje.


Prema rečima šefa tima Srbije, rešenje Brisela za telekomunikacije i električnu energiju neće biti po principu "uzmi ili ostavi", nego predlog za razgovor.


"Problem kod ove dve teme je što imamo sudar dva različita koncepta. Očekujem da će se rešenje naći tako što će pobediti evropska praksa, regulisanje tržišnih odnosa i spuštanje celog ovog aranžmana na poslovne uzuse", kazao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.05.2011. 08:04
Dakle, EU je 19 januara donela rezoluciju kojom u tački 5 piše da o statusu pregovora nema i u tački 7 da Srbija mora da rasformira svoje paralelene organe na Kosmetu. Srbi su to prihvatili i dobili ratifikaciju SSP i pobednički se vratili kući sa deda Mićunom na čelu. Sada je đavo došao po svoje, pa Stefanović ide u Prištinu da ubedi Albance da oni ne prihvate rezouciju od 19 januara. Srbima sa Kosmeta će poručiti da su to dva odvojena koloseka kao i do sada, jedan je EU, a drugi je Kosmet, samo su se slučajno našli u rezoluciji od 19 januara. Tako je to kada se trguje nacionalnim interesima, dođe vreme za polaganje računa pa onda muka.
Sreda 04.05.2011. 08:52
"Stefanović je rekao da pregovarački tim Beograda ne može preći granice Ustava Srbije i skupštinskih rezolucija - "liniju koja bi nas na bilo koji način dovela do priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti ili da rešenjima damo potvrdu njihovog viđenja statusa". Gospodine Stefanoviću, odavcno ste prešli granice Ustava Srbije i skupštinske rezolucije, onog trenutka kad ste povukli rezoluciju upućenu UN, a prihvatili rezoluciju iz Haga i kad ste počeli pregovore.
Sreda 04.05.2011. 06:35
Sta misle o srbima oni koji odlucuju:" Trebalo bi da bombardujete Srbiju" Papa Jovan Pavle drugi,reci upucene Klintonu "Srbi su narod bez vere i zakona. To je narod razbojnika i terorista." Zak Sirak,na clanica sastanku Eu clanica 1995 'Molim se da se vatra nebeska obrusi na Srbe" o. Pjer poznati francuski Svestenik -humanitarac,po povratku iz Sarajeva,posle Markala "Sto se tice Srba,to je danas jedan bolestan narod" General bivsi UMPROFORA-c,u vojnim novinama Difens Nacional Jun 1997 Pariz. "Srbi nisu narocito pametni,srbska deca se vise nece smejati" Lorens Inglberger bivsi drzavni sekretar SAD. " Srbi trguju ljudskim organima svojih zrtava kako bi obezbedili novac za svoj rat" Pol
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online