Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 10.05.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Nema lakih rešenja

U okviru priprema za četvrtu rundu pregovora, šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović u četvrtak će posetiti Prištinu. Osim susreta sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, on će razgovarati i sa članovima kosovske vlade. Gotovo svi šefovi političkih partija na Kosovu, osim lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, izrazili su želju da se sretnu sa Stefanovićem koji će gostovati i na Radio-televiziji Kosova. U razgovoru za "Vesti" Stefanović kaže da je dobro da se dve pregovaračke strane viđaju češće.

Borislav Stefanović

O čemu ćete razgovarati u Prištini?
- S obzirom na broj problema, dobro je da se viđamo češće, a ne samo na zvaničnim sastancima u Briselu.

U tom smislu sam zvao gospođu Tahiri da dođe u Beograd, ali pošto to ide sporo, odlučio sam da odem ja u Prištinu.

Razgovaraćemo o svemu, postoji mnogo stvari koje samo zajednički možemo da rešimo, i ovo je dobro prilika za to.

Da li ćete iću u vladu Kosova ili parlament?
- Tražili smo sastanak sa ljudima iz vlade, sa predsednicima političkih partija u kosovskom parlamentu. U planu je i nastup u nekom od medija u Prištini. Reakcije su pozitivne i očekujem da će doći do dodatnog približavanja stavova.

Robert Kuper, posrednik EU u pregovorima, doneo je nove predloge i Beogradu i Prištini. O čemu je reč i o čemu će se razgovarati u narednoj rundi?
- Na poslednjem sastanku smo se dogovorili da Evropska unija koncipira neke ideje koje se tiču elektroprivrede i telekomunikacija jer su to dve teme u kojima nismo napravili pomake. Gospodin Kuper je koncipirao spisak ideja i oko nekih možemo da se složimo. Očekujem da na narednom stastanku razgovaramo i o slobodi kretanja, katastru, matičnim knjigama.

Pominje se i nostrifikacija diploma?
- Nijedan problem nije lako rešiv ako se gleda isključivo kroz prizmu statusa. Priština je uglavnom ta koja sve gleda kroz prizmu statusa, a mi smo, iako čuvamo naš suverenitet, pronašli način da budemo dovoljno kreativni, da damo predloge koji ljudima poboljšavaju život, a da time ne narušavamo suverenitet Srbije.

Rekli ste da ste spremni da pričate i o podeli Kosova, rekacije su različite?
- Mislim da naša javnost podržava aktivnosti koje će dovesti do adekvatnog rešavanja kosovskog pitanja. U tom smislu imamo podršku i Parlamenta, Vlade i predsednika Republike da otvorimo sve teme, ako za njih postoji sluh i volja.

Ne znam zašto se u Prištini nervozno reagovalo na našu ideju, kad od početka ponavljamo da pričamo o svemu. Ako je za njih sever Kosova politička tema, onda bi za nas moglo da bude sve ostalo. I onda nema dogovora.
 

Entitet a ne država

 

Da li ćete i dalje protestovati kad se Kosovo na međunarodnim skupovima predstavlja kao država?

- Kosovo ne može biti učesnik na međunarodnim skupovima jednako kao, na primer, Rumunija ili Bugarska ili neko drugi. Mi smo spremni da razgovaramo o načinu na koji bi Kosovo obezbedilo prisustvo u tim organizacijama. I to će biti tema jedna od dijaloga.

 

To očekujem vrlo brzo jer bi omogućili da Kosovo kao entitet, a ne kao država ima pravo da iznese svoj glas o regionalnim stvarima, ne prejudicirajući svoj status. Mislim da je to izvodljivo i ako bude dovoljno sluha u Prištini, mislim da ćemo naći rešenje.

Utorak 10.05.2011. 13:48
Nema bre šta on da poziva Editu Tahiri, nije htela da dođe u Beograd ni kada se diskutovao Rambuje, pa gde on živi. Svesni su albanci da se Srbiji žuri da do juna napravi pomak u razgovorima. Dokle će bre Srbija da se ponižava, ako smo pod okupacijom ne moramo još čizme da glancamo NATO okupatoru. Sve što se na silu uzme silom može i da se vrati, ali ako se "dogovorimo" onda je gotovo za vijeki vjekov. Lepo mu je žena rekla da je bolje da im ne dolazi, a on sluša šefa.
Utorak 10.05.2011. 13:29
Опа, бато, ентитет... Такав је план, значи?
Utorak 10.05.2011. 13:33
Pitanje da se postavi radi li se entitet srbski na Kosmetu ipak koji ne zahvaca jedino Sever. Potez Velika Hoca-Zociste do Musutista idalje do granica sirnicke zupe gde se forsira vracanje Srba.Dotle na severu Orahovac i Suva Reka ostaju cisti od Srba. Pod tim sela-opstine Turaka, Askalija, Roma muslimana-cesti kontakti s turskim zvanicinicima, price oko autonomije Raske oblasti, perverzije oko prodaje Jata.Da li to zutaci menjaju politiku pa ce Prizren kao heterogena opstina /gde se dapace prica turski vecinom izuzevsi severozapad/ ,da ostane u Srbiji? Da li u tom kontekstu idu price o pobosnjakivanju muslimana Srba od strane Albanaca, da bi mogli vise da traze Bosnjaci u Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online