Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 13.05.2011.
17:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

SPC: Sprema se protest Vatikanu zbog Stepinca?

Imajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagoveštaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu protestne note papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru papine posete Zagrebu 4. i 5.juna.

Alojzije Stepinac
 

S obzirom na to da u vrhu SPC ima i onih kojih smatraju da ne treba motriti na svaki papin korak i da srpsku crkvu ne treba da interesuje kome se sve papa klanja dok god to ne čini zajedno sa pravoslavcima, o eventualnom upućivanju protesta Vatikanu, očekuje se da konačnu reč kaže Sveti arhijerejski sabor na zasedanju koje treba da počne 16.maja u Beogradu


Iako u pravoslavnom svetu najmnogoljudnija i najmoćnija Ruska crkva nije oduševljena idejom da prvi zajednički susret poglavara Rimokatoličke crkve sa poglavarima pravoslavnih crkava bude na proslavi 1700-te godišnjice Milanskog edikta u gradu na Nišavi, i mada u srpskom episkopatu nema konsenzusa po pitanju odluke da se papa Racinger pozove u Srbiju 2013.godine, verski analitičar Živica Tucić ne vidi potencijalnu protestnu notu Vatikanu kao "izlaznu strategiju" vrha SPC iz problema u koji su zapali prizivanjem pape u Srbiju, a bez konsenzusa u srpskom episkopatu i bez prethodno pribavljenog mišljenja sestrinskih pravoslavnih crkava.


- Bez obzira što papa u junu pohodi svoju kanonsku teritoriju, s diplomatskog gledišta nije sporno i ne bi bilo neobično da SPC, preko apostolske nuncijature u Beogradu, uputi pismo Svetoj stolici u kojem bi izrazila žaljenje i nezadovoljstvo papinom posetom Stepinčevom grobu, uz realnu opasku da to može dodatno da optereti njihove međucrkvene odnose - objašnjava verski analitičar Živica Tucić.


Pritom, nastavlja on, "treba imati u vidu da SPC i Katolička crkva u Hrvatskoj do danas nisu razmotrile istorijska pitanja koja opterećuju odnose između vernika i crkava, niti su hrvatski katolici kritički analizirali svoju poziciju za vreme nacističke Nezavisne države Hrvatske Drugom svetskom ratu".


- Reč kajanja je morala iz Katoličke crkve da usledi odavno, dobrodošla bi i sada, ali da je usledila na vreme možda se unazad 20 godina moglo mnogo štošta izbeći na tlu bivše SFRJ - zaključuje Tucić

Blaženi na Titovoj vojnoj paradi


Podsećanja radi, nadbiskup Stepinac koji je rođen 1898. u Hrvatskoj posle Drugog svetskog rata, 1946. godine osuđen je za ratne zločine na 16 godina. Prvih pet je proveo u zatvoru u Lepoglavi, odakle je prebačen u kućni pritvor gde je i umro 1960. Prethodno je 1952. iz Vatikana stigao ukaz da se Stepinac proglašava za kardinala.


U Stepinčevoj biografiji zanimljivo je da je kao austrougarski vojnik u Prvom svetskom ratu bio ranjen i zarobljen u Italiji koja je tad ratovala na strani Srbije. Iz logora se kao dobrovoljac našao na srpskoj strani na Solunskom frontu, da bi potom nekoliko dana po proglašenju fašističke Nezavisne države Hrvatske (10. aprila 1941), čestitao Anti Paveliću i svrstao se uz njega zajedno sa svojim potčinjenim katoličkim sveštenstvom.


Zatim, Stepinac se volšebno našao i na prvoj Titovoj vojnoj paradi 1945. i bio u loži zajedno sa hrvatskim komunističkim vrhom. Papa Jovan Pavle Drugi proglasio je 1998. Stepinca blaženim što je u Rimokatoličkoj crkvi korak do sveca.

POVEZANE VESTI

Petak 13.05.2011. 17:56
Nije srpska pravoslavna crkva napravila radikalan zaokret nego se vratila na jedino mogući put ORTODOX što na Grčkom znači - ispravno misleći. Što se Stepinca tiče on je na Pijavi video da Austrougarska vodi uzaludnu borbu na 3 fronta Italijanskom, Srpskom i Ruskom i bilo mu je jasno da je kraj igranke. Uskoro je trebao da se primeni Londonski Ugovor i država Srbija ima da bude od Rumunije do Jadrana i južno do Prokletija. Onda je primenjena taktika ako ne možeš da ih pobediš, ti im se pridruži, pa čekaj priliku. Tako je i bilo.
Petak 13.05.2011. 17:55
Јасно је такође, да је Ватикан унутар српског националног корпуса пронашао људе који су забили нож у леда српској популацији на Балкану, при чему је Америка, уз помоћ европских земаља католичке вере, употребила доктрину — разједини непријатеља и победи га. У ствари, само је примењена стара римска изрека, коју су обилато користили непријатељи српства кроз историју: „Divide et impera.”
Petak 13.05.2011. 17:48
Односи Ватикана и некадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, у погледу верских и световних питања, никад се нису поклапали. На основама Другог ватиканског концила дошло је до контаката и међудржавних односа тадашње Југославије и Свете столице. Протокол о успостављању дипломатских односа, две државе су потписале 1966. године. После потписивања протокола, Јосип Броз Тито је посетио папу Павла VI. После Тита, у Ватикану су боравили: Цвијетин Мијатовић и Бранко Микулић, али у посетама новом папи — Јовану Павлу II. Том приликом они су и актуелизовали Титов позив, да папа посети Југославија. Али, како је посета стално одлагана, позив је више пута обнављан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online