Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.05.2011.
13:06
Lj. Ivanović - Vesti A

Mafija provozala Koridor 10

Izgradnja putne infrastrukture u Srbiji je ne samo posao sa najviše izneverenih obećanja, probijenih rokova i mršavih rezultata, već sve jasnije postaje i najveće, ili među najvećim leglima korupcije u Srbiji. Prema indeksima korupcije, Srbija je ionako u rangu centralnoafričkih država.

Probili sve rokove: Radovi na Koridoru 10
 

U centru pažnje sada je biznismen Milo Đurašković, vlasnik Nibens grupe, koji je uhapšen zbog sumnje da je malverzacijama oštetio firmu FAM za 32 miliona evra, kao i zbog zloupotreba prilikom izgradnje puteva u požarevačkom kraju.


U najkraćem, policija tvrdi da je iz Đuraškovićevih firmi sistematski izvlačen novac, one bi potom iskazivale gubitke, dok je samo jedna firma, ona matična ostvarivala velike profite. Reč je o nastavku policijske akcije u kojoj je samo nekoliko dana ranije na srpsko-bugarskoj granici uhapšen Radoslav Savatijević Kene i nekolicina njegovih saučesnika, koji se pominju i u aferi Kolubara, ali se za sada sumnjiče samo za zloupotrebe prilikom izgradnji lokalnih i regionalnih saobraćajnica.


Međutim, PZP Beograd je sastavni deo Nibensa i njen direktor Bora Jelić je na spisku uhapšenih, mada je sam posao konzorcijuma koji je dobio državni posao prebačen ranije sporazumom na Preduzeće za puteve Užice. U svakom slučaju, predstavnici države se nadaju da će odredba iz ugovora o "solidarnom preuzimanju posla" biti dovoljna da drugi članovi konzorcijuma preuzmu obaveze firme koja bi iz gradnje bila isključena.

Zoran Drobnjak

Prema rečima direktora Puteva Srbije, Zorana Drobnjaka, koji je i sam nekada bio u Đuraškovićevom PZP Beograd, firme iz Nibens grupe nisu bila angažovane na projektima koje vodi to javno preduzeće.


- Poslove na Koridoru 10 i 11 vode Koridori Srbije, a sa nama neke od Đuraškovićevih firmi rade samo eksproprijaciju zemljišta na deonici Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, kao i na jednoj od deonica od Niša prema Dimitrovgradu, ali ti poslovi neće biti ugroženi - izjavio je Drobnjak.


Da li je država mogla ili morala da zna sa kime sklapa poslove i da li je to oslobađa bilo kakve odgovornosti, pitanje je na koje će odgovorni iz Ministarstva za infrastrukturu i vlade morati pre ili kasnije da daju odgovore.


Zid ćutanja o korupciji mogao bi uskoro da padne, i to na poslovima gradnje autoputeva u Srbiji.


Gde ima velikog novca ima i mogućnosti za korupciju. Upravo u ovome leži glavni problem Koridora 10, smatra Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije.


- Pokazuje se sva neefikasnost državne uprave i korupcija. Podsetio bih da izgradnju puteva u Srbiji po pravilu prate afere, od lokalnih predizbornih do koncesije za gradnju autoputa Beograd-Požega - dodaje Šuković.


Decenijama se taj posao razvlačio, političari su se fotografisali pored bagera i putara pod šlemovima, ali je činjenica da Srbija nema završen autoput od Niša do granice s Makedonijom, da od Novog Sada do Horgoša postoji samo poluautoput, prestonica nema obilaznicu, niti imamo krak od Niša do Dimitrovgrada i to više od tri decenije otkad je gradnja počela. Jedini vidljiv rezultat za deset godina tranzicije po svemu sudeći biće most preko Dunava kod Beške.
 

Obmana s rokovima

Problem je što Vlada okleva da otvoreno kaže da autoputa nema jer smo raspisivali tendere i povlačili novac iz inostranstva a da nisu postojali projekti, zemljište nije izuzeto, a kastastar je bio neuredan.
"Očekivanja da se projektna dokumentacija završi još u 2009. godini nisu se obistinila delom zbog spore dinamike domaćih projektantskih kuća u izradi, a delom i zbog potrebe za čestim ispravljanjima i dorađivanjima glavnih projekata po zahtevima tehničke kontrole. Tako su se izrada projektne dokumentacije i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa preneli na celu 2010. i nastavljaju se u 2011. godini" navode u Koridorima Srbije.
Od 300 kilometara sav napor Vlade sveo se na izgrađenih 47,5 kilometara do 2011. godine! 

 

Oprezno ćutanje

Milutin Mrkonjić

Ministarstvo za infrastrukturu se ne oglašava, što je u najmanju ruku čudno, budući da je Nibens grupa uključena u neke veoma velike države projekte, svojevremeno uključujući i gradnju 110 kilometara na severnom kraku Koridora 10, kao i poslovima na budućem Koridoru 11. Oprezno se samo oglasila državna firma Koridori Srbije iz koje poručuju da ne očekuju probleme jer ugovor o izgradnji Koridora 10 kroz Vojvodinu nije sklopljen sa Nibens grupom, već sa konzorcijumom čiji je jedan član PZP Beograd.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.05.2011. 13:36
U knjigovodstvu mora da postoji dokumentacija koje stranke su oni sponzorisali od mukom zarađenih para i koliko su ekspertima isplaćivali na ruke. Kada je Krišto imao platu kao direktor jednog aerodroma od 15.000 evra, koliko su tek plaćani eksperti za recimo bankinu, slivnik i zaštitnu gredu. Naravno sa završnim slojem koji je nanosio Čume širom raspamećene Srbije.
Ponedeljak 16.05.2011. 13:38
Izgradnja piste u Bahreinu je kostala 150 miliona dolara. A ovi vas narode zavlace samo tako,uzimaju pare za sedenje.To ima samo u Srbiji,koliko je meni poznato.Nije da nema malverzacija i pokusaja istih u svetu,ali ako se pocne sa gradnjom auto puta,i posle godinu dana je i dalje sve isto i nedirnuto,neko ce biti u velikoj nevolji.A u Srbiji,samo se prebaci odgovornost,neki saban kaze neku neobjasnjivu glupost,jos i dobije neku vrstu nagrade za lupanje gluposti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online