Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.05.2011.
23:17
Beta A

Nema opasnosti od uvođenja viza

Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u Briselu da nema nikakve opasnosti da bude ugrožen slobodni vizni režim Evropske unije za državljane Srbije.

Broj "lažnih azilanata" smanjen u odnosu na prethodnu godinu
 

Dačić je precizirao da je broj "lažnih azilanata" u padu, a srpske vlasti će primeniti i stroge mere prema svima koji zloupotrebe slobodu putovanja u EU, uključujući oduzimanje pasoša i zabranu izlaska iz zemlje.

Dačić je to izjavio posle razgovora sa evropskom komesarkom za unutrašnje poslove Sesilijom Malmstrem, naglasivši da su i mnoge zemlje u EU već ukinule materijalne povlastice koje su dosad neosnovano mogli da uživaju "lažni azilanti".

Srpski ministar je rekao da se sa evropskom komesarkom dogovorio da Evropska komisija i srpske vlasti zajednički pripreme niz zakonskih mera kojima bi sprečilo da ubuduće iz Srbije iole veći broj lica može da krene u EU i traži azil bez ikakve osnove, već samo zarad određene materijalne dobiti i kraćeg smeštaja.

Svi koji neosnovano traže azil bivaju vraćeni u Srbiju, jer postoji ugovor o readmisiji koji je potpisan s članicama EU, a Srbiju u EU smatraju sigurnom, demokratskom zemljom i zato nema nikakvog osnova da neki srpski državljanin dobije "politički" azil u EU, predočio je Dačić.

Vlada u Beogradu je već usvojila pravila o putovanju u EU, što znači da policija ima pravo i da kontroliše putnike, shodno sporazumu s EU, a to znači da može da proveri koliko imaju novca, da li imaju povratnu kartu za putovanje i zdravstveno osiguranje.

Srbija je preuzela i ozbiljne obaveze a to je da se smanji broj lažnih azilanata, jer tu nema reči o bilo kakvim razlozima političkog progona, već u pitanju lica koja zloupotrebljavaju slobodni vizni režim da bi stekla ekonomsku korist.

Pošto su u preko 90 odsto slučajeva ti "lažni azilanti" Romi i Albanci s juga Srbije, srpske vlasti moraju "prema tome imati jako pažljiv pristup, da ne bismo prešli na drugu stranu tog problema, a to je da se zadre u neka osnovna i ljudska prava, pa vodimo računa da sve mere budu u skladu sa rešenjima koja se primenjuju i u drugim državama Evrope i EU", dodao je Dačić.

Dačić je rekao da je broj lažnih azilanata, prema podacima EU, znatno smanjen poslednjih meseci. Prošle godine je ukupno u svim zemljama EU bilo nešto više od 17.000 azilanata iz Srbije, i to najviše u Švedskoj, Nemačkoj, Belgiji i Luksemburgu.

I dalje će se, međutim, primenjivati sve da se to smanji i srpske vlasti će uvesti veoma oštre mere i svakako zaštitne mere, što znači da će, objasnio je srpski ministar, svako ko zloupotrebi slobodni vizni režim EU, morati da snosi i određene zakonske sankcije.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 01:05
Prodana duso, izdajnice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online