Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 08.06.2011.
11:26
Srna A

Za Kosmet sve opcije, pa i podela

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da oko Kosmeta ne bi trebalo da postoje tabu teme i da svaku ponuđenu opciju treba razmotriti, ali da samo rešenje postignuto dogovorom i kompromisom može biti trajno i održivo.

Ministar je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da svaka opcija rešavanja kosmetskog problema, uključujući i podelu, ima prednosti i mane.

Samo kompromis može dovesti do trajnog rešenja: Goran Bogdanović

Prema njegovim rečima, opasnosti koje podela nosi sa sobom jesu da bi većina Srba, njih gotovo 70.000 koji žive južno od reke Ibar, mogli da nestanu u nasilju velikih razmera ili postepenim etničkim čišćenjem, kao i da bi podela bila poruka raseljenim Srbima da od njihovog povratka zauvek nema ništa.

"Dobili smo mogućnost da počnemo dijalog sa Prištinom bez ucenjivanja i uslovljavanja, i tu šansu moramo da iskoristimo. Mislim da će pregovori dugo trajati i da će biti naporni. Ipak, verujem da je rešenje moguće ukoliko se realno sagleda situacija", rekao je Bogdanović.

Bogdanović veruje da će se već u sledećoj rundi pregovora rešiti pozitivno neka od pitanja otvorena u prethodnim razgovorima (matične i katastarske knjige, sloboda kretanja).

“Euleks da bude statusno neutralan“

Komentarišući sve otvorenije pritiske vlasti u Prištini na Srbe sa severa Kosmeta, ali i očiglednu podršku dela međunarodne zajednice, on je rekao da je to pokušaj da se pritiscima promeni realnost na terenu.

"Već su vidljive tenzije zbog tih pritisaka i zato pozivam sve strane na razum i uzdržanost, jer je jasno da je cilj Prištine da na severu instalira svoje institucije, što Srbi sa severa nikada neće dozvoliti, jer je opštepoznato da su Srbi opstali samo tamo gde je bilo naših institucija", poručio je Bogdanović i podsetio Euleks da mora da se drži svog statusno neutralnog mandata.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 11:29
sizofrenija ne popusta. zatrpavaju nas idiotskim resenjima. samo prepisuju ideje velike albanije. prepolovili se oni da bog da. politicke antisrpske nakaze.
Sreda 08.06.2011. 11:53
Eto prilke da Tadić, Jeremić, Bogdanović i ekipa kažu da su protiv rezolucije EU o Kosmetu od 19 januara kojom Srbija mora da rasformira paralelene organe. Lepo Bogdanović kaže da su Srbi opstali samo tamo gde ima srpskih institucija i onda je jasno da je to CRVENA linija koju mi ne smemo preći. Od arlaukanja da mi nećemo priznati Kosovo nema ništa jer to niko od nas ni ne traži. Svima je jasno kada rasformiramo srpske organe, onda je priča gotova.
Sreda 08.06.2011. 12:27
Откад је Устав табу тема? О.о Немате ви појма шта је табу, а камоли шта је за Србе Косово и Метохија. Сви сте ви ВЕЛЕИЗДАЈНИЦИ којима ће, живима или мртвима, једног дана бити суђено!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online