Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.06.2011.
15:05
Večernje novosti A

Kikinđanka obolela od kravljeg ludila

Olga F. (62) iz Kikinde je najverovatnije je nova žrtva kravljeg ludila u Srbiji. Iako još nema zvanične informacije od čega boluje, lekari veruju da je u pitanju goveđa encefalopatija.

Ako se potvrdi ovo će biti prvi slučaj kravljeg ludila u Kikindi

Olga F. (62) iz Kikinde je u veoma teškom zdravstvenom stanju i smeštena je na odeljenja neurologije u bolnici u svom gradu. 

"Na osnovu tipične kliničke slike i rezultata magnetne rezonance urađene na

Institutu za neurologiju u Beogradu, može se pretpostaviti da se najverovatnije radi o kravljem ludilu", rekao je epidemiolog dr Mirko Tomković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Kikindi. "Ništa drugo zasada ne možemo da kažemo. Nešto detaljnije znaće se za dan-dva".

Obolela Olga F. je pre sedam dana smeštena u kikindsku bolnicu. Još u februaru požalila se lekarima da joj jedna strana tela, a ponajviše ruka, trne i polako se oduzima. Usledile su u druge tegobe. Zdravlje joj se u međuvremenu naglo pogoršalo. Sada je u bolničkom krevetu, bez svesti.

Batut neobavešten
U Istitutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u sredu je rečeno "Novostima" da nijedna zdravstvena ustanova nije zvanično prijavila sumnju na bolest ludih krava kod ljudi. Po epidemiološkoj proceduri je, inače, predviđeno da, bolnica u kojoj se posumnja na takvo oboljenje ili se ono potvrdi, o svemu izvesti prvo regionalni zavod za javno zdravlje, koji dalje prijavu prosleđuje "Batutu".

Dr Koviljka Panjević, načelnik neurološkog odeljenja u Opštoj bolnici u Kikindi, potvrđuje da je pacijentkinja u lošem stanju.

"O dijagnozi bolesti i detaljima medicinskog zbrinjavanja naše pacijentkinje u ovom trenutku ne možemo ništa da saopštimo", poručuje dr Panjević.

Ne može pouzdano da se utvrdi kada se i na koji način ova Kikinđanka zarazila. Inkubacija uzročnika priona može da traje i do 20 godina. Bolest je, inače, čvrsto povezana s konzumiranjem zaražene govedine.

Ovo je, ako se konačno potvrde dosadašnji lekarski nalazi, prvi registrovani slučaj kravljeg ludila, ili goveđe spongiformne encefalopatije, u Kikindi, odnosno severnom Banatu.

Bolest je smrtonosna, jer se kod obolelog ne pokreće delovanje imunološkog sistema. Prouzrokuju je prioni, sićušne degenerisane belančevine, koji izazivaju oštećenja u mozgu govečeta i čoveka.

Sreda 29.06.2011. 14:08
uzas, sta nam se sve servira. ne znamo ni sta jedemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online