Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.06.2011.
00:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Albanci merkaju Pančićev vrh

Da je pedesetih godina znao šta će se sve događati na Kosovu i Metohiji, tadašnji visoki funkcioner Srbije i Jugoslavije Petar Stambolić verovatno nikada ne bi Kosovu i Metohiji pripojio pola Kopaonika - Lešak, Vračevo, Jarinje, Belo brdo i još na desetine, naselja, sela i zaselaka koji su odvajkada bili deo Srbije.

RAČUNAJU NA INVESTITORE: Miodrag Andrić
 




Po jednoj verziji, čika Pera je želeo da ojača srpski korpus na Kosovu i Metohiji, a po drugoj, po nalogu Tita i partije poklonio je Albancima jedan od najlepših i strateški najvažnijih delova Srbije.


Slavomir Ninić iz Leška, poput ostalih Srba na severu Kosmeta, strahuje da će se Albanci ako preuzmu kontrolu i na severu pokrajine skijati i graditi ski-centre na "krovu Srbije".

 

- Šta god da je mislio, Stambolić je tada teško pogrešio jer je doveo Albance do vrha Kopaonika. Doduše, u vreme Slobodana Miloševića bilo je šansi da se sve to ispravi. Predlagali smo, molili da nas vrate u takozvanu užu Srbiju, ali ni tadašnje vlasti to nisu htele da učine. Bojim se da je sada za sve kasno - kaže Ninić.
 

Zatvoreni rudnici

Granica je tik ispod Pančićevog vrha. Veliki deo Kopaonika s ogromnim kompleksima šuma i izvanrednim turističkim potencijalima teritorijalno pripada Kosmetu. Spiro Cvejić, nekadašnji funkcioner u opštini Leposavić, priča o planovima tadašnjih vlasti.


- Nameravali smo da na lokalitetu Nebeske stolice iznad Belog brda na Kopaoniku izgradimo ski-selo sa oko 3.000 ležajeva. Planirali smo i da izgradimo farmu ovaca u Jelakcu - seća se Cvejić.

Osim šumama, pašnjacima, vodom i ski-terenima, kosovski deo Kopaonika bogat je i rudama. Nekada je na ovom području radilo pet-šest rudnika među kojima je najpoznatiji bio kop Belo brdo iz koga je Trepča dobijala najbolju rudu za proizvodnju olova, cinka i srebra. I taj deo Kopaonika, ako se ostvari Euleksova strategija za integraciju severnog Kosmeta, lako može pasti pod kontrolu Hašima Tačija.

Istu sudbinu doživeo bi i rudnik Crnac podno Rogozne koji je takođe radio za Trepču. Celo područje Rogozne prebogato je obojenim metalima među kojima je mnogo neiskorišćenog bakra, srebra i zlata.

Inženjer Velimir Bojović, dugogodišnji direktor rudnika i flotacije Kopaonik i doskorašnji predsednik opštine Leposavić, ističe da su za ovo rudno bogatstvo zainteresovani i albanski mentori iz inostranstva:

- Posle Starog trga mi smo bili najveći Trepčini snabdevači olovo-cinkanim koncentratom koji je i danas veoma tražen u celom svetu. Danas rudnici i flotacija u Leposaviću uglavnom stoje jer ni Trepča ne radi. Ako bi se neko malo potrudio, brzo bi proradili. U dolini Ibra su neiskorišćene i ogromne rezerve ruda bazalta, bora, magnezijuma i drugih traženih minerala. Imamo i nekoliko lekovitih termo-mineralnih izvora koji su takođe neiskorišćeno bogatstvo.


Vlada Srbije u akciji
 

NEISKORIŠĆENE REZERVE RUDE: Velimir Bojović
 

Da bi ispravila što se ispraviti može, Vlada Srbije nedavno je naložila Republičkoj agenciji za prostorno planiranje da u narednih godinu dana izradi regionalni prostorni plan za severni Kosmet koji će obuhvatiti sve resurse na teritoriji opština Zubin Potok, severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić.

Reč je o ogromnom prostoru: od padina planine Mokre gore, tačnije od Metohije i opštine Istok pa sve do Pančićevog vrha ili od jezera Gazivode, pa do Rudnice na granici sa opštinom Raška. Novac za izradu ovog plana obezbediće Ministarstvo rudarstva i prostornog planiranja, a sav posao realizovaće se preko kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga.

Cilj prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja i resursa, racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, razvoj putne mreže, izgradnja infrastrukture, unapređenje životne sredine, zaštita kulturno-istorijskih spomenika...
 

Izradu regionalnog prostornog plana za severni Kosmet niko u ovom delu pokrajine, bar javno, ne dovodi u vezu sa mogućom podelom Kosova i Metohije. Mnogi, međutim, veruju da Srbija namerava da spasava bar ovaj deo svoje teritorije.


Potpredsednik opštine Zubin Potok Miodrag Andrić kaže su njihovi najveći aduti planina Mokra gora, Rogozna, bogata bakrom, srebrom i zlatom i brana i jezero Gazivode.

- Planiramo da na Mokroj gori gradimo ski-centre, odmarališta, lovačke kuće... Računamo na ulagače iz Srbije i inostranstva. Jezero Gazivode od proizvodnje struje i isporuke vode godišnje ostvaruje prihod od oko 6.000.000 evra i sav novac odlazi u Prištinu. Nameravamo da to bogatstvo vratimo našoj opštini i našem narodu, na jezeru možemo uspešno razvijati turizam i ribolov. Uvereni smo da će Zubin Potok ostati deo Srbije, zato su i svi naši planovi u koordinaciji sa Vladom Srbije - kaže Andrić.

Na severu Kosmeta trenutno s izbeglicama iz drugih kosovskih opština, živi više od 50.000 Srba, mnogo je mladih i školovanih ljudi koji su takođe značajan resurs Srbije za koji se vredi boriti...

Svetinja do svetinje

Na severu Kosmeta nalaze se srpski srednjovekovni manastiri Banjska kod Zvečana, Duboki potok kod Zubinog Potoka, Sokolica kod Kosovske Mitrovice, Sveta Petka, Ulije i Vračevo kod Leposavića i drugi. Zaštita, dogradnja, promocija i turistička prezentacija ovih svetinja i spomenika kulture imaće posebno mesto u budućem regionalnom prostornom planu severnog Kosmeta.


Bakalijeva voda

Albanci su i u vreme komunizma pokazivali veliko interesovanje za opštinu Leposavić i njen deo Kopaonika. Ovaj kraj posećivali su najznačajnijih kosovski funkcioneri, počev od Fadilja Hodže, Veli Deve do Mahmuta Bakalija i Kaćuše Jašari. Da bi se dodvorili Bakaliju, Srbi koji su tada upravljali Leposavićem dovodili su ga u lov na Kopaonik, a jedan izvor podno ove planine gde je Bakali pio vode i doručkovao, dugo su zvali Bakalijeva voda. 

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 00:25
Ako se popnu Siptarine gore i pipnu nesto meko to su m... Kraljevica Marka, Tako da mogu oni da merkaju sta hoce. Kad izdajnici odu vracamo se na Kosovo Polje.
Utorak 28.06.2011. 09:21
dok je ove pogane pederske antisrpske crvenozute bande, merka ce oni i celu srbiju. kako naopako rade, izazvace gradjanski rat u srbiji. revolucija sto pre. rusenje dedinjske diktature nema alternativu.
Utorak 28.06.2011. 10:22
Ovo je slika i prilika stanja morala i duha u Srbiji. Neko mora da nabraja ekonomske razloge zašto Srbi treba da ne daju srpske teritorije. Ona žena Margaret Tačer digla onomad celu flotu i staro i mlado po Britaniji. Prešla ceo Atlantski okean da se očuva integritet Foklandskih Ostrva, sa ovčarima i ribarima bez ikakvog srebra,zlata i Boga pitaj čega. To je jednostavno Britansko, tako ima da ostane i tačka, a ne neki Pera, Mika, Laza promenio granice pa je sada tako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online