Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 01.07.2011.
04:33
Politika A

Papa neće u Srbiju bez poziva SPC

Papa Benedikt XVI neće posetiti Srbiju ukoliko prethodno ne bude dobio poziv Srpske pravoslavne crkve, tvrdi apostolski nuncije u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini.

Objašnjavajući kako se papi šalje poziv za posetu, Antonini je rekao da je, osim poziva vlade i katoličke hijerarhije, poželjno da postoji saglasnost većinske crkve ili najveće religije, "tako da poseta donese očekivane obostrane plodove".

Ne dolazi u Srbiju bez poziva: Papa Benedikt XVI

"Barem godinu dana pre posete, uobičajeno, poziv bi trebalo da bude upućen da bi bilo moguće obaviti odgovarajuće pripreme", kazao je Antonini u intervjuu "Politici".

Na pitanje da li bi papa mogao da prihvati poziv predsednika Borisa Tadića i poseti Srbiju bez poziva većinske crkve, on je odgovorio: "To što kažete, moguće je u teoriji ali ne i u praksi. Elementarno pravilo učtivosti sprečava da se tako nešto desi...".

Govoreći o proslavi 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 2013. godine u Nišu, Antonini je kazao: "Tema 'Niš 2013', uključujući u to i poziv papi, nalaze su u izvesnom 'zastoju' od maja 2010, zato što su ti događaji u srpskom javnom mnjenju odmah povezani sa tragičnim događajima iz Drugog svetskog rata i sve više i više su njime uslovljeni".

"Stoga je u potpunosti razumljiva obazrivost kada se o toj temi govori na crkvenom nivou", kazao je Antonini i naglasio da je "ono što nas deli relativno malo u poređenju sa svime što nas spaja u hrišćanskom jedinstvu".

Govoreći o nedavnoj papinoj poseti Hrvatskoj, Antonini je kazao da je poglavar katoličke crkve tada "izneo dve tačke za novi pristup: s jedne strane jasno je osudio ustaški režim kao neljudski".

"S druge strane, ponovio je stav Katoličke crkve vezan za presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu koga je osudio sud jugoslovenskih komunista 1946. godine: ta presuda je lažna i nepravedna, ideološki uobličena, ali je u javnosti i dalje prihvaćena kao sušta istina, a time uzrokuje osuđujući stav prema hrvatskom nadbiskupu", kazao je Antonini.

POVEZANE VESTI

Petak 01.07.2011. 05:15
Ono sto nas deli je relativno MALO u poredjenju sa svime sto nas spaja u hriscanskom jedinstvu. Za Vatikan je malo onoliko pobijenih Srba,i Stepinac je lazno optuzen.Dokle god Vatikanovi predstavnici daju ovakve izjave,daleko im kuca od Srba,niti su se pokajali,niti su u stanju da se pokaju.
Petak 01.07.2011. 06:07
Mi smo im trn u oku,isto tako i ruska pravoslavna crkva.Kroz istoriju su pokušavali da nas, i jedne i druge,pobiju.Stvorili su komunizam,fašizam i islam,sve sa ciljem da se uništi Rusija,a kasnije i Srbija preko ustaša koji su preko Stepinca bili pod kontrolom Vatikana.Sada nam nude ekumenizam-ujedinjenje. To je prestonica đavola,a đavolov predstavnik nema šta da traži u Srbiji.
Petak 01.07.2011. 08:15
Srbija nije Tadiceva,PRAVOSLAVNI VERNICI NE ZELE PAPU U SRBIJI,SAMO NAM TAJ DEMON FALI,I OVAKO NAS NI JEDNO ZLO NIJE ZAOBISLO,PA LJUDI JEL OVA VLADA NORMALANA???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online