Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 02.07.2011.
23:27
Beta A

DSS i SRS: Srbija priznala Kosovo; Analitičari zadovoljni

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da sporazum Beograda i Prišitne, postignut danas u Briselu, predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova jer se, kako smatra, krše sva dokumenta na kojima počiva suverenitet Srbije. Isto mišljenje ima i Srpska radikalna stranka dok analitičari smatraju da dogovor predstavlja pozitivan pomak.

Samardžić: Deo istorijske teritorije je otišao

"Današnji dogovor s predstavnicima nelegalne države Kosovo predstavlja flagrantno kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 i kao takav predstavlja flagrantno kršenje pravnih dokumenata na kojim počiva suverenitet Srbija", izjavio je Samardžić, koji je i potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Samardžić je ukazao da DSS nikada ne bi prihvatila "mamac evropskih integracija" da se odrekne dela teritorije.

"Državi i narodu ostaje samo da žive sa činjenicom da se deo njene istorijske teritorije otcepio, a da je Vlada to priznala", kazao je Samardžić.

Prema rečima bivšeg ministra, teme koje se regulišu korak po korak znače da se Srbija korak po korak truje na kašičicu. 

"Izgleda da su svi u Vladi Srbije zaboravili da se albanski narod otcepio nelegalnim činom i zato se postavlja pitanje zašto bi se sa njihovim predstavnicima pravio dogovor o diplomama, matičnim knjigama, slobodi kretanja - priznavanju dokumenata", kazao je on.

Todorović: Ovo se i očekivalo

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je Beograd dogovorom sa Prištinom napravio još jedan korak koji vodi ne samo ka priznanju nezavisnosti Kosova već i ka dodatnim ucenama.

"To se moglo očekivati: sve priče kako to navodno nije korak ka priznavanju nezavisnosti su samo farsa kojom vlast želi da obmane građane Srbije", kazao je Todorović. On je ocenio da dogovor postignut u Briselu neće doneti ništa dobro za srpski narod u Pokrajini.

"Ne samo da dogovor neće doneti ništa dobro, nego će se stvari dodatno pogoršavati. Biće dodatnih ucena i pritisaka, iznuđivaće ustupke i dokle god se ne promeni vlast dok god ne dođe na vlast odgovorna garnitura ljudi koja će voditi računa o interesima Srbije i građana ruiniranje Srbije neće prestati", kazao je Todorović.

Analitičari: Pozitivan korak ka EU

 

 

Predrag Simić

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da današnji dogovor Beograda i Prištine predstavlja dve strane "u pozitivnom svetlu" pred EU i utiče na proces njihove evrointegracije.

 

"Današnji dogovor u Briselu će dve strane predstaviti EU u pozitivnom svetlu, a ne kao dva ovna na brvnu. Današnji sporazumi će sigurno naići na odobravanje u Briselu", rekao je Simić.

 

 

Dušan Janjić

Analitičar Dušan Janjić smatra da je dobro što je u pregovorima Beograda i Prištine u Briselu postignut sporazum jer je "bio poslednji čas da se spase pregovarački proces".

 

"Dobro je što je dogovor postignut, iako u samo dve oblasti, jer su pregovori već bili zapali u opasnu krizu", rekao je Janjić, dodavši da se danas postignuta rešenja ipak neće primeniti odmah.

 

Povodom Stefanovićeve izjave da današnjim dogovorima ni na koji način nije ugrožen suverenitet Srbije, Janjić je rekao da se "teško može raditi o narušavanju suvereniteta Srbije jer on na Kosovu - ne postoji".

 

"Suverenitet predstavlja mogućnost efektivne kontrole", što Srbija na Kosovu nema, rekao je on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.07.2011. 03:39
samo jedan primer....pita chovek na stanici kod buvljaka u panchevu da li vaze markice GSB-a do panchevachkog mosta(shto je i napisano na flajerima beovoza-da vaze)....chovek na shalteru za prodaju karata mu odgovara da NE VAZE!!!....kaze to vazi samo tamo kod Djilasa, OVO JE VOJVODINA!!!.....umro sam od smeha, a u stvari je tragedija.....samo da vidite shta nam je buducnost...vec su sve podelili....samo da objave narodu.....koji cheka glas sa "neba"....ovce su uvek bile za shishanje....
Nedelja 03.07.2011. 07:10
ZA IZDAJU ZEMLJE SLEDI SMRT STRELJANJEM!
Nedelja 03.07.2011. 01:18
Gluipi ,ustondirani namagarceni srpski narode,je'u vas malo mic po mic,da ne primetite,ko zaba kada se kuva,AAAAAHHHAHHAAHAHHAHHAHAAAAAAAAAAAA,da se razumemo ovo sve vazi i za mene,jer i ja sam deo srpstva,nazalost obezglavljenog i ustondiranog,de su nase srpske-ljudske vrednosti,ideali,narod je ponizen i unisten do dna,samo gleda kako da prezivi,pasces satrape srpski Borise Tadicu,pasces i to politicki i demokratski i neka si mi ziv i zdrav,ali iza resetaka,zajeedno sa ostalim izdajnicima,a pravedni sud ce kada se bude formirao to i dokazati,sram vas bilo(Njih je kao sramota i stide se,AAAAAHHHAHAHAHHAHHHAHAAA)nek bude caru,carevo,a Bogu,Bozije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online