Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 06.07.2011.
10:10
Press online A

Srbija ćuti o snimcima ubijene Aleksandre Zec

Stravični detalji i mučne slike ubistva porodice Zec naišli su na skoro potpunu ravnodušnost srpske javnosti, koja je izgubila saosećanje i za svoj narod.

Tomislav Merčep(levo) i slika ubijene Aleksandre Zec (desno) skrivana skoro 20 godina 
 

Detalji zločina nad porodicom Zec u Zagrebu 1991. i slike ubijene dvanaestogodišnje Aleksandre Zec, na kojima se vidi da su joj ruke vezane na leđima, u Hrvatskoj su izazvali oštru reakciju javnosti.

Najstravičnije ubistvo

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, smatra da je naše društvo potpuno oguglalo na zločine bez obzira na identitet žrtve.

- O ubistvu porodice Zec bilo je dosta reči ranijih godina zato što ovaj zločin spada u najsurovije zločine devedesetih, pogotovo što se dogodilo u Zagrebu u vreme dok još nije počeo rat. Slike ubijenog deteta, nešto što je najstravičnije, ne izazivaju reakciju naše države i javnosti jer smo mi kao društvo postali totalno ravnodušni. Čak i kada su u pitanju žrtve srpske nacionalnosti - kaže Nataša Kandić.

U Srbiji je zlodelo Tomislava Merčepa i jedinice rezervne policije kojoj je komandovao našlo mesto tek u sporadičnim medijskim izveštajima.

Reakcije političkog establišmenta i društvene elite praktično nije bilo, slažu se sagovornici Pressa.

Oni nisu mogli samo da se usaglase oko porekla indiferentnosti.

Da li je ona posledica toga što su se Srbi uživeli u ulogu agresora i zločinaca ili je ćutanje proizvod želje da se ne ugrozi proces hrvatsko-srpskog pomirenja ili su osećanja građana kada su u pitanju zločini potpuno otupela, čak i kada su žrtve pripadnici njihovog naroda.

Prezasićenje događajima?

Prema rečima Save Štrpca, direktora "Veritasa", slike zločina nad Aleksandrom Zec mogle bi da postanu simbol zločina nad srpskim narodom, ali, kako ističe, ovim slikama se u našoj javnosti ne pridaje mnogo značaja.

- Da su Albanci, muslimani ili Hrvati imali ovakve slike, one bi visile na bilbordima. Mi smo u tolikoj meri prihvatili ulogu agresora i zločinaca da ne znamo da se snađemo sada kada nam se pruža prilika da dokažemo da su i pripadnici našeg naroda stradali koliko i drugi - kaže Štrbac, i dodaje da bi presude za zločin nad porodicom Zec mogle da uspostave ravnotežu krivice, pogotovo što je taj zločin načinjen pre nego što je počeo rat, i to u Zagrebu.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji, kaže da je mlaka reakcija posledica prezasićenja pričama o zločinima, ali i novim političkim trenutkom u kome potenciranje zločina može da uspori proces pomirenja Srbije i Hrvatske.

- Sada činjenice počinju da izlaze u javnost i zato bi sve srpske izbeglice iz Hrvatske volele da se više pažnje posveti ovim zločinima. Da Srbija u razgovoru sa hrvatskim državnim vrhom zahteva da se uspostave isti standardi za procesuiranje svih zločina - kaže Linta.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2011. 10:34
Ми смо колективно под психо притиском, бојимо се указати на своје жртве, то нам је још од Турака остало, да се не помиње комунистичко варварско, сакривање истине о геноциду над Србима, па демонизовање у задњим ратовима, онда петооктобарско довођење проусташког режима на чело Србије, није ни чудо што углавном ћутимо о жртвама, некад се помену страдалници и одржи парастос у РС, али док из Београда не чујемо истину која ће отићи у свијет...!
Sreda 06.07.2011. 11:31
Ova djevojcica bi sada imala 32 god. i vjerovatno isto svoju fameliju kao i njene vrsnjakinje iz Hrvatske, Srbije ili od bilo kuda. Ali po tradicionalnom misljenju ovog razrookog zlikovca gore, nije imala pravo na to.
Sreda 06.07.2011. 11:12
Србија ћути и овоме шта се дешава у војводини. http://srpskizurnal.wordpress.com/2011/07/05/у-кањижи-дивљају-мађарски-фашисти-уз-п/ Спавамо ми и сањамо, а пробудиће нас ножеви под вратом, и тада ће бити касно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online