Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.07.2011.
18:33
Vestionline A

Priština ipak oduzima srpska dokumenta

Vlasti u Prištini nastavile su da oduzimaju srpska dokumenta i pored dogovora sa Beogradom postignutog u Briselu. Bajram Redžepi je ranije danas rekao da dgovor o slobodi kretanja još nije počeo da važi. Posle izjave šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića da Priština nastoji da "jednostrano izmeni realnost" i da je EU upoznata sa dešavanjima MUP izdao je saopštenje da je KPS-u predat nalog o neplenidbi srpskih dokumenata, ali da je "potrebno vreme da se tehnički realizuje".

Džaba od marta pregovarali, na Kosmetu i dalje isto

Sprovođenje dogovora o slobodi kretanja, koji su postigli pregovarači timovi Beograda i Prištine još nije počelo, rekao je ranije danas ministar unutrašnjih poslova vlade u Prištini Bajram Redžepi i time opravdao oduzimanje srpskih dokumenata na Kosovu i Metohiji.

Redžepi je rekao da su prethodnih dana Srbima oduzimane biometrijske lične karte koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, zato što su nelegalne na Kosmetu, kao i da Srbi moraju da, umesto srpskih biometrijskih ličnih karti, izvade kosovske.

Priština u poslednja dva dana nastoji da "jednostrano izmeni realnost na Kosovu" i dogovor koje su dve strane postigle uz posredstvo EU, rekao je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović agenciji Beta. Stefanović je ocenio da je potez Prištine proizvod "unutrašnjo političkih potreba", odnosno pokušaj "smirivanja javnosti".

Naredba danas, sprovođenje na čekanju

 

MUP Kosova izdao je danas naredbu Kosovskoj policijskoj službi da ne vrši plenidbu i oduzimanje biometrijskih ličnih karti, novih vozačkih i saobraćajnih dozvola koje izdaje MUP Srbije, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić.

"To pitanje je rešeno sporazumom o slobodi kretanja, ali je potrebno izvesno vreme da se tehnički realizuje. Do tada, najkasnije do 1. novembra, njima će biti omogućeno da se sa takvom dokumentacijom kreću po Kosovu", kaže Rašić.

"Biometrijske lične karte Srbi će morati da menjaju, moraju da se ukinu srpske. Srbija priznaje kosovske lične karte i sada nema razloga da ih ne izvade", naglasio je Redžepi, navodeći da je kosovska policija, u skladu sa važećim uredbama, obavezna da oduzima srpske registarske tablice sa oznakama gradova Kosova.

"Ove stare tablice, sa oznakama gradova Kosova, moraće da se promene KS tablicama sa kojima će građani moći i slobodno da se kreću i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Redžepi.

Srpska dokumenta su nelegalna i ne priznaju se na Kosovu jer ih, prema rečima Redžepija, izdaju srpske paralelne institucije. "Najkasnije do 1. novembra, sve paralelne institucije moraju da se ukinu i svi registri i knjige prelaze u nadležnost Kosova. Ne mogu postojati po dve institucije koje izdaju dokumenta na istoj teritoriji", naveo je Redžepi.

Redžepi tvrdi da Srbi moraju da vade kosovska dokumenta jer ih je Srbija priznala 

Stefanović je, pak, rekao da u dogovoru, koji su Beograd i Priština postigli uz pomoć EU, apsolutno nigde ne postoji mogućnost da Srbija prestane da vrši funkcije na Kosovu i Metohiji.

"Naši građani će i dalje normalno imati pravo na sva dokumenta Republike Srbije i mi ćemo nastaviti da vršimo svoje funkcije kao institucije Republike Srbije na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.

On je dodao da je Srbija već obavestila EU o pokušajima Prištine da jednostrano izmeni dogovoreno, da je i Priština upozorena da je to "nedopustivo ponašanje", kao i da je "hitno potrebno pronaći rešenje" za petoricu Srba koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji 28. juna posle proslave Vidovdana na Gazimestanu.

Kosovska policija je u sredu oduzela dopisniku Televizije Most iz Zvečana Zoranu Baboviću nove registarske tablice Srbije, iako su se one nalazile u gepeku automobila.  Novinar je, kada je zaustavljen, na automobilu imao stare tablice koje izdaje MUP Srbije i za koje je prethodno dogovoreno da ih je moguće koristiti na Kosovu, za razliku od tablica koje od 1. januara izdaje MUP Srbije.

Pored ovog slučaja, u prethodna dva dana na području Kosmeta zadržano je i kod sudije za prekršaje upućeno dvadesetak Srba koji poseduju nove lične karte i nove vozačke dozvole MUP-a Srbije, potvrđeno je Srni u opštini Gračanica.

Stefanović je naveo da "građani ne treba da nasedaju na provokacije i da ne treba da dozvole da u trenutku kada Priština ima jak politički pritisak kod kuće iskoristi tu situaciju i naškodi našim građanima".

Prema dogovoru Beograda i Prištine o slobodi kretanja građana, predviđena je mogućnost da se na KiM koriste tablice sa oznakama KS, koje Beograd smatra statusno neutralnim. Takođe, moguće je koristiti i tablice sa oznakom RKS koje imaju i državni grb Kosova, ali se kojima stanovnici Kosova i Metohije neće moći da voze u Srbiji, jer ih Beograd ne priznaje.  


Dogovor o slobodi kretanja i matičnim knjigama postigle su delegacije Beograda i Prištine u toku pete runde pregovora u subotu, 2. jula, u Briselu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2011. 20:01
NIKAD nisam pomislio da cu ovo reci ali bravo za arnaute!....dok se ovi "nasi" iz petinih zila uprezu da se dodvore jevropi pljuvajuci po svemu Srpskom, sipci rade po svom. Nemam sta vise reci, sem da bi voleo videti nekog teskog nacionalistu na celu Srbije i da za pocetak napravi jednu DOBRU cistku ala Staljin
Četvrtak 07.07.2011. 22:15
Moj pokojni deda Solunac, mi je pricao, kad ti Siptar potrazi pusku da kupi, odmah ga ubi da te on ne bi ubio.
Četvrtak 07.07.2011. 22:02
Edita Tahiri je nama lepo rekla šta nas čeka od 01 novembra ako hoćemo do 12 oktobra da ispunimo rezoluciju EU o Kosmetu od 19 januara gde nam lepo piše da Srbija mora da rasformira svoje organe. Samo naši političari nemaju tri čiste da kažu zašto ta rezolucija nije razmatrana u Srpskoj Skupštini kao dokument koji direktno ukida suverenitet Srbije na Kosmetu. Šiptari 120 godina rade na programu Prizrenske Lige o stvaranju Velike Albanije. Njima to nema alternativu a nama Evropa nema alternativu, pa ćemo videti 12 oktobra ko će bolje da prođe. Sve liči da će od onog " I Evropa I Kosovo" biti Ni Evropa Ni Kosovo, a dadosmo sve bez alternative.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online