Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 09.07.2011.
13:06

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Beograd ćuti dok stradamo

Svima se žuri. Albancima da što pre nateraju Srbe da uzmu dokumenta samoproglašene države Kosovo, a Evropa želi da reši problem. Srpska vlast se iz petnih žila trudi da pokaže da je kooperativna da bi dobila političke poene i status kandidata, a u istovremeno gubi teritoriju. Nas na Kosovu Albanci maltretiraju i šikaniraju, Beograd ćuti, i čeka da problem reši Brisel, kaže za "Vesti" Marko Jakšić, jedan od lidera kosovskih Srba na severu pokrajine.

Kako vam se čini da samo par dana nakon pregovora Albanci oduzimaju Srbima lične karte i hapse ih?

- To je odjek pregovora. Žuri im se jer žele na silu da nateraju ljude da uzmu dokumenta samoproglašene države Kosovo. I ovoj proevropskoj Tadićevoj Vladi se žuri. Trče ka Evropskoj uniji i više im je do toga stalo nego do toga što gube teritoriju. Žuri se i Evropi koja bi da situaciju što pre reši. Ministar za KiM kazao je da će hitno upoznati Euleks sa slučajevima asimilacije Srba... Albanci ne rade ništa bez blagoslova Evrope i Amerike, a Beograd očekuje da će neko drugi da zaštiti srpske interese


 Šta treba srpska vlast da radi?


- Srbija mora da ima stav i kaže da neće da žrtvuje teritoriju zbog ulaska u EU, bez obzira na pritiske. To je jedini način da se Albanci zamisle i iskreno požele da razgovaraju sa Beogradom. Ovako nas ne shvataju ozbiljno i rade svašta. Može im se. Srbe maltretiraju, šikaniraju, i mi svi na Kosovu živimo pod ogromnim pritiskom.
 

Šef pregovaračkog tima tvrdi da je to uradio da olakša život Srbima?
 

- Narod ovde uopšte nema osećaj da ima zaštitu svoje države. O ljudima na Kosmetu se najmanje vodi računa od 1999. godine. Pokojni Zoran Đinđić je 2001. godine plaćao momke da čuvaju ljude u Kosovskoj Mitrovici. Bolje je bilo i u doba Slobodana Miloševića, tokom vlada Zorana Živkovića i Vojislava Koštunice kasnije. Od kada su ovi došli na vlast te podrške nema. Narod nema podršku sopstvene države.

Je l' istina da neki Srbi ipak uzimaju albanska dokumenta?
 

- Da, i to zbog penzije od 45 evra. Nisu ljudi krivi, teško se živi.


Da li je ta pojava vezana za jug ili sever Kosmeta?

- Za celo Kosovo, a ima slučajeva i sa juga Srbije.


Ali to ne rade svi, a svi teško žive...

- Ne, ali o narodu ne brine njihova država, pa su primorani da brinu sami o sebi. Na pojavu uzimanja albanskih penzija ne reaguje ni Beograd. Ćuti, kao da je to normalno. Da se neko iz vlasti oglasio i kazao im da ako uzimaju albanske, neće imati pravo na srpske penzije ne bi to radili. Svi ćute, a stvar se sve više izmiče kontroli.

Srbe teraju da budu Kosovari

 

Je l' istina da u ličnim kartama umesto da kao nacionalnost piše srpska stoji Kosovar?
 

- Naravno da jeste. Ishod mirnog dogovora Borka Stefanovića je da se Srbima u dokumentima koje izdaje Priština prezimena albanizuju, pa umesto da stoji nacionalnost srpska piše - Kosovar.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 14:29
Београде дабогда пропао у црну земљу!
Subota 09.07.2011. 17:36
Postavio bih pitanje srpskoj zajednici na Kosmetu, zasto trazi od srpske vlade da resava njihovae probleme? Sta bi oni u stvari hteli, da srpska vlada resava sve njihove probleme a oni da sacekaju rezultat i da posle kritikuju istu vladu sto nije dodatno ucinila vise. Neka uzmu primer Siptara koji su decenijama trazili direktno od stranih institucija da im pomognu sve dok nisu izdejstvovali dobijanje "nezavisnosti". Tacno je da Srbi sa Kosmeta prodaju svoju zemlju pa naseljavaju Beograd i jos kukaju kako su prevareni. A zasto herojski ne ostanu na Kosovu i brane ga sami?
Subota 09.07.2011. 22:03
Властела је затворила очи. Не виде ништа сем власти и живота у својој бајци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online