Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 14.07.2011.
15:08
D. Dekić - Vesti A

Odzvonilo partijskim kadrovima?

Preporuka Vlade Srbije da javna preduzeća ubuduće raspisuju javne konkurse za izbor direktora, nije obavezujuća jer je nesaglasna sa Zakonom o javnim preduzećima, pa se i tumači kao još jedan predizborni marketinški trik aktuelne vlasti.

Javna je tajna da su javna preduzeća godinama tretirana kao postizborni partijski plen, a iako vlast sada obećava veliki preokret i skoru čistku stranačkih direktora, činjenice govore da taj posao nije ni brz i lak.

Parlament bi prethodno morao da usvoji izmene i dopune važećeg zakona u delu koji propisuje da direktore imenuje osnivač, odnosno sama Vlada, a prepreka je četvorogodišnji mandat aktuelnih čelnika najznačajnijih preduzeća koji uglavnom ističe kada i rok kabineta Mirka Cvetkovića.

U potezu Vlade, politički analitičar Đorđe Vukadinović vidi prvenstveno predizborni marketing koji neće brzo biti delotvoran, ali može da bude vrlo koristan u budućnosti.


- Ako bi depolitizacija podrazumevala da partije konkurišu za čelna mesta u javnim preduzećima s najboljim stručnjacima ili vanstranačkim profesionalcima koji su simpatizeri stranke, a ne sa najposlušnijim kadrovicima, bez kvalifikacija, onda je ova Vladina preporuka dobar zalog i za narednu vlast - kaže Vukadinović.

Brzi gubitaš: Železnica Srbije


Koliko je profesionalne stručnosti bilo možda dovoljno govori podatak da je većina od blizu 700 javnih preduzeća uglavnom poverena partijskim ljudima, poslovala sa gubicima, a u protekloj deceniji njihov ukupni dug je dostigao gotovo četiri milijarde evra.

Samo tri republička saobraćajna preduzeća Putevi Srbije i Železnice Srbije i Jat su zajedno u 2010. napravili minus veći od 800 miliona evra koji putem davanja u budžet pokrivaju svi građani Srbije.

O menadžerima profesionalcima se nije razmišljalo ni kada su zbog malverzacija uhapšeni funkcioneri Nove Srbije, bivši direktori puteva i železnica Branko Jocić i Milenko Šarančić.

Kadar Demokratske stranke Srđan Radovanović se sa čela Jata povukao zbog finansijskog haosa, ali se preselio na mesto savetnika kompanije i na istu platu od 2.000 evra.
 

Stranačka nameštaljka


Lider URS-a Mlađan Dinkić je u maju priznao je da su konkursi u JP namešteni za partijske ljude i založio se za profesionalizaciju, a DS je njegovu ideju pretočio u odluku Vlade. Da, među partnerima u vlasti nema sloge o tom pitanju pokazuje Dinkićeva izjava da će predložiti i ukidanje upravnih odbora, dok premijer Cvetković tvrdi da će UO rukovoditi preduzećima.


Zašto su toliko čekali

 

Pitanje zašto se toliko čekalo postavlja i opozicija i deo vlasti. Lider SPS-a Ivica Dačić smatra da ovim idejama pojedinci pokušavaju da na sebe skrenu pažnju.
-Došli su na vlast 2000, a da li je moguće da su za 11 godina došli do epohalnih rešenja - pita Dačić.


Lider naprednjaka Tomislav Nikolić je ukazao da čim dođu izbori, vlast priča da treba postavljati stručnjake, a zaborave koliko afera njihovi partijski kadrovi napravili u tim istim javnim preduzećima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2011. 15:18
cuj Gljivicu.Pa kako si ti dosao bruko,daj bolje cuti,a narodu je dosta vise vaznih laznih predizbornih fora i fazona.Pokazali ste,a i dalje pokazujete koliko Vam je stalo do Srbije i ovog napacenog naroda.PROMENE STO PRE TO BOLJE!!!!!!!!!!!!
Četvrtak 14.07.2011. 21:29
Ма не фолирајте. Човек изабран, пише се конкурс према њему. Де ово игде има у свету ?
Četvrtak 14.07.2011. 18:22
A ko će to da plati ? Država je bankrot jasno je i malom detetu. Najbolje da sada ništa ne diraju nego kada se sve slomi da nema pardona i muljanja u trku da je kriv Milošević. Došli su na vlast sa parolom "stručnost ispred politike", " život ne može da čeka " " i Kosovo i EU ". Sada ćemo podvući crtu pa da se vidi saldo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online