Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 28.07.2011.
14:18
D. Dekić - Vesti A

Tadićevi ne trpe kontrolu

Da je Srbija po evropskom sistemu uvela nezavisna kontrolna tela, ali i da ih ne poštuje, nedavno su u Skupštini Srbije ukazali poslanici dela opozicije koji su oštro kritikovali odnos vlasti prema zaštitniku građana Saši Jankoviću prilikom predstavljanja njegovog izveštaja o radu za 2010. godinu.

Opozicione Demokratska stranka Srbije i Liberalno-demokratska partija zamerile su vlasti da ne poštuju Jankovićeve preporuke o zaštiti ljudskih prava građana.

Međutim, da kritike nisu delotvorne očitava se u ignorisanju prema zahtevu da se ne odlaže s postavljanjem direktora Direkcije za restituciju. Ta institucija više od pola godine ne funkcioniše čime se, kako je istakao Janković, nanosi šteta građanima.

U pitanju je veliko foliranje: Miloš Aligrudić

Otpor vlasti prema nezavisnim institucijama, prema rečima šefa poslaničkog kluba Miloša Aligrudića, postoji u Srbiji, iako ta vlast ima određeni uticaj na njihov rad. To, kako kaže, pokazuje da stvari u državi nisu dobre.


- Sa druge strane, vlast pribegava i izmišljanju novih funkcija, poput ustoličenja poverenika za ravnopravnost u čijem je opisu posla ono što je posao zaštitnika građana. Time namerno omalovažava obe funkcije nezavisnih tela koja treba da ukazuju na pogreške u institucijama i rade u korist građana - ukazao je Aligrudić.


On ističe da njegova stranka ne kaže da ombudsman radi savršeno, ali da ako je Srbija rešila da prekopira neke modele uređenih država, onda to treba i da poštuje.
 

- To je jedna vrsta eksperimenta koji će, ako se ne poštuje, ostati na nivou eksperimenta. Ako je zaštitnik uvažen tamo gde ukazuje na pogreške u pravosudnoj i drugim oblastima i uspešno brani građane i njihova prava, on dovodi sistem u red, pa vremenom prestaje potreba za takvim nezavisnim telom - rekao je Aligrudić.
 

Odgovor zašto u Srbiji sistem ne funkcioniše dobro dao je i sam Saša Janković pokrenuvši višegodišnje bolno pitanje partokratizacije državnog aparata.
- Državi je potrebna depolitizacija i reforma javne uprave kako bi bolje služila interesima građana. Posao u javnom sektoru još je partijski plen i alat socijalne politike - kazao je Janković i istakao da stranke smatraju da posle izbora imaju pravo na određen broj viših službeničkih mesta.
 

Po partijskoj liniji

 

Saša Janković

U Srbiji se, prema Jankovićevim rečima, čak i direktori škola ili načelnici u pojedinim opštinama, postavljaju po partijskoj liniji.


- Onaj ko nije radio dovoljno savesno i neljubaznošću ili nemarom oštetio građane retko se poziva na odgovornost. Do kraja nije ostvaren nijedan od četiri cilja - depolitizacija, racionalizacija, modernizacija i profesionalizacija javne uprave - smatra Janković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 14:31
Nije u pitanju "veliko foliranje" nego sistematski unistavanje Srbije od strane vlasti uz pomoc lazne opozicije .Sve sto narodu nije uslo u glavu sada im se obija.
Četvrtak 28.07.2011. 14:47
U ovoj zemlji je sve dopusteno zahvaljujuci nasoj vlast, iz dana u dan citam sta se sve desava nasoj drzavi, a najzenimljivije je to sto vlast ne preduzima nista da se to izmeni!
Četvrtak 28.07.2011. 15:23
crnogorci i crnogorci se raspravljaju a srbi placaju. dokle bre vise?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online