Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 30.07.2011.
12:07
D. Dekić - Vesti A

Nećemo se dati

Pregovarači iz Beograda su bili puni hvale za čelnika Kfora, a onda ih je on preveo žedne preko vode, kaže predsednik SNV-a severnog Kosmeta Milan Ivanović i najavljuje nove proteste.

Milan Ivanović, predsednik SNV-a severnog Kosmeta

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović najavio je da će Srbi sa severa nastaviti mirni protest i da će svim demokratskim i legitimnim sredstvima pokazati da ne prihvataju okupaciju severa, kao i da će ostati i opstati na Kosovu i Metohiji.


- Nećemo da dozvolimo novo etničko čišćenje i omogućimo Albancima da se provokacijama i zastrašivanjem reše preostalih Srba u pokrajini, pošto su deo južno od Ibra integrisali u svoju tzv. državu - kaže Ivanović u intervjuu za "Vesti"


Kakva je situacija na severu Kosova posle incidenata na administrativnim prelazima?


- Teška, napeta i neizvesna zbog evidentno loših namera albanskih mentora i onih koji su stvorili mafijašku državu Kosovo. Umesto da prema Rezoluciji 1244 međunarodne snage omoguće bezbednost, na severu se odigrava destabilizacija i uvode privremene mere i u zabranjene zone instalira tzv. država Kosovo.

A od prijatelja veto

 

Kako komentarišete veto na prisustvo Vuka Jeremića zatvorenim konsultacijama o Kosovu u SB UN?


- Boris Tadić je nedavno nagrađen kao veliki borac za mir i demokratiju. Sklopio je strateško partnerstvo Srbije sa Francuskom, istom onom koja je stavila veto na učešće Jeremića u konsultacijama. Mnogo će nas koštati politika uvažavanja međunarodnih naloga.

Kako vidite pregovore srpskih predstavnika sa komandantom Kfora?


- Beograd je prvog dana pregovora na prelazima bio pun hvale za čelnika Kfora, a onda ih je on preveo žedne preko vode. Jasno je da Stefanović ne zna situaciju, a u pregovorima su potpuno marginalizovani predstavnici Srba sa Kosmeta koji odlično poznaju situaciju na terenu.

Nezadovoljni ste ponašanjem vlasti u Beogradu?


- Očito je da ne zastupaju interese naroda i države i ne rade u skladu sa Ustavom na očuvanju teritorijalnog integriteta, već samo pokušavaju da na svaki način očuvaju svoje fotelje. Nacionalna politika se ne vodi tako neozbiljno i neodgovorno. Aktuelna vlast je nesposobna i neophodan je nacionalni konsenzus svih političkih snaga u zemlji o Kosmetu.

Kako postići konsenzus kada zbog razjedinjenosti opozicija nije mogla da traži sazivanje sednice parlamenta posvećene KiM?


- Nažalost, Albanci su brzo održali skupštinu i blagovremeno poslali UN poruku, dok se kod nas danima ništa nije dešavalo. Opozicija je delom odgovorna, jer je morala da baci unutarpartijske razlike u drugi plan. Zaprepašćen sam i izjavama državnih funkcionera koji pričaju da nema potrebe za zakazivanjem sednice. To pokazuje svu bedu ove vlasti.

Da li bi dolazak posrednika EU za dijalog Roberta Kupera mogao pomoći rešenju mirnim putem?


- Mi smo za mirno rešenje, ali ne sme da se radi ovako i da posreduje Kuper koji ne krije antisrpske stavove, a dolazi iz države koja je priznala Kosovo. Moraju da budu uključene UN uz poštovanje Rezolucije 1244. Pitanje je i zašto u pregovorima ne posreduje Rusija, već sve sami prijatelji Albanaca.

Uvek ima plaćenika

 

Da li je tačno da iza paljenja Jarinja stoji srpski švercer kome, navodno, nije u interesu da Albanci preuzmu prelaze?


- Žalosno je da se takve informacije plasiraju iz Beograda. Pronašli kriminalca koji je, zaboga, uprskao stvar i naštetio sunarodnicima. Tako se prikriva nasilan pokušaj otimanja institucija Srbima. Uz pomoć stranih obaveštajnih službi, u povećanoj napetosti na severu, lako je inicirati incident u interesu Albanaca, s ciljem da Srbi budu optuženi. Plaćenika uvek ima, pa i među Srbima ministrima i poslanicima kojima je Beograd dozvolio učešće u prištinskoj nazovi vladi i skupštini.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 12:18
ТАДИЋУ ПИЧКО СТРЕЉАЧКИ ВОД ЋЕ ТИ СУДИТИ.
Subota 30.07.2011. 12:18
Tako je Srbine!
Subota 30.07.2011. 12:44
Skupština Srbije sa 250 brava u klupama je mirno saslušala kada im je Tadić rekao da je Jeremić samo pročitao rezoluciju iz " kabinete predsednika" od 9 septembra 2010.Ta rezolucija je OSNOV na koji se poziva rezolucija EU od 19 januara kojom Srbija MORA da rasformira svoje organe na Kosmetu. Kada je Stjepan Radić u Skupštini upitao " koliko košta srpska krv na solunskom frontu, da se to plati i više ne priča o tome, ustao je heroj Puniša Račić i tresnuo mu metak u creva da je umirao danima posle. Tako je bilo u vreme kada su u Skupštini sedeli LJUDI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online