Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 02.08.2011.
15:28 >> 20:17h
Beta, Srna A

Malinari se potukli sa policijom, maricu bacili u reku, povređeno 27 policajaca

Oko 1.000 malinara iz zapadne Srbije, krenulo je nešto posle 13 sati traktorima iz Arilja ka Beogradu, a na pola puta, u Požegi, trebalo bi da se sastanu sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača maline "Vilamet" Dragan Bogdanović. Da bi izašli iz Arilja, koje je bilo zatvoreno policijskim barikadama, malinari su jedan policijski kombi odgurali u reku Rzav. Tokom probijanja barikada povređena su dva policajca i nekoliko malinara.

Počeli pregovori malinara i resornog ministarstva

 

U Požegi su posle 19 sati počeli razgovori predstavnika Ministarstva poljoprivrede i proizvođača malina o otkupnoj ceni tog voća.

 

Resorno ministarstvo u ovim razgovorima predstavljaju državni sekretar Ljubiša Dimitrijević i savetnik Jovan Mirosavljević.

Bogdanović je rekao da policija nije dozvolila malinarima da u 12 sati krenu u miran protest traktorima u Beograd ispred Vlade Srbije, jer je blokirala izlaze i prilaze Arilju i da su oni "bili primorani da probiju policijski kordon".

Posle probijanja prvog kordona malinare su sačekali specijalci na drugoj barikadi koji ih sprečavaju da prođu dalje. Tom prilikom došlo je do guranja i tuče kod sela Vigošte. Prema podacima policijskog sindikata dva službena vozila MUP-a su otećena, a dva policajca povređena.

Jedan policajac ima lakše, a drugi teže povrede, zbog čega je prevezen u užičku bolnicu. Policijskom kordonu pridružili su se i pripadnici žandaremirije, koji i dalje blokiraju malinare. Prilikom probijanja kordonda bilo je i nekoliko lakše povređenih malinara.

NS: Ima povređenih

 

Nova Srbija je danas saopštila da je država "poslala žandarmeriju na malinare koji protestuju u Arilju" i napominje da "ima puno povređenih".


Voćari su najavili da će probiti i drugi kordon i nastaviti put ka Beogradu ukoliko im se ne obrati niko od predstavnika Vlade. Sindikat policije je poručio malinarima da njihove zahteve smatraju opravdanima, ali da se ipak uzdrže od nasilja i ne dozvole da ih bilo ko zavadi sa pripadnicima policije koji su na terenu.

Sindikat je pozvao političare da ne zloupotrebnjavaju policiju, a rukovodioce policije da nepotrebno ne rizikuju zdravlje i živote zaposlenih u policiji, da izvrše kvalitetne bezbednosne procene i angažuju jedinice koje su obučene za takvu vrstu posla.

Građanima iz Sindikata srpske policije poručuju da "neće dozvoliti nikom da ih zavadi, jer policija postoji da štiti i služi svim građanima, a ne samo aktuelnoj vlasti".

"Pozivamo građane Srbije da prilikom ispoljavanja svog nezadovoljstva ne pribegavaju nasilju, nasilje će samo proizvesti novo nasilje i neće dovesti do rešenja problema", saopšteno je iz Glavnog odbora Sindikata srpske policije.
 

Povređeno 27 policajaca

 

U Ariljuje danas povređeno 27 policajaca, od kojih su dva policajca zadobila teške povrede.

 

Policijski sindikat Srbije osudio je napade na policajce u Arilju, "koji su nepripremljeni i u nedovoljnom broju poslati da spreče protest proizvođača malina", javljaju beogradski mediji.

 

"Zbog nečije loše procene, 200 policajaca je postavljeno da budu glineni golubovi. Naređeno je da se malinari spreče u odlasku za Beograd, ako krenu traktorima i mehanizacijom.

 

Ne želimo da ulazimo u motive i opravdanost njihovog protesta, ali niko zbog toga ne sme da napada policiju, da ih gađa različitim predmetima, molotovljevim koktelima i pri tom povredi 27 policajaca i uništi pet službenih vozila", kaže kaže predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.

 

Sindikat apeluje da se policajci i ljudi koji protestuju u ovakvim situacijama uzdrže od upotrebe sile.

Proizvođači malina u Srbiji traže da otkupna cena tog voća bude 126 dinara za kilogram i smatraju da je cena od 80 do 90 dinara niska, jer je ovogodišnji rod maline izuzetnog kvaliteta.

Bogdanović je kazao da je ovogodišnji rod maline u Srbiji oko 55.000 do 60.000 tona ili za oko 30 odsto manji nego 2010. godine. U ariljskom kraju prošle godine je proizvedeno oko 18.000 tona maline, odnosno oko 30 odsto proizvodnje tog voća u Srbiji.

U Ministarstvu poljoprivrede je rečeno da najavljeni protesti u Beogradu neće rešiti problem malinara i da oni oko cene treba da se dogovore sa otkupljivačima. 

Ministarstvo je juče saopštilo da nema instrumente, ni mehanizam da prisili hladnjačare i trgovce malinom da promene visinu otkupne cene jer se cene na tržištu u Srbiji, kao i u svetu formiraju, slobodno. Malinarima je preporučeno da iskoriste mogućnost skladištenja tog voća u javnim skladištima uz beneficiran zakup i mogućnost dobijanja kredita na osnovu robnih zapisa.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše 50 odsto troškova skladištenja maline i to od 1.200 do 1.800 dinara po toni, u zavisnosti od kvaliteta maline. Kako kažu u minstarstvu, malinari do sada nisu koristili mogućnost skladištenja u javnim skladištima, jer je od raspoloživih 2.950 tona uskladišteno 103 tona, odnosno 3,5 odsto. 

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 15:33
Nece biti da se cena u svetu formira na trzistu ! u vasem EU ( koji nema alternativu ) se malinari subvencionisu a ne hladnjacari ! Dajte malinarima subvenicje po kg. i neka bude odkupna cena 90 dinara , sta se pravite ludi MAMU VAM LOPOVSKU :EBEM !
Utorak 02.08.2011. 15:55
Zalosno da proteste malinara zaustavljaju . Policija poslusna lopovima na vlasti,stite pedere,a radnicima postavljaju blokade da ne stignu u Beograd.
Utorak 02.08.2011. 15:58
Ta policija bolje da ide na Kosovo i Metohiju, čime je Ustav republike Srbije obavezuje, a ne da se mlati sa nezadovoljnim poljoprivrednicima zahvaljujući kojima primaju plate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online