Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 02.08.2011.
14:02 >> 20:11h
Radio KiM A

Kuper tražio dijalog, Tači ostao pri svom

Posrednik Evropske unije (EU) u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper poručio je danas predstavnicima Vlade u Prištini da dijalog mora da se nastavi i da rešenje novonastale situacije treba što pre pronaći kroz razgovore. Kuper je rekao da situacija mora da se smiri i da je jedino kroz dijalog moguće naći rešenje za otvorena pitanja i probleme. Hašim Tači je nakon sastanka sa Kuperom sazvao vanrednu sednicu vlade na kojoj je ponovio da "neće povlačiti odluke o severu Kosova i neće biti povratka na 'status kvo'".

Kuper je razgovarao sa premijerom Hašimom Tačijem, zamenicom premijera i ministarkom za trgovinu i industriju Mimozom Kusari-Ljilja i zamenikom premijera i ministrom za lokalnu upravu Slobodanom Petrovićem.

Posle sastanka ni Kuper, ni Tači nisu davali izjave medijima. Sastanak trajao tri sata. Susretu je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za Kosovo Fernando Ðentilini. Prištinska vlada je odmah nakon tog susreta sazvala vanredno zasedanje.
 

Robert Kuper napušta sastanak sa Tačijem

Slobodan Petrović je potvrdio da je razgovarao sa Kuperom, ali je dodao da je sastanak bio zatvoren za medije i da ne može da daje izjave.


Tači je izrazio spremnost da prihvati nastavak razgovora, ali jedino ako Srbija prizna pečat kosovske carine.

Beogradski mediji javljaju da su "Tačijevi zahtevi jasni i da na severu Kosova mora postojati kontrola ulaza robe iz Srbije. Kako je rekao, na kontrolnim punktovima bi radili srpski i albanski policajci i carinici i tu ništa nije sporno".


Dalje se navodi da je ranije je bio raspisan konkurs za carinike na prelazima na severu Kosova, na koji se javio veliki broj Srba.

Tači: Nećemo prelaziti "crvenu liniju"

 

Hašim Tači je izjavio da "kosovska vlada neće povlačiti odluke donete o severu Kosova i da neće biti povratka na 'status kvo'".

 

Tači je na vanrednoj sednici vlade rekao da je Kupera izvestio da "kosovske vlasti imaju 'crvenu liniju' u dijalogu sa Beogradom".

 

"Poštovanje kosovskog ustava, rezolucija Skupštine za razgovore i teritorijalni integritet su pitanja o kojima neće biti razgovara sa srpskim vlastima", rekao je Tači.

 

On je smatra da su pitanje prelaza Jarinja i Brnjaka za vlasti Srbije izborna, dok su "za Kosovo egzistencijalna".

 

Opet o podeli Kosmeta - "Svaka zemlja ima svoju Mitrovicu"

 

Tači je odbacio mogućnost podele Kosmeta i rekao da je "pitanje otvaranja granica za Kosovo, značilo otvaranje pitanja granica u regionu".

 

"Svaka zemlja u regionu ima svoju Mitrovicu. Mi smo za otvorene granice. I njihovo poštovanje u bilo kojim okolnostima. Te stavove preneo sam Kuperu", rekao je Tači na vanrednoj sednici vlade.

 

"Očekujem podršku Euleksa"

 

Tači je izrazio očekivanje da će Euleks "u potpunosti podržati ustav Kosova, vladavinu zakona i reda, za koju se Vlada zalaže i na šta se obavezala EU slanjem Misije na Kosovo".

 

"Kazao sam da mi želimo da se to što pre desi, da Euleks bude uspešan ali da se taj uspeh može postići samo zajedničkim jelovanjem sa državnim institucijama Kosova", rekao je predsednik Vlade u Prištini.

 

Tači je kazao da je Robertu Kuperu preneo stav o "posvećenosti kosovske vlade evropskim integracijama".

Pronaći privremeno rešenje do septembra

Kuper je ranije danas zatražio od prištinskih vlasti da pronađu privremeno rešenje do nastavka pregovora u septembru, saznao je KIM radio iz dobro obaveštenih izvora u Prištini.

Iako se očekivalo da će evropski posrednik u Prištinu doći se rešenjem za novonastalu situaciju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, Kuper je od predstavnika kosovskih i srpskih institucija tokom svoje posete regionu zatražio da dođu do privremenog dogovora, koji bi se sprovodio do septembra kada bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine.

Deo tog dogovora bi podrazumevao slobodu kretanja putnika preko prelaza, kao i na celom severu Kosova, što bi podrazumevalo da Srbi uklone barikade.

Međutim, protok robe preko prelaza Jarinje i Brnjak bio bi privremeno obustavljen „zbog tehničkih nemogućnosti nastalih nakon spaljivaja prelaza“. Ipak, ostaje nejasno kakav bi ustupak trebala da napravi Prištinska strana, a spekuliše se da bi to mogao da bude povratak KPS policajaca srpske nacionalnosti na prelazima.

Kuper se juče sastao sa šefom pregovaračkog tima za Kosmet Borislavom Stefanovićem, ali posle tročasovnog sastanka nijedan od njih nije želeo da daje izjave.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 14:20
Dogovoreno majstor Duper. Evo predloga sa privremeno/stalno resenje na KiM. - Preterati Siptare min. do polovine Albanije - Preterati Kfor i ostali sljam u svoje zemlje - Vratiti Srbe, srpsku policiju i za svaki slucaj i srpsku vojsku na KiM. Nadam se da ce vam se ovaj predlog svideti mater vam J...
Utorak 02.08.2011. 14:16
Podrzava siptare koji ovo nisu uradili bez njihove saglasnosti, a na red dolazi i siptarska oluja,i sve to g...na na vlasti u Srbiji znaju i dali su zeleno svetlo.
Utorak 02.08.2011. 21:44
Оста Купер попишан од коњушара Била Клинтона.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online