Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 02.08.2011.
19:53 >> 20:08h
Alo A

Albanci spaljuju hranu iz Srbije

Dok severu Kosova preti humanitarna katastrofa i zaliha hrane ima sve manje, a Kfor propušta samo ograničene količine hrane koja se iz centralne Srbije prevozi automobilima, u nekoliko gradova južno od Ibra Albanci su preko vikenda spaljivali prehrambene proizvode iz Srbije!

Plazma i "medeno srce" završili na lomači

Na bojkot srpske robe su pozivali i predstavnici civilnog društva, a ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari izjavila je da se proizvodi iz Srbije moraju zameniti sličnima iz Albanije i drugih zemalja.

Simbolično spaljivanje srpskih proizvoda je počelo u varoši Srbica prošlog petka kada je grupa Albanaca na trgu Adem Jašari iznela veću količinu srpske robe i polila je benzinom, a potom zapalila. Jedan od organizatora ovog spaljivanja Hisni Nkati rekao je za prištinski list "Koha ditore" da je većina spaljene robe izneta iz lokalnih prodavnica, ali i da su ljudi iznosili iz svojih kuća ono što im je ostalo.

Kako prenose izveštači albanskih medija s lica mesta, ovaj gest paljenja srpske robe dočekan je s odobravanjem uz uzvike: "Zapalimo sve Srbe, Srbiju i svu njihovu robu!". U Podujevu se otišlo i korak dalje, pa je roba prvo prekrivena srpskom zastavom i tek onda zapaljena.

"Ovo je dobar simboličan gest i on bi trebalo da podigne svest kod građana Kosova koji definitivno ne koriste srpsku robu iz mnogo razloga. Neki od njih je odbijaju i zato što ova roba stiže iz neprijateljske države, opasna je po zdravlje i uprljana je krvlju koja je tekla vekovima", rekao je na licu mesta Hazir Bajrami, koji je iz Beča preko Srbije došao s porodicom da podrži svoje sugrađane na Kosovu i Metohiji.

Zbog embarga rastu cene na KiM

Dok je vlada u Prištini odlučna da istraje i u potpunosti provede recipročne mere prema Srbiji zbog nepriznavanja carinskog pečata Kosova, potrošači u pokrajini kažu da cene proizvoda polako rastu što nije dobro za građane.

Potrošači navode da su "sada više orijentisani na domaće proizvode". Oni ističu da je - dok je bilo robe iz centralne Srbije - bilo i veće ponude i konkurencije, samim tim i nižih cena, a sada nema konkurencije pa cene rastu.

Na takozvanoj "Šip-šop pijaci", najvećoj u prizrenskoj regiji, odakle se na veliko snabdevaju vlasnici marketa i manjih prodavnica, dosta magacina je zatvoreno - javlja Radio "Dojče vele".

Oni koji su tu različito govore o "recipročnim merama prema Srbiji". Zajedničko im je da robe još ima, ali se koriste rezerve. Cene još nisu povećane, ili bar ne osetno, ali se ne zna dokle će tako biti, ako se uskoro nešto ne promeni.

"Brašno, koncentrat i drugu stočnu hranu, šećer i veštačko đubrivo, donedavno smo uvozili iz Srbije. Trenutno koristimo rezerve i, ako se ovako nastavi, ostaćemo bez posla i ja i još sedmorica braće sa familijama. Shvatam ja patriotske razloge, ali od nečega se mora živeti", kaže jedan Albanac, koji je želio da ostane anoniman.

Vlasnik drugog magacina, koji kaže da se zove Bekim, i takođe prodaje brašno, tvrdi da problema nema i ističe da je već obezbedio alternativne dobavljače. On smatra da je "sve manje potrebe za brašnom iz Srbije jer je pšenica koja stiže iz Francuske boljeg kvaliteta od one iz Srbije", te dodaje da se "i potrošači polako navikavaju na nove proizvođače - iz Bugarske, Makedonije i Albanije".

Šćipon Kastrati je skoro 30 godina uvozio građevinski materijal iz Vojvodine, ali kaže da će to ubuduće činiti iz Makedonije, jer blokada čini svoje i skoro da nema ništa na lageru.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.08.2011. 20:04
Јадни и безумни смо сви ми на овом проклетом Балкану. Слично смо се својевремено и ми неартикулисано понашали према словеначкој роби. За све ово време Амери и њихови сателити задовољно мазе међножје развлачећи жваку. Тужно!..
Utorak 02.08.2011. 20:12
Ali, moramo priznati, bar nesto imamo zajednicko kad su nam komsije u pitanju! To je NARODNI PONOS!!! Kako drugi prema nama, tako i mi prema njima, i tome kao da nema kraja... Psujemo majke jedni drugima, palimo zastave, postavljamo granice jedni drugima, i tako u nedogled... Evo, Siptari su krenuli cak i jedan korak dalje, pa pale Srpsku hranu, jer se boje da ce im pozliti od nje! A neznaju jadni da ce ih tek spopasti velika muka, i veliki zdravstveni problemi!!! Ako ih Amerika pocene toviti (hraniti), tek tad ce im pozliti, ali od "kvalitetne hrane, pune hemijskih sastojaka"!!!
Utorak 02.08.2011. 21:06
Organizator ovog spaljivanja Hisni Nkati podseća me na onog baliju Murata Šabanovića koji je porušio Andrićevu bistu u Višegradu po nalogu nekog nadležnog,a zbog čega se sada kaje jer kaže daje bio "instrumentalizovan"! Tako će za neku godinu i ovaj (šta drugo reći neg glupi i nesrećni) Nkati govoriti kako su ga iskoristili za produbljavanje Kosovske krize čije posledice mogu direktno da utiču i na njega i njegovu porodicu,familiju...Da nije on,opet bi se našla neka budala koja bi uspela da uradi slično. Što kažu Bosanci:što jedan ,bolan,zasere njih deset ne mož' da opere!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online