Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 06.08.2011.
00:39
Beta A

"Hoćemo reciprocitet između Srbije i Kosova"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Tomas Kantrimen pozdravio je "postizanje saglasnosti Kfora sa vladama na Kosovu i u Srbiji", ocenivši da se "time otvara put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredovanje EU".

"Cenimo činjenicu što su Beograd i Priština bili strpljivi i izrazili spremnost da reše situaciju, dok su se o tome vodili razgovori. Želim da zahvalim Kforu koji je odradio neverovatan posao tokom poslednje dve nedelje u ispunjavaju svog mandata, te u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Želim da zahvalim EU za njihov važan doprinos oko ove saglasnosti i u smirivanju situacije", rekao je Kantrimen u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Tomas Kantrimen

Američki diplomata je ocenio da postizanje saglasnosti doprinosi smirivanju i stabilizaciji situacije i stvara mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Ova saglasnost omogućava nekoliko stvari: smiruje situaciju između dve strane, što je ključno u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Dozvoljava ne samo KFOR-u već svim ljudima na Kosovu slobodno kretanje, što je najvažniji princip kako za SAD tako i za EU, što je i u skladu sa potrebom uspostavljanja reda i zakona na celom Kosovu.

Ova postignuta saglasnost stabilizira situaciju, ali ono što je najvažnije jeste da otvara put za nastavak dijaloga Kosova i Srbije uz posredstvo EU", dodao je Kantrimen.

On je izrazio nadu da će biti uspostavljena slobodna trgovina između Srbije i Kosova i pozvao dve strane na konstruktivan pristup dijalogu uz posredovanje EU.

"Želeli bismo da vidimo, i verujemo da ćemo postići takvu situaciju, u kojoj neće biti negativnih reciprociteta između dve zemlje, već da će biti pozitivan reciprocitet, gde možemo videti ne samo slobodno kretanje ljudi, već i slobodnu trgovinu između Kosova i Srbije. Podvlačim naše uverenje u upravljanje dijaloga od strane EU, i pozivam obe strane, Beograd i Prištinu da i dalje budu strpljivi i da imaju konstruktivni pristup kao prethodnih dana", naveo je Kantrimen.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da pitanja vezana za sever Kosova treba da bude jedna od tema dijaloga Beograda i Prištine, jer je to u interesu obe strane.

"Verujemo da tehnička pitanja, koja su u korist svih građana Kosova, bilo da su u pitanju Srbi ili Albanci, gde god živeli, na severu ili jugu, treba da budu na stolu tokom dijaloga. Neminovno je da o pitanjima koja su povezana sa severom treba diskutovati i u interesuje obe strane da rade na praktičan način, na rešavanju ovih pitanja iz svakodnevnog života svih građana Kosova, što je i u korist onih u Srbiji", precizirao je Kantrimen.

On je ponovio da je za SAD podela Kosova za koju se, kako je naveo, zalaže Srbija, neprihvatljiva i dodao da ne sumnja da vlasti u Beogradu razumeju taj stav.

"Mislim da se Beograd jasno izjasnio da favorizuje podelu kao rešenje. Stav SAD-a, a verujem i EU i ključnih zemalja EU, iako ne govorim u njihovo ime, jeste taj da podela nije moguća, nije poželjna i nije tema dijaloga u kome posreduje EU", naveo je američki diplomata.

Kantrimen je ocenio da je ovo pravi trenutak za razgovore i da obe strane imaju priliku da pokažu da primenjuju princip mirnog rešavanja nesporazuma.

"Šta je osnovno? To su budući odnosi koje ove zemlje treba da imaju ne samo među sobom već i njihovi odnosi sa EU i svom međunarodnom zajednicom. Osnovni je princip EU da države budu sposobne da reše nesporazume na miran način, direktnim razgovorima. Obe strane, Beograd i Priština, sada imaju mogućnost, u narednih nekoliko nedelja, da dokažu da primenjuju taj osnovni princip, a to je mirno rešavanje nesporazuma", zaključio je Kantrimen.

POVEZANE VESTI

Subota 06.08.2011. 00:54
Ubijaju srbe od kad postoje i hrvati i turci i albanci i svi redom,a on kao dobar,Nacista smrdljivi.
Subota 06.08.2011. 01:11
Krivousti kaze hocemo da srbi nestanu,a zuti kazu,radimo na tome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online