Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 21.08.2011.
11:16 >> 14:14h
Vestionline A

Srbi blokirali Kfor u Leposaviću

Građani opštine Leposavić, na severu Kosmeta, uznemireni su zbog nove akcije Kfora i blokirali su jednu jedinicu tih snaga koja je upala u postrojenje u vlasništvu “Srbija šuma“ kod mesta Lešak.

Srbi ne dozvoljavaju prolaz Kforu u Leposaviću

Kako je objasnio predsednik opštine Leposavić Branko Ninić, jedinice Kfora pokušale su da okupiraju postrojenje u vlasništvu "Srbija šuma" u Lešku.

Oni su, kako je dodao, pokušali da se domognu utovarne lopate, koja je korišćena tokom održavanja barikada na teritoriji Leposavić, a koja je uklonjena nakon dogovora predstavnika srpske vlade i Kfora.

Meštani, koji su bili uznemireni akcijom Kfora, čiji helikopteri u većem intenzitetu nadleću mesto Lešak, zaprečili su put ka toj separaciji, tako da su pripadnici međunarodnih snaga trenutno blokirani u tom postrojenju, preneo je Ninić.

Građani su blokirali jedini put koji omogućava povlačenje jedinica Kfora. Razgovori sa Kforom o rešavanju aktuelne situacije su, kako je dodao, u toku.

Euleks potvrdio akciju u Leposaviću

Euleks je potvrdio današnju akciju zaplene bagera u postrojenju koje je u vlasništvu Srbija šuma u mestu Lešak, na teritoriji Leposavić, na severu Kosova.

"Tužioci Euleksa su odobrili operaciju ovog jutra na severu Kosova, koja je vezana za istragu koja je u toku, a koju vode“, potvrdio je portparol Euleks Kai Miler-Berner.

"Radilo se o zajedničkoj operaciji Euleks policije i kosovske policije, uz asistenciju Kfora", objasnio je dalje u pisanom saopštenju. Istraga je, kako je dodao, vezana za "jedan od nedavnih događaja na severu Kosova".

Miler-Berner je rekao za beogradske agencije da se radilo o "normalnoj akciji u okviru tekuće istrage". On nije želeo da iznese detalje akcije Euleksa i najavio je da će rezultate istrage biti objavljeni čim tužioci dođu do njih.

Ranije danas je portparol Kfora Hans-Diter Vihter rekao da Euleks sprovodi akciju zaplene bagera, na osnovu naloga tužilaštva koje se bavi istragom napada na prelaz Jarinje. Ovaj bager, kako je objasnio, korišćen je za rušenje kontejnera na prelazu Jarinje, ali i napad na pripadnike Kfora na tom prelazu.

Prema rečima Vihtera, tokom paljenja administrativnog prelaza Jarinje bager je korišćen za ciljani napad na poljske vojnike Kfora, koji su bili prinuđeni da otvore vatru. "Bager je bio jedan od glavnih instrumenata korišćen u akciji paljenja Jarinja. Taj napad mora da se rasvetli", naglasio je Vihter.

Euleks je jutros, kako je objasnio Vihter, izvršilo zaplenu vozila, prema nalogu tužilaštva. On je podvukao da se radi o legalnoj akciji, a da je Kfor samo obezbeđuje i ne učestvuje u istrazi.

"U Lešku mirno, ali napeto"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je situacija u Lešku na severu Kosova mirna, ali napeta, nakon što su građani dopustili Kforu i Euleksu da zaplene bager za koji veruju da je učestvovao u rušenju prelaza Jarinje.

Bogdanović je agenciji Beta rekao da je bager konfiskovan posle dvočasovne blokade, jer su predstavnici Kfora i Euleksa nabavili i predali potvrdu o privremenom oduzimanju te mehanizacije. "Situacija je sad mirna, ali i dalje vlada napetost. Nemamo ništa protiv da se ispita ko je palio punkt Jarinje (27. jula), ali način na koji se to radi i demonstrira sila apsolutno su neprihvatljivi", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da su meštani Leška u panici rano jutros blokirali puteve kako bi sprečili jake snage Kfora i policije Euleks da zaplene bager, jer o tome nisu bili obavešteni. "Bitno je da je sada mirno, ali je zabrinjavajuće to što su
istražitelji Euleksa pokušali bez dokumentacije da konfiskuju bager. To je najviše iritiralo ljude i zato su u većem broju izašli na ulicu i blokirali puteve", rekao je Bogdanović.

On je ocenio zabrinjavajućim što o akciji međunarodnih snaga nije bila obaveštena lokalna samouprava, iako je o tome bio postignut dogovor sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i drugim zvaničnicima.

"Narod (na severu Kosova) i zvanični Beograd čvrsto su opredeljeni da se nastavi dijalog (Beograda i Prištine), da se svi problemi rešavaju mirnim putem. Svi sporovi koji postoje pre svega se moraju rešavati sa građanima, a zatim i sa zvaničnim Beogradom", rekao je Bogdanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.08.2011. 11:44
Čim pojede slatko sa Merkelovom, vidi šta će sa onom paradom, da li su se smuvali svi Palmini parovi, proveri da putevi nisu blokirani nekim radnicima ili seljacima, predsednik Tadić će odreagovati, a možda se pojaviti i lično.
Nedelja 21.08.2011. 12:22
Kada im pokupe utovarne lopate i bagere, narodu ostaje jedino da računa na srpske tenkove kao mehanizaciju. Posle 12 oktobra će se promeniti vlast u Beogradu to je sigurno, neka se strpe malo. Što se silom uzme silom se i vrati, a oklopnim jedinicama odgovara kada je zima. Sve se beli i čisto je, nema lišća i žbunja za zaklon neprijatelju pa samo piči po zamrznutoj zemlji. Kada znaš da ispred tebe nema tvojih, onda je komanda - pali ne žali.
Nedelja 21.08.2011. 11:30
@ssepheri ne seri vi će te napolje kad tad to je srpsko i ostaće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online