Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 23.08.2011.
10:23 >> 15:43h
Beta A

Merkel: Srbiji je mesto u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel je susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u utorak pre podne počela zvanične razgovore u Beogradu.

Angela Merkel i Boris Tadić
 

Kancelarki Merkel je ispred Palate Srbija na Novom Beogradu priređen svečani doček, uz počasnu gardu i intoniranje himni dve zemlje.


Pored predsednika Tadića, na platou ispred Palate Srbija nemačku kancelarku dočekali su i premijer Mirko Cvetković, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac.


Angela Merkel je u ponedeljak uveče doputovala u prvu zvaničnu posetu Srbiji iz Zagreba. Pre početka zvaničnih razgovora jutros je nešto više od pola sata razgovarala sa upraviteljkom Fondacije "Dr Zoran Đinđić" i stipendistima nemačke privrede.

Merkel: Paziti na reforme i odnose sa komšijama

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak u Beogradu da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, ali i dodala da je pitanje statusa kandidata povezano sa dvema stvarima - reformama i odnosima sa komšijama.


"Moja poruka je - mi želimo Srbiju u EU, čvrsto smo uvereni da je Srbiji mesto u EU, ali teško je zamisliti da zemlje Zapadnog Balkana imaju perspetkivu članstva u EU, a onda da neko izlazi iz dvorane kad drugi ulazi", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.


Ona je rekla da Nemačka vidi budućnost Srbije u EU i da će učiniti sve da to Srbija uspešno postigne.

Pismo Merkelovoj: Pomozite nam s Hrvatskom

Predstavnici izbegličkih udruženja predali su danas u Ambasadi Nemačke u Beogradu otvoreno pismo za nemačku kancelarku Angelu Merkel, u kome traže da se otvori dijalog između Srbije i Hrvatske kako bi se pronašlo pravično i trajno rešenje izbeglih i prognanih iz Hrvatske i građana kojima su u toj zemlji uskraćena prava.

"U izveštaju koji smo takođe predali, nizom činjenica smo pokazali da Hrvatska i dalje masovno krši ljudska prava izbeglih i prognanih Srba i velikog broja građana Srbije koji su oštećeni u svojim imovinskim pravima u Hrvatskoj", precizirao je Linta.


Kada je reč o Kosovu, nemačka kancelarka ocenila je da je potreban napredak u rešavanju graničnih pitanja, ali i dodala da "koraci jesu mogući".


"Važno je istaći da mi otvoreno govorimo o svim temama i da smo zaista uvereni da su EU potrebne zemlje zapadnog Balkana i da ćemo napredak postići ako rešimo situaciju u tom regionu", rekla je Angela Merkel.
 

EU kompletna samo sa zapadnim Balkanom 

Predsednik Tadić je po završetku razgovora sa Merkelovom istakao:


"Srbija ima svoje principe u rešavanju konflikata i mi zelimo da s nemačkim prijateljima pronađemo vrlo praktičan put kojim čuvamo dignitet svih naroda u regionu".

Tadić je rekao da Srbija ne traži veštački put ka članstvu u EU već jednake standarde kao i za druge zemlje, ocenjujući da Srbija može biti pouzdan partner Nemačke.


Tadić je istakao i da je međuregionalna saradnja centralna tačka politike Srbije i da jugoistočna Evropa nema izvesniju budućnost od one u EU. Evropska unija nikad neće biti kompletirana ako ne bude integrisala i zapadni Balkan, rekao je Tadić.

Pre političara Merkelova se sastala sa Ružicom Đinđić

Ružica Đinđić, upraviteljka Fondacije "Dr Zoran Đinđić", izjavila je danas posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da taj susret shvata kao počast za tu fondaciju i njenog pokojnog muža, ubijenog premijera Srbije.
 

Ružica Đinđić i Angela Merkel

Upitana kako gleda na činjenicu da se Merkelova u Beogradu prvo sastala s njom i stipendistima nemačke privrede, Ružica Đinđić je odgovorila da je to počast i za fondaciju i za Zorana Đinđića, "koji je najzaslužniji za evropsku poruku i evropsku budućnost" Srbije.


"Gospođa kanclelarka to duboko ceni i poštuje", dodala je Ružica Đinđić.


Pre početka razgovora sa zvaničnicima Srbije, Merkelova se u hotelu Hajat sastala s Đinđićevom i stipendistima nemačke privrede.


Sastanak je trajao 40 minuta i nemačka kancelarka je tokom njega, prema rečima Ružice Đinđić, "otvoreno i direktno" razgovarala sa stipendistima o "prednostima evropske budućnosti bez granica" i poručila im da oni tu budućnost zaslužuju.

Nemačka najveći trgovinski partner

Predsednik Vlade Mirko Cvetković i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su na današnjem sastanku da su Nemačka i Srbija izuzetno važni politički i ekonomski partneri.

Premijerka Nemačke i premijer Srbije

Premijer Cvetković je upoznao nemačku kancelarku sa reformskim zakonima donetim u okviru procesa pridruživanja Srbije EU, makroekonomskom situacijom u Srbiji kao i reformama koje je Vlada Srbije do sada sprovela u cilju poboljšanja investicionog ambijenta.

"Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i jedan od najznačajnijih investitora. Nemačke kompanije već godinama uspešno posluju u Srbiji i one su najbolja preporuka budućim ulagačima", rekao je premijer Cvetković.

Angela Merkel je istakla da je upoznata sa pozitivnim iskustvima nemačkih investitora u Srbiji kao i da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje pre svega u oblasti infrastrukture, energetike, dodaje se u saopštenju.

Kancelarka Merkel je dodala i da Srbija treba da posveti posebnu pažnju razvoju malih i srednjih preduzeća. Na sastanku je istaknuto da će Nemačka preko svoje Razvojne banke KFW nastaviti da pruža podršku na projektu formiranja Razvojne banke Srbije, saopšteno je iz kabineta predsednika vlade.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2011. 10:45
flekava placipi*ka...
Utorak 23.08.2011. 10:59
Siromah Cvele sledi mu susret oči u oči, Tačno u podne kod "OK Cvetka" kao onaj "kod OK korala". Lele šta im gazde rade, dobro im Merkelova ne traži nazad duplu kaparu jer kasne sa rezolucijom EU od 19 januara. Biće im kriv Koštunica, Jakšić, barikade, ali biće do 15 septembra sve po rezuliciji, mile mi majke.
Utorak 23.08.2011. 15:50
Moje pitanje Merkalovoj i Tadicu, kao njenom poslusniku, i Djindjicevoj i svim srpskim "europejcima", kao novoj kategoriji najnovijeg srpskog "pokrstavanja" i razbijanja srpskog nacionalnog bica: Kojoj to Srbiji je mjesto u EU?...Beogradu sa okolinom?...Ukljucuje li to i Zemun? I podpitanje: Hoce li ostali dijelovi danasnje nesretne drzave koju ste raskomadali biti ukljuceni kao dijelovi Velike Albanije, Ugarske, Velike Hrvatske ili Turske zelene transverzale? ...Cetvrti Rajh cvrsto marsira Balkanom...ovaj put cak i bez trunke moralne dileme, jer zaboga Srbi su to sami trazili i izabrali demonkratski...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online