Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 03.09.2011.
14:09
Beta A

"Administrativna linija ne sme postati granica"

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će u nastavku pregovora Beograda i Prištine verovatno biti nastojanja da se administrativna linija između Kosova i centralne Srbije pretvoru u graničnu liniju i ukazao da Srbija na to ne sme da pristane.

Ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić
 

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da je jučerašnjim dogovorom o izgledu carinskog pečata Kosova rešen deo problema, ali da u nastavku pregovora predstoje mnogo veći problemi i pitanja.

"Naravno da ne možemo prihvatiti da se menja status administrativne linije, imajući u vidu da bi se time veštački prihvatila nezavisnost Kosova i Metohije", ocenio je on.

Dačić je dodao da je ipak dobro da se dijalogom nalaze konkretna rešanja na korist građana, ali i srpskih preduzeća.

"Ako nema dijaloga, onda postoji očigledna želja da se stvari rešavaju nasiljem", ocenio je ministar.

On je poručio da je u interesu Srbije da bude primljena u EU, ali da ne ugrozi svoje državne i nacionalne interese. Govoreći o svojoj izjavi kojom je Srpskoj naprednoj stranci (SNS) zamerio zbog tvrdnje da EU neće uslovljavati Srbiju Kosovom, Dačić je kazao da nije imao nameru da kritikuje predsednika SNS Tomislava Nikolića, već "licemeran stav Evrope" da Srbija ne mora da prizna Kosovo, ali da mora da prizna sve ostalo što čini jednu zemlju nezavisnom.

"Ispada da je SNS veći Evropljanin nego stranke koje su to imale kao svoju parolu. Nikada nisam imao Evropu kao svoju parolu i mislim da to nije neophodno, jer je to valjda normalno", kazao je Dačić koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije. Predsednik SNS-a, Tomslav Nikolić, kao odgovor na ove zamerke,Dačića nazvao je nazvao neozbiljnim.

Dačić je naveo i da je početna poruka Evrope da niko neće prisiljavati Srbiju da prizna Kosovo bila pozitivna, ali da stižu drugačije poruke - o "ukidanju i razgrađivanju institucija" na severu Kosova i da se administrativna linija pretvara u graničnu.

"Samim tim ne znam zašto bi onda uopšte bilo važno da priznamo Kosovo", dodao je ministar.

Upitan da li je moguće članstvo Srbije u EU uz očuvanje Kosova, Dačić je kazao da je to "hipotetičko i metafizičko" pitanje.

"Smatram da stranke na političkoj sceni Srbije koje su veće od SPS, treba da odgovore na to pitanje", rekao je on.

Prema rečima Dačića, od načelnog stava da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova važnije je odgovoriti šta je se zahtevom Nemačke za ukidanje institucija na severu Kosova, i šta ako i ostale evropske zemlje podrže taj predlog, kao i šta učiniti ako se ponovi nasilje na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2011. 17:38
Sve je lepo rekao, samo ne rece resenje KiM problema...Valjda mu to nije u opisu funkicije. On je "samo" zamenik premijera i lider stranke za koju tvrdi da ce biti III na izborima. Ma, sta je to...
Subota 03.09.2011. 21:09
Проблем је само у томе што би овакве поруке, као што гласи насловна, требао да каже и некоме из ЕУ или УСА, не само да се буса у прса јуначка по новинама.
Subota 03.09.2011. 15:28
Granica vec postoji,samo smo mi neobavesteni.Ko ne veruje ,neka krene na Kosovo.Ja sam letos,tacno 12.07. bila na granici kod Ribarice,nasa policija ima punkt ,na kome stoji "finansijska policija",a kilometar-dva dalje prava granica sa siptarima u granicnim odelima sa amblemom zvezde i polumeseca i uzimaju ti pasose i nose ih u kucicu! Ako to nije granica,koji je onda moj? Doduse pecat nisu udarili,jer ga ,eto,nisu ni imali.Strasnooo...Kakav bre dijalog BG:PR,to su samo farse,sve je vec reseno,ovi u BG ne smeju da prdnu a da im EU to ne naredi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online