Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 05.09.2011.
18:47
A

Tadić: Srbija poštuje principe nesvrstanosti

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je spoljna politika Srbije zasnovana na poštovanju univerzalnih principa nesvrstanosti, iako Srbija nije član Pokreta nesvrstanih.

Na samitu učestvuju predstavnici 113 zemalja
 

"Želimo da podignemo na viši nivo saradnju sa ponosnim zemljama koje su prisutne na samitu", rekao je Tadić u pozdravnom govoru u Skupštini Srbije, na svečanoj sednci u okviru dvodnevne ministarske Konferencije Pokreta nesvrstanih.

Skup se održava povodom 50. godišnjice osnivanja Pokreta i na njemu učestvuje 113 zemalja. Tadić je istakao da će Srbija nastaviti da se aktivno angažuje i radi na povećanju poverenja i učvršćivanju mira u svetu.

"Verujemo da je u srpskom interesu da negujemo istorijska prijateljstva koja postoje decenijama", rekao je Tadić.

Tadić je izrazio zadovoljstvo što je na beogradski samit došlo više od 100 zemalja i dodao da to nije odraz nostalgije nego trajne ostavštine koju je Pokret nesvrstanih ostavio svetu.

"Nesvrstani su odbacili ideju o podeli sveta na dva bloka i ponosno su stali i saopštili ideju trećeg puta i objavili rat svemu što je zastarelo i prevaziđeno u međunarodnim odnosima", rekao je Tadić.

Srbija ostaje posmatrač

Beograd je domaćin dve trećine čovečanstva, rekao je  ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ocenio da je samit nesvrstanih prilika da se ojačaju veze i prijateljstva sa članicama Pokreta čija je većina u teškim trenucima bila solidarna sa Srbijom, kao danas kada se vrši pritisak na Srbiju da prizna Kosovo. Jeremić je rekao da Srbija ostaje posmatrač i da neće menjati svoj status u Pokretu nesvrstanih.  On je naglasio da su osnovne vrednosti Pokreta i vrednosti Srbije u vođenju spoljne politike. To su nezavisnost, ravnoprasvnost, uzajamno poštovanje, ne prihvatanje diktata velikih sila. To su principi nesvrstanih i spoljne politike Srbije, istakao je Jeremić.

Predsednik Srbije je naveo da je osnovna poruka upućena sa osnivačnog samita nesvrstanih u Beogradu 1961. godine da ne sme biti nekoliko bogatih i moćnih koji će držati monopol u svetu, što je omogućilo da nastupi nova era nade i okončanja kolonijalizma, hladnog rata i svitanja zore novog sveta.

Tadić je podstio da je Beograd jedini dva puta bio domaćin samita 1961. godine i 1989. godine.

"Svet se dramatično promenio od 1961. godine, kada je usvojena Beogradska deklaracija. Pokret nesvrstanih se zasniva na bezvremenim principima i oci Pokreta nesvrstanosti su tražili nove odnose koji će poštovati teritorijalni integritet i državni suverenitet, razoružanje, mir, ljudska prava i zaštitu životne sredine", rekao
je Tadić.

"Hoću ponovo da kažem da smo ponosni što smo doprineli preobražaju sveta, to kažem kao predsednik Srbije, najveće naslednice Jugoslavije", rekao je Tadić.

Ponedeljak 05.09.2011. 19:41
Jadan i on i njegov Jeremić. Pokret nesvrstanih odavno ima ekonomske odnose sa najvećim svetskim silama koje su priznale Kosovo. Da nisu možda Tadić i Jeremić prebrojali koliko je crnpurastih prijatelja isto priznalo Kosovo, a posle usvajanja carinskog pečata države Kosovo, nema više prepreka ni za ostale. Znaju i nesvrstani kakvu je rezoluciju dobila Srbija od EU 19 januara. Tačka 7 - mora da rasformira svoje paralelene organe, ili zbogom diko. Hteli bi njih dvojica da zamene Tita, ali po svoj prilici to mož da bidne samo u Kući cveća.
Ponedeljak 05.09.2011. 23:27
Pa ovaj covek vise ne zna sta prica,sve bi on sada rekao samo da ostanu jos jedan mandat u vladi! Da li ti uopste znas Borise sta znaci pojam nesvrstan??? Covek koji je lider koalicije "Za Evropsku Srbiju" prica kako je odan nesvrstanima... Strasno,pa onda lepo podnesite ostavke jer vam nismo dali glasove zbog nesvrstanih vec zbog laznih obecanja da cete nas uvesti u Eu!!!
Ponedeljak 05.09.2011. 21:59
Meni nije jasna jedna stvar, nasa zemlja nije clanica nesvrstanih, a mi domacini samita, " cemu to sluzi, a usput i ne radi"???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online