Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.09.2011.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Srbija zakasnila sa nesvrstanima

Istoričar Čedomir Antić smatra da je za Srbiju održavanje konferencije nesvrstanih u Beogradu pozitivno dešavanje, jer se sa našeg prostora šalju poruke o miroljubivoj saradnji, ali i ističe da skup danas ne može da donese naročite pomake kada su u pitanju privreda ili borba za očuvanje Kosova i Metohije.

Zakasnelo rešenje: Čedomir Antić

Zbog čega danas Srbija ne može da ima koristi od organizacije nesvrstanih zemalja?
- Dobro je što Srbija na ovakav način izlazi na svetsku scenu, jer smo prokazani i slabi u međunarodnim očima već 20 godina. Zato je svako okupljanje dobrodošlo, ali na žalost sada nemamo privredne kapacitete za veće poslove i saradnju, a ove zemlje nisu u poziciji da nam pruže veću pomoć po pitanju Kosova i Metohije.

Može li Srbija da se vrati tržištu nesvrstanih država u kojima je nekada bila zastupljena?
- Saradnja je nekada bila razvijena u oblasti građevinarstva, pa rečne brodogradnje, ali su mnoge naše firme u tim oblastima propale. Ako pogledamo da su u izgradnji beogradskog mosta na Adi, stranci nosioci posla, onda država može da šalje radnike na poslove u te zemlje, što uglavnom i radi.


Zbog čega smatrate da nesvrstani ne mogu da budu od veće pomoći po pitanju Kosova i Metohije?
- To su zemlje u razvoju kao i mi i sa sličnim unutrašnjim problemima. Činjenica je da veliki broj njih nije priznao Kosovo kao državu, ali su to uradile pojedinačno, a ne kao pokret. Ne treba zaboraviti da su te države pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine, a da nisu u dobroj poziciji zbog sopstvenog nesređenog unutrašnjeg stanja.


Bivše jugo republike nisu se odazvale pozivu predsednika Borisa Tadića da se zajednički organizuje jubilarna konferencija. Zašto?
- Naše insistiranje na zajedničkoj proslavi jubileja nesvrstanih u Beogradu dovelo nas je do odbijanja bivših jugoslovenskih republika i stavilo u ponižavajući položaj. Uostalom, dobro je da se nisu javile, jer bi Srbija opet bila optužena za propagiranje jugoslovenstva.
 

Nismo neutralni

 

Može li Srbija ponovo da se nametne ovom pokretu?
- Jugoslavija nekada jeste bila jedina evropska država u toj organizaciji trećeg sveta. Međutim, iako tvrdimo da nam je status neutralan, znamo da nije i da postoje određene obaveze prema NATO, pa ne možemo da razmišljamo u tom pravcu da se nametnemo kao lider.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online