Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 06.09.2011.
07:44
Blic A

Srbija najranije u EU tek 2019. godine

Sajt ''Vikiliks'' Džulijana Asanža objavio je novu seriju tajnih depeša iz ambasada širom sveta. Među njima je jedna poruka ministarstva inostranih poslova Nemačke, u kome se navodi da će Srbija najranije 2019. godine ući u Evropsku uniju.

Mihael Fluger, zvaničnik nemačkog ministarstva inostranih poslova, požalio se svojim kolegama u američkoj ambasadi u Berlinu da srpski zvaničnici šire utisak da je prijem Srbije u EU moguć već za tri-četiri godine.

Daleko smo od EU: Boris Tadić i Angela Merkel 

U stvari, kako je rekao, za to potrebno najmanje deset godina, što znači da Srbija ne treba da se nada ničemu pre 2019. Fluger je dodao i da je kancelarka Merkel to objasnila predsedniku Tadiću tokom njegove posete Berlinu 15. novembra 2009., saznaje ''Blic''.

Podsetimo, nemačka kancelarka je nedavno u poseti Beogradu iznela tvrd stav da za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija mora da ostvari napredak u dijalogu sa Prištinom.

Takođe, u jednoj od depeša stoji da je Srbiji ključni partner Evropska unija, a ne Kina.

- U depeši iz oktobra 2009. otpravnica poslova Ambasade SAD Dženifer Braš napisala je da Srbija nastoji da ostvari bliže veze sa Kinom kao deo priče o ''četiri stuba spoljne politike: EU, SAD, Rusija i Kina.” 

Osim podrške koju Kina pruža Srbiji kada je reč o Kosovu, u drugim oblastima odnos je neuravnotežen, i to u korist Kine, navodi ona. Dublji odnos pomogao bi Srbiji da sačuva podršku Kine za Kosovo, a cena bi mogla biti obezbeđivanje ulaska Kine na srpsko tržište.

Predsednik Tadić 18. avgusta izjavio je da su odnosi Srbije i Kine najbolji do sada. On je naveo da je to partnerstvo izgrađeno na nekoliko pitanja: podrška Kine sa Kosovom, ekonomska saradnja i prijateljstvo. 

Bliža mu EU nego Kina: Borislav Stefanović

Borislav Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije istakao je da je poseta bila fokusirana na tri kineske investicije: most preko Dunava, luka na Dunavu i kargo terminal.


Međutim, da bi umanjio značaj, Stefanović je rekao da ''četiri stuba srpske spoljne politike nisu jednaka i da EU i dalje ima prioritet”.


Bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić istakao je 29. septembra da Srbija u produbljivanju veza sa Kinom treba da bude oprezna.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 09:39
Bivši srpski ambasador u SAD Ivan Vujačić istakao je 29. septembra da Srbija u produbljivanju veza sa Kinom treba da bude oprezna. ------------------------------------- Да ли је господин бивши негде изволео објаснити шта је мислио овом "мисли"...? Ево му пандан - Србија у продубљивању веза са еу треба да буде три пута више опрезна! Доста више балављења о еу, то је отприлике исто к`о да онај билмез Тадић почне да слини о слању Српске васељенске летелице на Месец до 2019. и Марс до 2021.
Utorak 06.09.2011. 08:09
Jaoj! Sedam godina jos...Ipak je 2011. na izdisaju...BoTici je to, jutros,kao da je ogledao razbio i dobio sedam godina nesrece. Uh, koliko je to samo ucena, prenemaganja,zapomaganja, kukanja da samo oni mogu da uvedu Srbiju u EU... Znaci, Srbija sada prodaje Kosovo za nesto sto ce mozda dobiti tek 2012. godine? Pretpostavljam da Boris planira da do tada da ostane na vlasti...
Utorak 06.09.2011. 11:35
Десет година - ни там' ни овам'. Само ако БТ поживи толико...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online