Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 06.09.2011.
23:43
Beta A

Jahjaga tražila ukidanje "paralelnih struktura"

Predsednica samoproklamovane republike Kosovo, Atifete Jahjaga je, u Evropskom parlamentu u Briselu, zatražila i delom dobila podršku evropskih poslanika za pritisak na pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to učine.

Predsednica samoproklamovane republike Kosovo: Atifete Jahjaga
 

U Spoljnopolitičkom odboru EP Jahjaga je prenela da je akcija kosovske specijalne policije na severu Kosova bila zakonit potez za uspostavljanje vladavine prava i naglasila da je za sever Kosova "puna primena Ahtisarijevog plana veoma dobro polazište za postepeno uključivanje Srba u legalne institucije Kosova".

Kosovska predsednica je zatražila ukidanje "paralelnih struktura" Srbije na severu Kosova.

Ešton podržala dalji dijalog Beograda i Prištine

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je u Briselu na sastanku s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom poručila da Beograd i Priština treba da nastave dijalog radi unapređenja života građana.

"To (dogovor o carinskom pečatu) je značajan korak ka poboljšanju odnosa u regionu i obezbeđivanju slobode protoka robe i ja očekujem primenu dogovora", rekla je Ešton govoreći o dogovoru Beograda i Prištine o carinskom pečatu, koji je postignut 2. septembra.

Ešton je saopštila i da se sa Jahjagom saglasila da je na Kosovu važno pojačati saradnju sa svim zajednicama i civilnim sektorom. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je, kako je navedeno, izrazila snažnu podršku radu misije Euleks na Kosovu i sa Jahjagom razgovarala o budućnosti te misije kada kosovske institucije ojačaju.

 

Jahjaga je rekla da odnosi Kosova i Evropske unije stagniraju zbog toga što pet članica EU ne priznaju Kosovo i da nepostojanje jasne evropske perspektive na Kosovu umanjuje volju za reformama. Ona je zatražila da EU s Kosovom uspostavi ugovorni odnos, trgovinske veze i pokrene dijalog o ukidanju viza.

Takođe, rekla je da se na "nižoj ravni" već razmenjuju posete i veze između Prištine i nekih zemalja unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, naglasivši da ne može da kaže o kojim zemljama je reč.

Odnosi sa susedima bitni

U prethodnom susretu predsednik EP Jerži Buzek Jahjagi je stavio do znanja da su za poboljšanje evropske perspektive Kosova ključni dobri odnosi sa susedima i bitka protiv organizovanog kriminala, uz vladavinu prava.

"Očekujem da Kosovo produbi dijalog s Beogradom i da u potpunosti sarađuje s Euleksom", naglasio je Buzek.

Kukan pozdravio dogovor oko carinskog pečata

O problemu Kosova samo unutar struktura EU

Austrijski poslanik Hanes Svoboda je bio mišljenja da se o pitanju nepriznavanja Kosova može razgovarati samo unutar struktura EU, a naglasio je da bi možda uspeh dijaloga Beograd-Priština mogao na kraju podstaći i neke članice Unije koje to sad odbijaju, da razmisle o tome. Svoboda je dodao da sever Kosova ne može biti pod vlašću grupice onih koji nisu demokratski predstavnici tamošnjih Srba, ali je primetio da se moraju imati na umu rešenja, poput Južnog Tirola/Alto Adiđea koje su našli Austrija i Italija.

Šef delegacije EP za veze s balkanskim zemljama Eduard Kukan preneo je predsednici Kosova veliku zabrinutost parlamenta EU zbog zaoštravanja situacije na severu Kosova i nasilja koje je, kako je naveo, izbilo između srpske zajednice i tamo upućenih jedinica kosovske policije koja je pokušala da preuzme carinske prelaze.

Jahjaga je uzvratila da je to bio zakonit potez kosovskih institucija i da se na to mora gledati kao na deo uspostavljanja vladavine zakona na celoj teritoriji Kosova.

"Ne možemo dozvoliti da deo naše teritorije postane 'siva zona', gde organizovani kriminal i šverc cvetaju ", dodala je ona.

Kukan i svi poslanici odbora EP koji su učestvovali u raspravi, su veoma pozdravili dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu i katastrima, naglasivši da on mora i da se primeni.

Predsednica Kosova je na više zahteva da objasni šta vlasti u Prištini rade na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, odgovorila da je organizovani kriminal na Kosovu deo regionalne mreže, tako da Priština nije u stanju da se sama s tim izbori, već joj je nužna pomoć Evrope.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 23:54
Kakva dva neuspela ABORTUSA mlate politiku Ooodvrrraaaatnooo
Sreda 07.09.2011. 00:01
U ovakvoj pol sit jedino bi nam pomogao EXKOBAR tada bi nam drogirani WEST i Propala DROCA EU vratila ne samo KOSOVO vec i celu teritoriju bivse VIZANTIJE
Sreda 07.09.2011. 00:18
Polako ukinućemo mi tebe predsednice Kosova, još mi kao nešto kritikujemo i piskaramo i kukumačemo, a kad bude prestalo ovo piskaranje po forumima i kad bude pravi naš gen proradio i kad bude narod zaćutao BIĆE TO ZATIŠJE PRED BURU.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online