Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 11.09.2011.
10:04
Press A

Vikiliks: Kako Srbi doživljavaju posao

Vikiliks je između ostalih objavio i depešu američke ambasade u Srbiji poslatu 12. januara 2006. godine, u kojoj se kaže se da većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao koji je posledica komunističkog režima, kada su plate i doprinosi bili zagarantovani bez obzira na to koliko - i da li uopšte - radite. Diplomate smatraju da Srbi vide posao samo kao nužno zlo i da rade jedino da bi preživeli.

Neke stvari su očigledne

- U novom okruženju, posle teške tranzicije, starija generacija i dalje veruje da država treba da izdržava radnika.

Mnogi roditelji govore svojoj deci da ne prihvate poslove koji su im "ispod časti" i na kojima bi morali da rade, zbog novca ili zbog napretka u karijeri - navodi se u depeši. Zato mnoga deca ostaju da žive sa roditeljima sve do zrelih godina.

Novac važniji od uspeha

Oni koji ipak rade, primećuju u ambasadi SAD, mnogo više polažu na novac i status nego na izazove ili osećaj uspeha. Na pamet im ne pada ni da se ostvaruju profesionalno, ako im to neće doneti više novca.

Diskriminacija i korupcija

Amerikanci su zabeležili i da postoji diskriminacija po godištu, jer većina firmi želi da zaposli samo mlade ljude.

- Mnogi koji traže posao žale se da su lične veze neophodne za zaposlenje, morate da poznajete nekoga u kompaniji da biste uopšte dobili mogućnost da tamo radite. A različite forme "fleksibilnog zapošljavanja", poput rada na određeno vreme ili samozapošljavanja su prisutne samo u malom procentu.

Posla u Srbiji nema, u Beogradu još i nekako

U ruralnim krajevima i malim gradovima šanse za zaposlenje su praktično nepostojeće, a samo je u Beogradu bolje.

Ali, i oni koji nađu posao u Beogradu, ubrzo će se uveriti da je cena života u ovom gradu mnogo veća, pogotovo ako iznajmljuju stan.

Mlađe generacije i zaposleni koji su veći deo svog života proveli u privatnim preduzećima, kaže se dalje u depeši, mnogo su otvoreniji za promene i mnogo posvećeniji svom poslu.
 

Odakle pare za provod?

Iako bi, prema svim ovim pokazateljima, srpski "proletarijat" trebalo da podigne glas i digne političku tenziju, to se, na veliko čuđenje Amerikanaca, ne događa.

- Dovoljan je samo jedan pogled na beogradsku glavnu pešačku ulicu i videćete buljuk zvanično nezaposlenih mladih ljudi, obučenih po poslednjoj modi, koji pijuckaju kapućino i puše, dok u rukama drže skupocene telefone. Slično je i u noćnom životu: mladi, skockani do kraja, sa svim poslednjim gedžetima, ostaju čitavu noć u gradu. Odakle im novac? Ima nekoliko izvora: pomoć roditelja, rođaka iz inostranstva, neregistrovanih poslova i slično.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 10:13
Nista novo niste otkrili
Nedelja 11.09.2011. 10:32
"U ruralnim krajevima i malim gradovima šanse za zaposlenje su praktično nepostojeće, a samo je u Beogradu bolje." Ne brinimo! Kada Mladja spovede decentralizaciji, posla nece biti ni u Beogradu. Sve ravnomerno, kako rece. Jedno opazanje - koliko traje "radno vreme" srpskom seljaku? Ujutru od 06 do 20h. Svako ko radi ili zivi na selu, to zna. Zaposlene kod privatnika u trgovinama - obicno imaju tek dva slobodna dana mesecno. Pogotovo u mestima u unutrasnjosti. Ne mozemo generalizivati.
Nedelja 11.09.2011. 11:10
Najvaznije da su zabeležili da postoji diskriminacija po godištu, jer većina firmi želi da zaposli samo mlade ljude. A u kojoj zemlji ne postoji ova diskriminacija? Prvo se kod njih javlja. Oni su i zacetnici tog uzasnog odnosa prema starijim ljudima. Kod njih su oni na ulici, bez ikakvih prava. Nekada se prema starijim ljudima u ovoj zemlji odnosilo sa postovanjem jer imaju iskustvo. Ali su se oni umesali, tj mi smo im to dozvolili. Stvarno je potrebno iz pocetka krenuti i to prvo od glave!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online