Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 12.09.2011.
14:32 >> 20:31h
Blic, Beta A

Euleks nas obavestio: KPS dolazi na Brnjak i Jarinje

Euleks je zvanično obavestio šefa srpskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića da na severu Kosmeta neće biti povratka na stanje pre 25. jula i da će posle 16. septembra biti uvedena puna carinska kontrola, koje do sada nije bilo na svim prelazima. Prema tom planu, osim Euleksa, na prelazima će biti prisutna i kosovska policija i carina.

Opet barikade na severu, najvaljuje Borislav Stefanović

"Postupak Euleksa je licemeran"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je večeras da je za Srbiju neprihvatljiva odluka Euleksa da 16. septembra uspostavi carinsku kontrolu na prelazima Brnjak i Jarinje na severu pokrajine i da tu dovede kosovske carinike i policajce.

Bogdanović je ukazao da se najavljenim uspostavljanjem carine dovode u pitanje pregovori Beograda i Prištine koji se vode u Briselu: "Sve ono što smo pregovarali pada u vodu, i postavlja se pitanje čemu pregovori", rekao je ministar.

Bogdanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije oceni da se Euleks primenom zakona "takozvane države Kosovo" stavio na stranu kosovskih
Albanaca.

"Kao što nas je obavestio Euleks, to je puna carinska kontrola, počinje naplata carine, biće prisutne i sanitarna i veterinarska inspekcija", rekao je i dodao, "Euleks će zadržati vodeću ulogu poštujući zakone takozvane države Kosovo, naplaćivao bi carinu i ubirao prihode koji bi išli u budžet Vlade Kosova".

Ministar je rekao da je postupak Euleksa "krajnje licemeran" i da je tražio sastanak sa šefom te misije. Bogdanović je rekao da će se Srbija na miran način boriti protiv širenja "takozvane" države Kosovo na sever.

"Za Srbiju je neprihvatljivo da se na prelazima na severu Kosova, osim Euleksa, rasporede i pripadnici kosovske policije i carine. To treba onemogućiti. Ukoliko do toga dođe, imaćemo problem. Građani će organizovati miran građanski otpor, koji će svakako ostati u okvirima mira, jedinstva i sloge", rekao je za "Blic" Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom.

On naglašava da Srbija ne može da pristane na ono što je ideja samo jedne strane.

"Naš predlog je da se i o severu i o prelazu dogovorimo tokom dijaloga. Svakodnevno pokušavamo da ovakav razvoj onemogućimo. Nemamo ništa protiv Euleksa, njihovo angažovanje ni do sada nije bilo problematično, ali u njihovom boravku na prelazima postoji višak - kosovski carinici, koji nisu rezultat dijaloga", navodi on.

Prema planu Euleksa i vlasti na Kosovu i Metohiji, carina će biti postavljena na prelazu Brnjak, dok će Jarinje biti otvoreno samo za putnički saobraćaj, budući da je spaljeno i da nema tehničkih uslova koji bi omogućili kontrolu robe. Preko Brnjaka će moći da prelazi akcizna roba. Puna kontrola robe, koja podrazumeva ne samo količinu i kvalitet robe i prateću dokumentaciju već i sanitarne uslove, veterinarsku inspekciju i sve uobičajene carinske provere, biće postepeno uvedena. Naši pregovarači poručili su predstavnicima Euleksa da je ovo neprihvatljivo.

"Mi i dalje želimo partnerski odnos, ali ne možemo da prihvatimo to da će Euleks biti taj koji će prevoziti kosovske carinike i staviti se na stranu Prištine. Stavili smo im do znanja da narod to neće prihvatiti", rekao je ministar za KiM Goran Bogdanović.

On navodi da je razgovarao s predsednicima opština sa severa Kosmeta i da ih je obavestio o namerama Euleksa.

"Stavljanje Kfora i Euleksa na stranu kosovskih vlasti dovelo bi u pitanje naše poverenje i poverenje građana sa severa. To bi bila opasnost po našu kooperativnost, konstruktivnost i volju za daljom saradnjom s međunarodnom zajednicom", tvrdi on i dodaje da nije prihvatljivo da na svim sastancima prethodnih dana, u kojima su učestvovali Euleks, Kfor i Albanci, Srbe niko nije pozvao.

Kuči: Imamo plan za 16. septembar

Srbiju niko ne pita, kaže Kuči

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je da Vlada Kosova ima plan za 16. septembar za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na prelaze na severu Kosmeta.

"Mi smo pripremili operacionalni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Verujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuči za prištinski dnevnik "Koha ditore".

Do početka realizacije plana treba da dođe 16. septembra, međutim kako je rekao, on će biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi.

Prema dogovoru Kfora, Prištine i Beograda postignutom u avgustu, međunarodna vojna misija treba da obezbeđuje prelaze Brnjak i Jarinje do 15. septembra.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima se osuđuju najave uspostavljanja kontrole prelaza i carine na severu Kosmeta, Kuči je rekao da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju.

"Srbija je susedna zemlja i mi je pozivamo da se ne meša u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuči.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 14:47
Obavestili si ih ono sto su i sami znali,jer su 19 Januara podpisali EU rezoluciju o ukidanju nasih "paralelnih" organa. Sad se prave blesavi i dalje lazu narod, kao mole iste one sa kojima se dogovorise krijuci od naroda.Malo je drveca u Bg,koliko njih je zasluzilo da visi.
Ponedeljak 12.09.2011. 14:39
Borko kupi prnje i u rupu!
Ponedeljak 12.09.2011. 18:15
E,dobro je da vas je obavestio.Idioti jedni ,nista niste uradili da pomognete narodu dole.Gde ce vam dusa? Lazete godinama da je Kosovo neodvojiv deo Srbije,izdali ste najvece Srpske heroje,prodali ste i Krajinu i Kosovo!!! Cemu da se nadamo??? Sta je sledece? Sandzak,Presevo??? Da Bog da u paklu goreli! Stici ce vas kazna Bozija za sve Srpske zrtve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online