Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 13.09.2011.
17:02
Beta A

Tadić: Ne prihvatamo kosovske carinike

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da spreče pretnje i unilateralne pokušaje Prištine da na administrativne prelaze sa Srbijom razmesti kosovske carinike.

Boris Tadić: Sve što se desi nije naša odgovornost

"Za nas je posebno zabrinjavajuće to sto su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine uz upotrebu sile", rekao je Tadić.

On je dodao da je Priština, i oni koji je podržavaju, odgovorna za razvoj situacije u Porkajini. Tadić je ocenio da razmeštanje kosovskih carinika na administrativne prelaze ne doprinosi miru.

"Na vreme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rešenje ni pod kakvim pritiscima", kazao je predsednik.

Tadić je dodao da to što je Srbija obaveštena o takvim namerama Prištine o uspostavljanju novog režima na administrativnim prelazima ne znači da prihvata takve namere.

"Učinićemo sve da do toga ne dođe, ali moramo da upozorimo međunarodne institucije da, ako do toga dođe, one preuzimaju odgovornost za sve eventualne konsekvence", poručio je on.

Srbija u međunarodnoj zajednici računa na sve koji su privrženi poštovanju vladavine prava, rekao je Tadić i dodao da će u cilju rešavanja tog problema kontaktirati šeficu diplomatije EU Ketrin Eston, generalnog sekretara Nato i UN.

"Sve međunarodne predstavnike koji se igraju sa mirom i životima ljudi, donošenjem neodgovornih odluka, ne mogu da razumem - to je vrhunska neodgovornost i opasno, i zato ćemo kroz sve medunarodne institucije preduzeti sve mere da se ta namera zaustavi", najavio je Tadić.

Upitan kako to da Beograd priznaje carinske pečate Kosova, a ne prihvata carinike iz Prištine na administrativnim prelazima, Tadić je naveo da Unmik garantuje neutralnost pečata.

Prema njegovim rečima, prihvatanje pečata iz koga stoji Unmmik ne znači da je Srbija prihvatila nezavisnost Kosova i regulisanje carinskih poslova na administrativnoj liniji.

"Sama ta činjencia ne znači da je Kosovo postalo nezavisna država. Ima posebnih carinskih oblasti koje pripadaju jednoj državi, koje nisu integrisane u jedinstven sistem a nalaze sa na teritoriji pojedinačnih država članica UN", kazao je Tadić i dodao da carina i regulisanje carinskih pitanja na teritoriji Kosova i Metohije i na severu nisu bili predmet dijaloga Beograda i Prištine.

"Smatram da je bolje da carine naplaćuju Srbi sa severa Kosova. Nadamo se da je moguće naći kompromisno rešenje, a ovo što se sada dešava je pokušaj nametanja unilateralnih rešenja koje nije dogovoreno i nije u skladu sa statusno neutralnim principima Kfora i Euleksa koji su na Kosovu da bi obezbedili mir i vladavinu prava a ne da bi bili servis Prištini", kazao je on.

Predsednik je ponovio da Kfor ne može da bude "transportna služba" za albanske carinike već da mora da bude u službi mira i bezbednosti.

Tadić nije odgovorio na pitanje šta će Srbija preduzeti ukoliko na Kosovu opet dođe do incidenata i nasilja, objasnjavajući da ne može da obelodanjuje korake koji će se preduzeti.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2011. 17:06
Ево га опет овај баксуз.На ТВ-у вести почињу са њим,али и овде је постављен на прво место.Његово мишљење је апсолутно небитно.
Utorak 13.09.2011. 17:07
OBAMA JE VEC otrcao na kosovo da spreci carinike i udovolji BO TI
Utorak 13.09.2011. 18:02
Nije odgovorio šta će Srbija preduzeti jednostavno zato što Srbija neće preduzeti ništa. Kompletna strategija je da Srbi podignu barikade. Onda dolazi Stefanović "alternativnim pravcima" i sklanja barikade da Beograd pokaže kooperativnost. Pa taj smo film već gledali, ajde nešto onako kako se kurčio kao - Bori se Borise, izlazim na crtu svakome i slična sranja pred izbore. Sad jedino može sa Čedomorom da izađe na crtu belog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online