Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 15.09.2011.
17:07
Beta A

NATO: Ne dozvoljavamo povratak na staro

Generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmusen pozvao je danas u Prištini sve na Kosovu i Metohiji da nastave dijalog i istakao da "nema povratka nazad" i da jednostrani potezi neće biti korisni. Zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija danas su poslale zajedničko saopštenje kojim se zahvaljuju Hašimu Tačiju za sve što je do sada učinio i daju mu podršku za predstojeće dane.

"Ja očekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti", rekao je Rasmusen posle sastanka sa Hašimom Tačijem.

Rasmunsen je rekao da su događaji na Kosmetu značajni i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

Rasmusen u Prištini potvrdio da nema koraka nazad

"Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato što niko neće profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti", rekao je Rasmunsen.

Ocenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka. Rasmusen je istakao da želi da bude potpuno jasan i da "nema povratka nazad".

"NATO je potrosio 12 godina osiguravajući stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja verujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini. To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije", rekao je Rasmunsen.

Kvinta se zahvalila Tačiju

 

Ambasadori pet uticajnih zapadnih zemalja (Kvinte) podržali su danas teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, uključujući i njegov severni deo, gde žive Srbi. Kako se navodi u saopštenju podeljenom iz američke ambasade u Prištini, ambasadori su naveli da "takođe i mi moramo da radimo zajedno kako bismo ubrzali napore da se obnovi vladavina zakona i u ostalim delovima Severa".

Oni su zatražili od Tačija da "osigura svim građanima Kosova jednak pristup vladavini zakona i pozdravili novi carinski režim kao jedan pozitivan korak u tom pravcu".

Takođe, ambasadori su izrazili zahvalnost zbog načina na koji je Vlada Kosova sarađivala sa svojim međunarodnim partnerima.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da jednostrani potezi nisu korisni. Posle sastanka sa Rasmusenom Tači je rekao da na severu Kosova i Metohije nema reda, zakona i pravde.

"Mi se nećemo povući pred ilegalnim i kriminalnim strukturama koje drže kao taoce 40.000 srpskih građana. Mi želimo da ponudimo naš servis svim građanima da bismo ih oslobodili panike i pretnji ovih kriminalnih struktura. Mi želimo da oni izaberu svoje predstavnike što bi nas navelo da investiramo u sva polja i poboljšamo život", rekao je Tači.

Tači je istakao da su barikade na putevima mnogo slabije od vrednosti koje predstavljaju institucije Kosova, evropski zvaničnici, NATO i SAD.

"Operativni plan stupa na snagu 16. septembra", poručio je Tači posle sastanka sa Rasmusenom.

Rasmusen se tokom dana sastao i sa zamenikom premijera Kosova Slobodanom Petrovićem i ministron Bezbednosne snage Kosova, Agimom Čekuom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 17:39
ebi se, bre.
Četvrtak 15.09.2011. 17:47
Mars djubre natovsko,nema povratka na staro u pravu si Kosovo i Metohija su Srbija a ti i taqi jedite g*vna.
Četvrtak 15.09.2011. 17:38
Ocekivano poziv na dijalog vazi samo za srbe , albanci mogu da rade sta hoce . @Redakcija imam problem da pristupim ovom portalu . Jel to znaci da ste pod napadom hakera ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online