Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 16.09.2011.
01:06 >> 05:23h
Beta A

SB UN održao sednicu o Kosmetu

U Njujorku je jutros oko 3 časa završena sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije. Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam.

Sednica je zakazana posle višečasovnih konsultacija u sredu uveče Saveta bezbednosti, a na insistiranje zapadnih zemalja nije otvorena za javnost.

Daleko je Njujork od Jarinja i Brnjaka

Članicama Saveta bezbednosti UN prosleđena su pisma šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića generalnom sekretaru Ban Ki-munu i ruskog predstavnika u UN Vitalija Čurkina.

U pismu Ban Ki-munu, koje je članicama SB UN prosledio ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević, Jeremić je naveo da mu se obraća zbog pretnje od jednostranih akcija vlasti u Prištini.

Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da izvedu operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvođenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj granici na severnom Kosovu prema centralnoj Srbiji.

U dopisu ruskog predstavnika Vitalija Čurkina traži se hitan otvoreni sastanak SB za četvrtak, na kojem će učestvovati predstavnik Vlade Srbije, kako bi bila "razmotrena situacija na Kosovu s obzirom na moguću eskalaciju tenzija".

"Dogovor od 2. septembra ne predviđa carinike"

Zamenik šefa mirovnih operacija UN Edmond Mule izjavio je na sednici SB UN, da je u sporazumu Beograda i Prištine od 2. septembra rešeno pitanje carinskog pečata, ali da nije bilo dogovora o postavljanju carinika na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Razumeli smo da druga pitanja vezana za carinu, uključujući i postavljanje kontrolnih punktova na dva prelaza na severu, nisu bila su bila predmet sporazuma", naveo je Mule.

On je takođe pozvao Beograd i Prištinu da ostanu privrženi dijalogu i da preuzmu odgovornost za sprečavanje nasilja "16. septembra i ubuduće".

Mule je, opisijući trenutnu situaciju na Kosovu, podsetio na najave Prištine da će 16. septembra dovesti svoje carinike na adminstrativne prelaze, i precizirao da će, uz Euleks policiju, na svaki prelaz doći po jedan kosovski carinik i po jedan policajac.

"Sprovođenje ovih planova moglo bi da dovede do zaoštravanja situacije na terenu, ugrozi stabilnost i dovede do izbijanja nasilja", ocenio je Mule.

"UNMIK će nastaviti da radi sa obe strane da se izbegne nova kriza, i očekujemo da obe strane pokažu punu privrženost dijalogu, a ne jednostranim akcijama i upotrebi sile", istakao je pomoćnik generalnog sekretara UN za mirovne operacije.

"Hitna akcija da se spreči Priština"

Vuk Jeremić

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić upozorio je na sednici Saveta bezbednosti da će, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija, za manje od 24 časa Priština upasti na sever Kosova, što će imati negasledive posledice po čitav region.

On je ocenio da će najavljena operacija Prištine imati značajne bezbednosne i političke posledice za čitav region i da će produžetak dijaloga biti "ozbiljno potkopan, kao i sprovođenje onoga što je dosad dogovoreno".

"Pozivamo sve stanovnike pokrajine da se uzdrže od nasilja", rekao je Jeremić.

Srbija, poručio je on, želi da veoma jasno stavi do znanja da neće prihvatiti nikakvu krivicu za posledice onoga što je najavl;jeno za 16. septembar.

"Bilo šta da se desi, odgovornost mora pasti isključivo na one koji planiraju da izvedu ovu loše zamišljenu operaciju", naveo je Jeremić.

Ministar inostranih poslova vlade u Prištini Enver Hodžaj je rekao da će kosovski carinici biti raspoređeni na prelazima Jarinje i Brnjak. "Tamo smo 25. jula otišli mirno i nikada ih nećemo napustiti", rekao je Hodžaj.

Čurkin: Preuzimanje prelaza uz podršku Kfora i Euleksa

Vitalij Čurkin

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da Moskva ima informacije da će operacija Prištine za preuzimanje kontrole nad administrativnim prelazima na severu Kosova biti sprovedena uz pomoć Kfora i Euleksa.

Čurkin je, u izjavi novinarima, upozorio da bi takva akcija mogla da dovede do krvoprolića, preneo je AFP.

Ruski ambasador je juče, u intervjuu za ruski satelitski kanal "Russia today", ocenio da su planovi Prištine za sever Kosova veoma opasni i "daleko od demokratskih" i upozorio da mogu dovesti do sukoba i razvoja krize u tom regionu.

Rusija je četiri puta uzimala reč tokom sednice Saveta bazbednosti, dok je Francuska optužila Beograd da veštački izaziva krizu.

POVEZANE VESTI

Petak 16.09.2011. 01:23
UN je produzena ruka Amerike koja ne postuje ni sopstvene zakone na celu sa onim pacovcinom. Nista dobro nece odluciti za Srbiju,koja je u rukama papiste Tadicija,Cede narkica, Sutanovca koji zavrsavaju prljavi posao zaokruzivanja kriminalne Nato drzave na teritoriji Srbije. Nalickani forumasi, su deo vlasti i u istom kolu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online