Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.09.2011.
10:42 >> 14:06h
Beta A

Kfor otvorio prelaz Brnjak

Pripadnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu na administrativnom prelazu Brnjak, koji je od 16. septembra zatvoren. Prelaz je od kasno sinoć otvoren za saobraćaj, ali zbog barikade koju su postavili Srbi sa severa Kosmeta nije moguće vozilima da prođu, saopštili su pripadnici Kfora. Građani na barikadama nisu reagovali na potez Kfora.

Francuski vojnici na prelazu Brnjak

Nemački i francuski vojnici Kfora uklonili su bodljikavu žicu koja se nalazila na administrativnom prelazu Brnjak, ispred kojeg se nalazi barikada od šljunka i zemlje, koju su podigli Srbi reagujući na zatvaranje prelaza. 

Bodljikava žica, kako je objasnio Kfor, uklonjena je u potpunosti u pravcu ka Srbiji, a delimično iz pravca Srbije prema Kosovu i Metohiji. Pripadnici Kfora i Euleksa kažu da oni smatraju prelaz otvorenim.

Na administrativnom prelazu Brnjak, pored vojnika Kfora nalaze se pripadnici Euleks carine, policije, ali i kosovske carine i policije. Građani, okupljeni u blizini barikada, koji su se zbog kiše sklonili u obližnje objekte, nisu reagiovali na uklanjanje bodljikave žice. 

Mirovne snage, posredstvom radija Kfor, obaveštavaju građane da je uspostavljena carinska kontrola.

"Ne učestvujemo u političkim razgovorima"

Kfor se drži mandata i ne učestvuje u političkim razgovorima vezanim za rešavanje situacije na severu Kosova, izjavio je portparol Kfora Ralf Adamec i dodao da se nada da će problem biti rešen u bliskoj budućnosti.


"Ne donosimo političke odluke, mi smo fokusirani na vojni aspekt problema i naš mandat i nećemo se uključiti u političku diskusiju, jer probleme moraju da reše sami političari", kazao je Adamec.
 

Prema njegovim rečima, na severu postoje tenzije, ali je situacija mirna.
 

"Nadam se da će mir prevladati u danima koji dolaze, što će omogućiti političarima da bez dodatnih pritisaka razmotre bezbednosne izazove i nađu način da reše problem na severu", rekao je on.
 

Deca vraćena sa prelaza

Tokom noći, Euleks nije dozvolio deci sa Kosmeta, koja su prisustvovala mečevima teniske reprezentacije Srbije u Beogradu, da prođu alternativnim putevima na Kosovo i Metohiju. Deca su se vratila u Rašku i kasnije vozom došla u Pokrajinu.

Barikada ispred glavnog mosta preko Ibra, koji razdvaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice ojačana je šljunkom, koji je dopremilo pet kamiona. Slično je urađeno i isprd istočnog mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Ispred skretanja za kamp Kfora "Noting hil", na teritoriji Opštine Leposavić, sinoć je, po prvi put od izbijanja krize posle dovođenja kosovskih carinika na prelaze Jarinje i Brnjak, patrola Kfora na jedno vreme uspostavila kontrolni punkt. Na tom putu pripadnici poljskog kontingenta Kfora, u potrazi za oružjem, kontrolisali su vozila koja prolaze.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.09.2011. 11:14
Sledeća faza je da sami Srbi prijave ko je navezao materijal da njemu KFOR fakturiše utovar i odnošenje materijala. Tek onda ćemo dobiti lepo mišljenje od Ketrin Ešton kao kada izdamo Mladićeve jatake gospodinu Bramercu. Tako to ide kada EU nema alernativu.Okupacija.
Utorak 20.09.2011. 12:06
K.F.O.R uklonio bodljikavu zicu...? Ili je neko drpisao...? A... K.F.O.R se boji za ugled pa onda kobojagi uklonili bodljikavu zicu... Ih da nas narod nepoznajem...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online