Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.09.2011.
16:26
Beta A

Usvojen Zakon o restituciji

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim će biti obeštećeni vlasnici nacionalizovane imovine kroz naturalnu restituciju ili državne obveznice. Usvajanje ovog zakona bilo je jedan od uslova da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU.

Skupština Srbije konačno izglasala Zakon o restituciji

Za zakon, koji utvrđuje da će predmet vraćanja biti sva imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, glasalo je 117 poslanika vladajuće koalicije i opozicione Liberalno-demokratske partije. Protiv zakona glasala su 23 poslanika Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke Srbije.

U Srbiji se očekuje oko 150.000 zahteva za restituciju, a imovina će biti vraćana u naturalnom obliku gde je to moguće ili isplaćena u obveznicama države Srbije, kao i u novcu za isplatu akontacije obštećenja.

Zakonom nije predviđena zamenska restitucija oduzete imovine, što je bio jedan od osnovnih zahteva starih vlasnika.

Precizirano je da će predmet vraćanja biti oduzete nepokretnosti, odnosno građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume, šumsko zemljište, stambene i poslovne zgrade, stanovi, kao i pokretne stvari i preduzeća. Prema dosadašnjoj evidenciji, potražuje se 300.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Osnova za obeštećenje biće sadašnja tržišna vrednost imovine, a visina efektivnog obeštećenja svakom pojednačnom vlasniku biće poznata krajem 2014. godine.

Za novčano obeštećenje vlasnika oduzete imovine početkom 2015. biće emitovane obveznice u evrima u ukupnoj vrednosti od dve milijarde evra, na koje će se obračunavati kamata od dva odsto.

Pored opšteg roka od 15 godina za isplatu obveznica u godišnjim ratama bivšim vlasnicima, građanima starijim od 65 godina biće omogućeno da obveznice naplate u roku od 10 godina, a za starije od 70 godina taj rok biće pet godina.

Maksimalno obeštećenje po vlasniku ograničeno je na 500.000 evra. Ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biće oko 4,5 milijardi evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

Predmet restitucije biće imovina koja je oduzeta "revolucionarnim zakonima" posle 9. marta 1945. godine, ali će imovina biti vraćana i žrtavama holokausta na teritoriji Srbije u vreme Drugog svetskog rata.

Pravo na povraćaj imovine ili obeštećenje imaće i rehabilitovane osobe i neće biti potrebno da se proces rehabilitacije završi nego da se dokaže da je počeo.

Biće obeštećeni i oni koji su zaključili ugovor o kupoprodaji s državnim organom u periodu od 1945. do 1958. godine, ako se u sudskom postupku utvrdi da su visinom kupoprodajne cene oštećeni, s tim što će im obeštećenje biti umanjeno za visinu isplaćene kupoprodajne cene. To je precizirano usvojenim amandmanom Srpskog pokreta obnove.

Pravo na povraćaj imovine neće imati strani državljani koji su tokom rata bili pripadnici okupacionih snaga.

Predviđeno je da Direkcija za restituciju bude transformisana u Agenciju za restituciju koja će voditi taj proces, a koja će početi da radi 1. januara 2012. godine. Zahtevi za vraćanje imovine podnosiće se Agenciji za restituciju, na obrascu i sa potrebnim dokazima, na šalterima pošte.

Agencija je dužna da o zahtevu odluči najkasnije u roku od šest meseci, a kod posebno složenih predmeta do godinu dana od prijema zahteva.

Biće vraćeno i poljoprivredno zemljište i u slučaju da je u međuvremenu postalo građevinsko. Građevinsko zemljište dato u dugoročni zakup vratiće se ako investitor ne ispunjava uslove ugovora.

Zabranjeno je otuđenje ili stavljanje pod hipoteku oduzete imovine koju bivši vlasnici potražuju.  

Ponedeljak 26.09.2011. 16:41
Наша деца ће нас проклињати за толике дугове које направише ови издајници.Такав закон Србији није требао јер сада ће опет некоме бити нанета неправда.Све србе који су колонизацијом добили земљу у Војводини протерајте из Србије.Зар немцима и мађарима који су били сарадници окупатора да враћамо земљу.Како ће држава да зна ко је био,а ко није,сарадник окупатора односно носиоци наследних права.Бојим се да ће горети летина у Војводини ако се сељацима одузме земља без њиховог пристанка.
Ponedeljak 26.09.2011. 16:49
Švabe nisu bili strani državljani kada im je zemlja konfiskovana nego državljani Kraljevine Jugoslavije. Njihovi naslednici jesu državljani Nemačke, ali nisu bili pripadnici okupacionih snaga jer su bili deca. Podunavske Švabe računaju na 50 milijardi stimulacija iz fonda Dunavske inicijative da ulože u agro biznis. Vojvodina će dobiti više od autonomije manje od državnosti što je bilo nuđeno šiptarima. Tako Srbija ostaje samo ono od Vranja do Dunava i svi Srbi će živeti srećno u Beogradu. Jedini izlaz da Lazarevo ne postane opet Lazarfeld je da se nazove Mladićevo.
Ponedeljak 26.09.2011. 20:16
Da se vrati samo Srbima ,i to samo onima koji dokazu da su cisti Srbi.Dosta je vise bilo!!! I dedi mog muza ,koji je Srbin a ziveo za vreme drugog sv.rata u Makedoniji oduzeli 60ha zemlje i kucu i proterali ga iz Makedonije,a zatim ti isti Makedonci sve to njegovo prodali Siptarima.Ko ce to da vrati??? Ma daj............Neka se vrati samo Srbima u Srbiji,ostalima nista!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online