Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 27.09.2011.
09:12
Press A

Vojska deli ratni raspored, ko odbije ide u zatvor

Građani koji su služili vojsku dužni su da se odazovu na pozive za preuzimanje ratnog rasporeda koje ovih dana dobijaju, a ako to ne učine mogu biti kažnjeni, piše beogradski dnevni list "Press" pozivajući se na Vojsku Srbije.

Ko neće u rat može u zatvor

List piše da je ministar odbrane Dragan Šutanovac u ponedeljak "potvrdio da pozivi nemaju nikakve veze sa Kosovom i da se ne planiraju dejstva u južnoj srpskoj pokrajini".

"Radi se o redovnom pozivanju rezervista, a biće ga dok bude postojala vojska - kao i u drugim državama", rekao je Šutaniovac za "Press".

Više od 1,5 miliona rezervista

 

Vojska Srbije kažu da je tajna koliko rezervista imamo, ali se barata podatkom od oko 1,7 miliona ljudi koji su završili redovnu vojsku. Građani u rezervnom sastavu imaju pravo na "prigovor savesti" ukoliko više ne žele da nose oružje, ali tek četiri godine posle odsluženja vojnog roka.

U Ministarstvu odbrane rekli su za list da je u toku redovna i planska aktivnost u vezi sa popunom ratnih jedinica, i da se javnost o tome redovno obaveštava.  Neodazivanje pozivu povlači kaznu od 10.000 do 50.000 dinara ili zatvor od 60 dana.

"Aktivnosti u vezi sa pripremama ratnih jedinica Vojske Srbije odvijaju se u skladu sa godišnjim i petogodišnjim planovima pozivanja i obučavanja rezervnog sastava. Obaveza lica u rezervnom sastavu je da se odazove u vreme i na mesto naznačeno na pozivu. Ko se ne odazove na poziv, a odustvo ne opravda, snosiće zakonom propisane prekršajne i krivične sankcije", prenosi list iz Vojske Srbije.

Prašina oko podele ratnih rasporeda podigla se prošle nedelje kada se Helsinškom odboru za ljudska prava javio se muškarac koji je od Ministarstva odbrane dobio poziv za dobijanje svog.

Čovek koji se obratio Sonji Biserko napisao je da se plaši novčane kazne ili zatvora, kako je zaprećeno, ali da ne želi da ide u rat.

"Država koja, za sve godine mog detinjstva do sada, kada sam već odrastao čovek koji ima 31 godinu i planira porodicu, nije mi pružila uslove da sebi stvorim pristojan život, ima smelosti da traži da budem deo rezervista u slučaju rata. I pri tom mi preti finansijskom ili kaznom zatvora u slučaju da to ne želim. Ne znam da li me više obuzima strah ili ljutnja", piše u pismu koje je dobio Helsinški odbor.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 09:23
Žutocrveni glodari popisuju koliko ima vojno sposobnih Srba da se odupru NATO trupama kada budu došli da intervenišu u Srbiji kao posle oktobarske revolucije u Rusiji. Ali, proći će kao intervencionisti u Rusiji, sve se to na vrat nanos natovarilo na brodove u Odesi samo da živu glavu spase. Vlada Nacionalnog Spasa kada pozove narod u odbranu Srbije opet će stizati brodovi srpskih dobrovoljaca iz celog sveta kao na Solunskom frontu. Videće oni sa kojim se narodom zajebavaju čim padne ova korumpirana izdajnička vlast.
Utorak 27.09.2011. 10:05
Iz 100% pouzdanog izvora se potvrdjuje da Vojnu mobilizaciju u Srbiju su naredili Nalogodavci Toma Nikolic i Princ Aleksandar Karadjordjevic, onaj zuti Sutanovac to samo sprovodi u delo..moji Srbi samo da znate ko stvarno stoji iza ove mobilizacije..Toma Nikolic je iza suknje Milosevica Stajao i iza mobilizacije 1991, 1992, 1998 na Kosovu..pa vi sad razmislite dobro pre no sto to prihvatite ..a nisam cuio da je na prijedjasnim ratovima iko poginuo iz Nikoliceve blize ili sire porodice
Utorak 27.09.2011. 12:50
Како сме овај педер да било шта прича,педерима је забрањено све у србији па и овој педерској влади.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online