Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 03.10.2011.
10:17
Beta A

"Crn dan za ljudska prava, ali divan za Beograđane"

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da država nije zabranila održavanje Parade ponosa, već svih skupova tokom vikenda zbog ugrožene bezbednosti građana i imovine.

Ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić
 


"Možda je juče, kako kaže Amnesti internešenel, bio crn dan za ljduska prava, ali je bio divan dan za Beograđane. Ovde niko nije zabranio Paradu ponosa, već su zabranjeni svi skupovi jer je bila ugrožena bezbednost i smatram da je ta odluka bila podržana od najvećeg dela građana", kazao je Dačić Radioteleviziji Pink.

On je kazao da se u donošenju odluke o zabrani održavanja Parade ponosa najavljene za 2. oktobar nije ulazilo u suštinu te manifestacije, već u bezbednosni rizik.

"Razgovaraću s pripadnicima LGBT populacije o njihovim daljim aktivnostima. Socijalistička partija Srbije (SPS) je jedina stranka koja u svom rukovodstu ima i gej aktivistu, i on je podržao moju odluku, pa znači da ni gej populacija nema jedinstven stav", kazao je Dačić, koji je i predsednik SPS-a.

On je istakao da su prošle godine učesnici Parade ponosa bili dobro zaštićeni i da bi tako bilo i ove godine, ali da poštovanje ljudskih prava ima smisao kad ne ugrožava druge ljude.

Ministar je ocenio da je Srbija podložna pritiscima, ali da je pitanje Parade ponosa unutrašnji problem. "Ako ne možemo da kažemo ne zbog Kosova, zbog ovoga možemo", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, postojala je bojazan da će ekstremisti iskoristiti sinoćnje okupljanje građana povodom proslave pobede odbojkašica, ali da je to okupljanje dozvoljeno jer je reč o "skupu radosti". "Srećom se naša bojazan nije obistinila", dodao je Dačić.

On je rekao i da bi, da su svi političari izašli sa stavom da Parada ponosa treba da se održi, tako i bilo. Govoreći o ekstremnim grupama, Dačić je istakao da je opasno što se na njih ne gleda u svim situacijama kao na ekstremiste i naveo da su one bile aktivni učesnici i u rušenju vlasti 5. oktobra 2000.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 10:27
Ovaj se isprepadao svakog okupljanja građana, a eto priznao je da za Kosmet ne mogu da kažu NE. Kako to kada je vrištao za izbore "Kosmet čemo braniti i oružjem ako treba" pa se komandant žandramerije zajebao pa mu kao civilnom licu, što je inače nečuveno, uručio oficirsku sablju koju dobijaju samo uniformisana lica ( osim vatrogasaca naravno ).
Ponedeljak 03.10.2011. 10:46
Ја ипак мислим да је Дачић овај пут испао ФАЦА и показао високу грађанску свест , одговорност и чврстину . Ми можда никад нећемо ни знати шта је све могло да се деси тај дан , можда је чак спречен грађански рат . Изгледа да је полицајац из Житорађа са својом сељачком памећу овај пут прочитао на време шта су нам европљани хтели урадити , не би им било први пут да нас нахушкају једне на друге . Ближе се избори и треба бити стрпљив . Револуцијом нико никад ништа није стварно боље постигао већ само горе , у то смо се уверили пре 11 год. Зато памет у главу . Барем ја тако видим ствари.
Ponedeljak 03.10.2011. 10:42
gluposti...zasto je to bio crn dan?...Crn je kad ne daj Boze neko pogine ili umre...nista se nije desilo...homoseksualcima niko nije zabranio da budu to sto jesu vec samo da se ne gomilaju tamo gde ih ostali mogu verbalno ili fizicki povrediti...Ostase zivi svi..odbojkasice donele zlato...to su gledali svi bez obzira na seksualno opredeljenje i nikom nije zabranjeno da slavi ono sto treba da se slavi...izazivanja tuce i negativna energija nikome ne trebaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online