Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 05.10.2011.
13:43
J. L. Petković - Vesti A

Kforu osuda u Strazburu

Amandmanima na Komitetu za politička pitanja Saveta Evrope, srpska delegacije uspela je da promeni sadržaj dokumenta o Kosovu o kojem će u četvrtak glasati parlamentarci u Strazburu. Izbrisana je reč "granica", a deo koji govori o nasilju protiv Kfora, zamenjen je odredbom "nasilje u koje je involviran Kfor".

Ukoliko ne bude amandmana, Savet Evrope osudiće pucanje pripadnika Kfora na šest srpskih civila i zatražiti detaljnu istragu povodom tog slučaja, kaže za "Vesti" Miloš Aligrudić, član srpske delegacije u PSSE.

Šta je osnovni sadržaj dokumenta izvestioca SE o dešavanjima na KiM?

- Dokument osuđuje nasilje nad pripadnicima Kfora, poziva narod na severu da bude suzdržan i konstruktivno sarađuje sa Kforom i Euleksom, a vlasti u Beogradu i Prištini da nastave dijalog, smatrajući da sve mora biti učinjeno da "sever Kosova ne ostane crna rupa na Balkanu van kontrole vlasti i u Beogradu i u Prištini".


Šta to znači?


- Ta formulacija je čudna, jer je do sada Kosovo kao celina bilo označavano kao "crna rupa", a sada je to samo sever. Druga čudna stvar je što se ovde vidi potreba da situaciju kontrolišu i Beograd i Priština, jer takvu dvosmislicu zlonamerni u Komitetu ministara mogu tumačiti tako da je Beograd zadužen da smiruje Srbe, a da je Priština zadužena da "uvede red" na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever. Dokument poziva članice da izvrše pritisak na vlasti u Beogradu i Prištini da traže mirnim putem rešenje za sever Kosova.

Ipak, na Komitetu za politička pitanja su uvažene izmene srpske delegacije?

- Na političkom komitetu, Miloš Jevtić je usmenim amandmanom tražio da se se linija razgraničenja između Kosova i ostatka Srbije ne zove granica nego administrativna linija, što je izvestilac Bjorn Von Sidov prihvatio, iako to često nije praksa. Prihvaćeno je i da se izbace reči koje govore o nasilju protiv Kfora, odnosno da se zamene rečima koje kažu da se osuđuje nasilje u kojem je involviran Kfor. Takođe i da se izbaci reč pritisak kad je reč o odnosima država članica prema Beogradu i Prištini i da umesto toga stoji "pozivanje". Stavljen je nov paragraf koji traži detaljnu istragu u slučaju pucanja Kfora na šest civila, uz osudu tog čina. Jevtić je prilično izmenio prvobitni tekst koji je i dalje smuti pa prospi, ali je daleko povoljniji po nas.

Šta realno naša delagecija može da uradi i kakvi efekti toga mogu da budu?


- Rok za amandmane je danas do 15.30, pa kada dobijemo prečišćeni tekst razmotrićemo ga i videti šta dalje. Ovo je rezolucija kojom se ponovo napada Srbija, a mi se branimo. Naše je da dajemo amandmane i lobiramo da oni prođu. Ovde postoji jedan stil rada koji upućuje na to da čuda nisu moguća. Rezoluciju je moguće promeniti samo neznatno, ali ako se to lukavo uradi onda ona može da promeni smisao ili da bar postane dvosmislena delimično u našu korist... Ali, može da se desi da neko uvali neki amandman protiv nas do sutra. Onda ćemo videti kako ćemo dalje.
 

Podrška radikalima

 

SRS će predložiti deklaraciju o osudi oružanog nasilja Kfora nad srpskim civilima na Jarinju, ima li šanse da to prođe?

 

- Uvek je moguće napraviti pisanu deklaraciju kao što sam i ja to učinio povodom stanja na KiM u vezi sa telekomunikacijom. Predlog radikala podržali smo Branko Ružić, Mladen Grujić i ja, pretpostavljam da će nam se pridružiti i ostali iz naše delegacije i da će biti dovoljno potpisa. 


Diku Martiju visoka funkcija

 

Ubistvo ključnog svedoka u slučaju protiv Ljimaja ne uliva puno poverenja ni Diku Martiju i istrazi o trgovini organima?

 

- Marti je završio svoj posao. Rezolucija koja je usvojena je vlasništvo članica Saveta Evrope! To što još nema ozbiljne istrage, na sramotu je članica koje ne sprovode u delo rezoluciju koju je maltene jednoglasno usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope! Marti će se uskoro kandidovati za Visokog komesara za ljudska prava, i mislim da je zaslužio svojim ukupnim dosadašnjim radom, ne samo zbog Kosova, da to i postane. O tome će se odlučivati u januaru.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.10.2011. 14:18
nisam siguran ni u pravednost famoznog suda u Strasburu....
Sreda 05.10.2011. 14:58
Apsolutno je nebitno kako zvanicno nazivali "granica" ili "administrativna" linija kada su "de facto" na terenu postavljeni carinici i sto je najgore izdajnicka vlada je potpisala. Ovo sto vi predstavljate kao "pobedu" su samo kozmeticke izmene koje osudjuju napad "involviran" ili srpski ukljucen KFOR, iliti cist marketing i obmanjivanje gradjana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online