Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 07.10.2011.
19:29
Kurir A

Baka lopov junak priče u Čitanci

Baka koja pljačka banku iz dosade, dok sa druge strane živi mirni penzionerski život, junak je jedne pričice u u čitanci za treći razred osnovne škole.

Baka pljačkaš voli decu, sladoled i uzbuđenja

Vesti o penzionerima-pljačkašima banaka i trafika zanimljive su kada ih odrasli pročitaju u novinama, ali šta se dešava u glavama dece kada se nađu u udžbeniku iz srpskog jezika?

"Šezdesetosmogodišnja baka opljačkala banku?! Nikada! Ako mislite da je to nemoguće, pročitajte sledeću priču" - ovako počinje tekst pod naslovom "Moja baka je pljačkaš banke", koji se nalazi u čitanci za treći razred osnovne škole izdavačke kuće "Eduka".

"Ja sam šokirana. Slučajno sam listala udžbenik i naišla na tekst u kojem se veliča i opravdava zločin. Naime, u njemu se govori o baki Ajvi, koja je omiljena među komšijama, koja voli da plete i brine o unucima i koja, zbog nedostatka uzbuđenja, odlučuje da opljačka banku", u čudu je ispričala majka devetogodišnje učenice.

"Stavila je čarapu preko glave i pretvarala se da drži pištolj. Pretila je blagajnici i zahtevala novac. Dala joj je 100 funti. Ajvi je potom uhvaćena na plaži kako kupuje sladoled", ovo je ukratko prepričan tekst, ali to nije sve. Na njegovom kraju baka kaže: "Eto, sad sam poznata. Pojavila sam se na TV i izašla u novine!"

Ispod priče se nalazi slika nasmešene bake sa naočarima na glavi i pletivom u torbi, koju grli zadivljen i ponosan unuk.

"Šta deca mogu da nauče iz ove priče? Da dobre i rumene bake znaju da kradu", pita se zaprepašćena majka.

U Ministarstvu prosvete kažu da je udžbenik, koji se nalazi u kompletu koji je poklonila država, potpuno u redu.

"Na osnovu Pravilnika o standardima udžbenika, stručnjaci iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i Nacionalnog prosvetnog saveta, procenili su da je u pitanju kvalitetan udžbenik. Izolovano tumačenje nekog dela sadržaja je neobjektivno", kaže Marija Babić-Milosavljević iz Ministarstva prosvete i nauke.

Nenad Vlahović, direktor izdavačke kuće "Eduka", kaže da u članku nema ničeg spornog.

"U pitanju je čitanka koja se nekoliko godina koristi u nastavi i koja je prošla provere recenzenata, psihologa, pedagoga, autora i urednika. Deo je kompleta iz projekta besplatnih udžbenika koje je odobrilo ministarstvo, a priča je primer novinskog članka preuzetog iz britanskog udžbenika", tvrdi Vlahović. 

Petak 07.10.2011. 19:53
Гарант је то бака неких овдашњих тајкуна и политичара на власти. Па ви после кажите да деца немају на кога да се угледају и нешто науче. Само су ови мало узнапредовали, они су и ту рођену баку опљачкали. Прво су спавали код баке на каучу и хранили се из њеног фрижидера, па су се мало по мало вежбали да украду протезу, па штаке, па бакине наочара па .... сад нама ваде џигерицу.
Petak 07.10.2011. 20:03
baki je mala penzija,nemojte biti tako ostri :))))
Nedelja 09.10.2011. 11:03
Čitajući ove komentare dolazim do zaključka da bi trebalo zabraniti oko 80% svetske i domaće književnosti. Priča zvuči nadrealno i manje agresivno od crtanih filmova koje naša deca svakodnevno gledaju na TV.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online