Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.10.2011.
13:55
J. Arsenović - Vesti A

Prljava igra sa velikim piscem

Plasiranje lažne vesti da je srpski pisac Dobrica Ćosić dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost moglo bi da završi na sudu. Prema rečima rukovodioca Posebnog odeljenja za visokotehnolški kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Branka Stamenkovića, policija proverava da li su se stekli elementi krivičnog dela poput neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine. Ukoliko se utvrdi nešto od toga biće pokrenut pretkrivični postupak.

Ipak, prema mišljenju pravnika, od samog pisca zavisi da li će tvorce neslane šale tužiti za povredu ugleda i časti. Posle nekoliko kratkih izjava, od kojih je jedna data u trenutku dok je čekao kod lekara, devedesetogodišnji pisac više ne želi da se oglašava.

Sudeći po Ćosićevoj reakcijim on je bio manje lakoveren od pojedinih medija, pa je jednim beogradskim novinama na vest da je dobitnik priznanja duhovito uzvratio: "Realnije zvuči vest da sam umro nego da sam dobio Nobelovu nagradu." 

Dobrica Ćosić u društvu patrijarha SPC Irineja, predsednika Tadića i bivšeg ministra kulture Bradića

Za sada su krivci što je Srbija u četvrtak jedan sat verovala da je Ćosić nobelovac poznati kao grupa srpskih "neplaćenih samoorganizovanih veb aktivista", kako su sami sebe nadenuli. Otkrili su svoj "identitet" i namere preko istog lažnog sajta koji je zaveo mnoge medije, od B92, "Danasa", RTS, preko Radio Sarajeva, britanskog "Gardijana"...

Nakon što je Nobelov komitet zvanično saopštio da je švedski pesnik ovogodišnji lauret, autori cele zavrzlame objavili su da je "cilj njihove akcije da skrenu pažnju srpske javnosti na opasan uticaj političara i pisca Dobrice Ćosića".

"Domen ovog očigledno lažnog sajta registrovali smo 5. oktobra 2011. godine, kao simbolično podsećanje na dana kad je naša zemlja propustila istorijsku priliku da stvori jedan drugačiji i bolji svet. Srbija se danas ponovo okreće ratu, strahu, smrtonosnom kiču devedesetih, nasilju prema različitostima, nacionalističkom konzervativizmu i neiskrenom pravoslavlju.

Verujemo da su misli i političko delovanje Dobrice Ćosića duboko isprepletene sa tim opasnim sistemom vrednosti, koji ne prestaje da nam preti", objasnili su svoje motive autori prevare.

 

Ne želi nominacije

 

Ćosić se svojevremeno otvoreno rekao zašto više ne želi da bude nominovan za Nobelovu nagradu i zašto se toliko protivio kada su ga ove godine ponovo kandidovali.


- Svojevremeno, 1983. bio sam u najužem izboru za Nobelovu nagradu, a povodom romana "Vreme smrti", za koji je tada rečeno da je najbolji evropski roman o Prvom svetskom ratu. Prilikom izjašnjavanja, za glas izgubio sam od Vilijema Goldinga koji je to priznanje dobio najviše zahvaljujući romanu "Gospodra muva". I tako je za mene cela ova priča završena - izjavio je jednim beogradskim novinama početkom ove godine.


Po Beogradu već kruži priča da se ne radi ni o kakvoj laičkoj grupi, već o dobro organizovanim i politički usmerenim pristalicama Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića.


I Srpska akademija nauka i umetnosti morala je da reaguje s obzirom na to da je njeno ime zloupotrebljeno pošto su "veb aktivisti" s lažne imejl adrese prosledili saopštenje u ime Akademije. SANU je demantovala da je sa njene adrese brojnim medijima, institucijama i pojedincima prosleđen mejl u kojem se kaže da su ih kolege iz Švedske akademije u ranim jutarnjim časovima obavestili da je akademik Ćosić dobitnik Nobela.

U saopštenju SANU se ističe da je "ovo je još jedan u nizu napada na značajne institucije u Srbiji sa namerom da se društvene vrednosti u našoj zemlji izvrgnu ruglu". Otud će se i ova institucija obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova i Javnom tužilaštvu, Specijalnom odeljenju za visokotehnološki kriminal.

 

KOLEGE PISCI O INFORMACIJI KOJA JE OBIŠLA SVET

Od likovanja do razočaranja

 

Ćosić zaslužuje Nobela: Siniša Kovačević

Među piscima, za koje se veruje da su iznad prizemnih likovanja, takođe je bilo različitih reakcija.


Siniša Kovačević nije krio da se sam "upecao" na lažnu vest. - Bio sam presrećan jer sam poverovao u tu laž. Ko ima toliko slobodnog vremena i toliko deformisan um da se sprda sa jednim starim čovekom, pa i čitavim narodom? Bolje bi im i korisnije bilo da pročitaju neku Ćosićevu knjigu - savetuje Kovačević.


Nekadašnja neuspešna kandidatkinja LDP za gradonačelnika Beograda Biljana Srbljanović preko svog naloga na Tviteru je poručila: "Sinan Sakić čestita nobelovcu uz pesmu Minut, dva".


Književnica Vida Ognjenović, međutim, veruje da je sve što se napravilo oko navodne nagrade Ćosiću užasno. - Ne mogu da verujem da neko tako može da se izruguje. Dobrica Ćosić nema manje šanse od jednog Le Klezija - rekla je ona.

 

Brojni protivnici

 

Radosna zbog internet obmane: Biljana Srbljanović

U dugogodišnjoj političkoj i književnoj karijeri Dobrica Ćosić je imao mnogo sledbenika, ali i protivnika.

 

Bilo je onih koji su hteli da je iza rešetaka, a neki su se i javno obrušili na činjenicu da je pisac kandidovan za Nobelovu nagradu, najznačanije svetsko priznanje u književnosti.

 

Najagresivniji u tim napadima bili su Svetislav Basara, Biljana Srbljanović, Nenad Čanak, Nataša Kandić, Biljana Kovačević-Vučo itd.


- Treba da je dobije, al' za medicinu! - komentarisao je svojevremeno ironično Svetislav Basara kandidaturu Dobrice Ćosića.


Reagujući ovih dana na celu internet zavrzlamu oko lažnog Nobela, Basara komentariše: - Čuo sam. Iz te ujdurme se vidi koliko smo mi mitomanska sredina.

 

Podele na internetu

 

Srbija se po običaju podelila. Jedni su se "slatko smejali čestitajući na ideji i uspešnoj realizaciji", dok su drugi bili razočarani, a potom i besni što "Srbi Srbima mogu da prirede". Tako je po internet forumima bilo i duhovitih i razočaravajućih reakcija. Od konstatacije "Ovo je najkiselije grožđe u istoriji srpske književnosti!", do prozivke "Gde ste bili hakeri kad je Ahtisari dobio Nobela za mir?!"

 

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 14:04
Odlicna slika.
Nedelja 09.10.2011. 19:48
Који ''болесници'' нападају и вређају великог писца!? Мисле да је њему стало до једне такве награде,ха,ха,ха!? Каква диверзија, какви хакери...ЛДП-НВО + новац са стране + Латинка идеолог + патологија = глупост о којој слушамо ових дана. Могу да му пљуну под прозор!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online